SUPRUG JE OSTAVIO ZDRAVLJE U TRUDBENIKU, ŽIVEĆU U ŠATORU KOD ZGRADE: Božica STREPI, hoće da je IZBACE!
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

NOVI BEOGRAD

SUPRUG JE OSTAVIO ZDRAVLJE U TRUDBENIKU, ŽIVEĆU U ŠATORU KOD ZGRADE: Božica STREPI, hoće da je IZBACE!

Podsetimo, pljačka Trudbenika je bila jedna od tzv „24 privatizacije“ čiju je istragu od vlasti u Srbiji zatražio Evropski parlament 2011. godine

Objavljeno: 10:32h

Solidarni građani i aktivisti iz Združene akcije "Krov nad glavom", jutros su od 9h u Ulici Jurija Gagarina 139 na Novom Beogradu.

Povod je pokušaj izbacivanja na ulicu dve radničke porodice iz bivšeg „samačkog hotela“ građevinskog preduzeća Trudbenik.

Ovde pratite dešavanje uživo:

Božica Mićanović, žena kojoj preti izbacivanje na ulicu kaže za Espreso da će podići šator ispred zgrade u kome će živeti budu li je izvršitelji iselili iz svog doma.

- Sudski izvršitelj i stečajni direktor ,,Montere'' hoće da nas isele. Danas ima još jedna porodica, oni su u jedan, mi smo u 10 sati. Zašto su rešili da nas isele? Zato što su ,,Trudbenik'' čiji smo mi stanari, čija je zgrada propala i sad je ostao stečajni direktor koji hoće sve stanare da izbaci na ulicu. Moj suprug je radio u toj firmi 29 godina i dobio je rešenje o otkazu zbog mesta stanovanja. Mi smo tu, mi se borimo s njima od 2008. godine, ali eto. Ovo je drugi pokušaj kod nas. Prvi put nisu došli. Tu živim sa suprugom i dvoje dece, priča Božica.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Kako je dodala svi su joj obećavali rešenje, a sada ju je sačekalo novo beznađe.

- Sin ima 16 godina, ćerka 21. Ja sam rekla da ću da uzmem šator da živim ispred zgrade. Toliko je mala i mizerna plata. Baš smo u nezgodnom položaju. Ne znam šta da preduzmem, nema gde nismo bili. Svi obećavaju nešto... Prošle godine su iselili pet porodica, ali su oni uzeli neke pare. Po 5.000 evra su dobili za samačke sobe, to su garsonjerice, ali imali su još neke pare pa su kupili neke stanove. Ako budemo prinuđeni, moramo da stanujemo negde privatno. Kad te izbace na ulicu posle 20 godina, ipak nije prijatno. Moj suprug je ostavio zdravlje u toj firmi, navodi ona.

Podsetimo, pljačka Trudbenika je bila jedna od tzv „24 privatizacije“ čiju je istragu od vlasti u Srbiji zatražio Evropski parlament 2011. godine.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Deset godina kasnije, krivična prijava protiv pljačkaša Trudbenika je odbačena, radnici nisu obeštećeni, a objekti u kojima radničke porodice žive u međuvremenu su prodati kao stečajna masa.

Zgradu u Jurija Gagarina 139 je preuzeo „Institut za ekonomska istraživanja“. Trinaest radničkih porodica koje nemaju drugi dom, niti sredstva da ga obezbede, sada se suočavaju sa izbacivanjem na ulicu.

"Krovaši" se se okupili u 9 sati da pruže solidarnu podršku progonjenim porodicama bivših radnika Trudbenika.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.