OSLIKAVALA SAM VAZNESENJSKU CRKVU, A DOŽIVELA DA NEMAM STRUJU: Draganu hoće da izbace iz STANA, njena priča BOLI
Dragana Milisavljević, Foto: Marko Nikolić

NEPRAVDA

OSLIKAVALA SAM VAZNESENJSKU CRKVU, A DOŽIVELA DA NEMAM STRUJU: Draganu hoće da izbace iz STANA, njena priča BOLI

- Ovo ne može da se dozvoli nikako, bila sam dve i po godine bez struje, tri zime bez struje, to je strašno, priča profesorka za Espreso

Objavljeno: 19:03h

Iseljenje osamdesetogodišnje žene Dragane Milisavljević, profesorke Više škole likovnih primenjenih umetnosti u penziji iz stana u Cvijićevoj 79 bilo je zakazano za danas u 9h.

Zahvaljujući solidarnim građanima i organizaciji, "Za Krov nad glavom", iseljenje je sprečeno, a izvršiteljka se nije ni pojavila na vratima.

Dragana je za Espreso ispričala nepoznate detalje o svom životu, kakvim poslom se bavila i po kojim principima je živela, a kako joj se to vratilo u životu.

Dragana Milisavljević
foto: Marko Nikolić

- Ja sam završila svoj radni vek koji je bio jako naporan, jer ja sam konzervator specijalista za zidnu sliku. Od 1970. bavim se tim poslom, za to vreme sam uradila silne objekte u Srbiji, Bosni kao i Crnoj Gori, a u Beogradu sam radila Vaznesenjsku crkvu. Pošto sam konstatovala da je tu centar duhovnosti grada, jako sam vodila računa da to uradim tako, da ne postoji nikakav negativni refleks. Nema veze ko je koja stranka, svi smo mi građani ove zemlje i treba da nam je stalo da sve bude u redu, a vrlo malo može da se učini da sve bude u redu, ali neće ljudi. Toliko je napravljeno zla, to prosto guši svakoga, priča Dragana i dodaje da ne može da veruje kakva sudbina ju je zadesila u 80. godini.

- Ovo ne može da se dozvoli nikako, bila sam dve i po godine bez struje, tri zime bez struje, to je strašno. Jedan dan kad nemate struju, znate kako izgleda, a zamislite dve i po godine?!

Dragana Milisavljević
foto: Marko Nikolić

Dragana nam je ispričala kako je do sada živela i šta joj je bila glavna zanimacija tokom penzionerskih dana bez struje i tople vode.

- Morala sam tako da živim, čitala sam dosta. Prosto ne znate šta ćete sa sobom, uveče uzmem knjigu i pod svećom čitam. Upropastila sam oči, upropastila sam ruke i zglobove od hladne vode, ali morate da izdržite jer ako odustanete onda ste propali, tvrdi ova snažna žena.

Tužba o ukradenim stvarima pokrenula je ceo postupak. Niko ne zaslužuje da prolazi kroz ovakvu vrstu agonije, posebno ne u godinama koje ova starica ima.

Draganu su optužili da je pokrala stvari žene koja je živela i umrla u tom stanu, čak 10 godina pre nego što se Dragana uselila.

- Prva tužba je bila da sam ja njene stvari pokrala, a oni koji su me gonili su znali da će da izgube. Ipak, bilo im je potrebno da naprave veći dosije ili da se vidi da sam pohlepna i da sam htela to da uzmem. Mene ništa od stvari nije ni sačekalo, ona je žena umrla 10 godina pre mog ulaska u stan, a kako je ona došla do stana je posebno pitanje kojim je trebalo Tužilaštvo da se bavi. Ne mogu da shvatim da mi u 21. veku sa svim mogućnostima koje su nam na raspolaganju možemo tek tako da falsifikujemo činjenice, objašnjava Dragana.

Dragana Milisavljević
foto: Marko Nikolić

Sudske troškove snosila je sama, a kako je živela sa onim što joj od penzije ostane, zna samo ona.

- 350.000 sudskih troškova, ja sam to već otplatila, skidali su mi dve trećine penzije, živela sam sa 19.000 mesečno, navodi ona.

Struja joj je ponovo priključena pre mesec dana, još uvek se navikava na takav život.

Draganin advokat je za Espreso rekao da je S.B. koji je dobio presudu protiv Dragane tražio da joj se iskluči struja.

- Kada je poništen Draganin ugovor, gospodin S.B. koji je uspeo da dobije presudu da može da se utvrdi njegovo pravo svojine na stan, odneo je papire u EPS i tražio da joj se isključi struja, objasnio je Draganin advokat.

Dragana Milisavljević
foto: Marko Nikolić

Čitala je mnogo, i još uvek čita. Posebno voli klasike, ali ne zaostaju ni savremena dela.

Dragana Milisavljević
foto: Marko Nikolić

- Sudija Apelacionog suda, Miodrag Majić napisao je sjajnu knjigu gde se vide ti odnosi u sudu. Prikazano je kao sporedna, a u stvari je glavna tema. Nije to pisao kao kritiku svojih kolega, već kao jedan divan, krimić. Čitala sam taj roman pod lampom, jer morate da čitate, nemate struju... Vidite, sporedna tema je istrčala kao glavna, vidi se kao se rešeta po sudu, zaključuje Dragana.

1 / 17 Foto: Facebook / Združena akcija Krov nad glavom

Povodom celog slučaja, oglasili su se i iz "Krova", a ovo je njihovo saopštenje:

"Milisavljević je kupila stan u Cvijićevoj 79, uredno ga platila, overila ugovor i uknjižila se kao vlasnica. Dragana nije uradila ništa pogrešno. Ipak, nakon što je kupila i uknjižila stan protiv nje je pokrenut sudski postupak zato što je prodavac stana falsifikovao dokumenta na osnovu kojih se Dragani predstavio kao vlasnik. Za ovu prevaru niko nije odgovarao. Sve državne i privatne ustanove koje su Dragani garantovale kupovinu stana danas sležu ramenima. Jedini odgovor koji sistem ima je da osamdesetogodišnja žena mora na ulicu. Dragana nema drugi dom, niti sredstva da ga obezbedi“, navode iz Krova nad glavom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.