RODITELJI ZARAŽENIH ĐAKA SA NOVOG BEOGRADA U HAOSU: Nema ko da im čuva decu dok su na poslu!
Ilustracija, Foto: Printscreen Google maps

korona virus

RODITELJI ZARAŽENIH ĐAKA SA NOVOG BEOGRADA U HAOSU: Nema ko da im čuva decu dok su na poslu!

U pitanju je rekreativna nastava na Divčibarima

Objavljeno:

U Osnovnoj školi "Milan Rakić" na Novom Beogradu, korona virusom je zaraženo 29, a ne 18 dece, kako je juče saopšteno. Deca su se zarazila na đačkom putovanju organizovanom poslednje nedelje raspusta, i sada su u izolaciji i na onlajn nastavi, a zaposleni roditelji u haosu, s obzirom na to da se radi o mlađim osnovcima koje moraju da čuvaju.

- Zaposleni rodilji čija su deca zaražena, osim ove iznenadne neprijatnosti o virusu, ostali su u "haosu" kako će se organizovati oko čuvanja detata koje će zbog virusa morati na onlajn nastavu - rekao je za "Blic" direktor OŠ "Milan Rakić" Duško Vitomirović.

Prema prvoj vesti obajavljenoj juče, na koronu je bilo pozitivno 18 đaka, međutim, ispostavilo se da ih je mnogo više.

- U pitanju je rekreativna nastava na Divčibarima i 29 dece ima kovid pozitivan status. Deca su u dobrom opštem stanju, i nastava će za njih do sledeće srede biti onlajn - rekla je za RTS direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Radi se o učenicima trećeg i četvrtog razreda koji su na rekreativnoj nastavi bili od 22. do 29. avgusta, a da su pozitivni na koronu otkriveno je dan nakon povratka sa tog đačkog putovanja.

Svi na onlajn - i pozitivni i negativni

Da bi se odmah sprečilo da ova deca dođu u kontakt sa ostalom decom i prošire virus, doneta je odluka da svi školarci koji su bila na ekskurziji, bez obzira da li su pozitivni na korona virus morati u izolaciju, te su tako školsku godinu započeli onlajn. Inače, kako je juče za "Blic" izjavio direktor škole, na rekreativnu nastavu trebalo je da idu prošle godine, ali je zbog korone sve bilo stopirano. Roditelji su, kako kaže, dali saglasnost da se putuje sada, a to je prihvatio i Savet roditelja.

Ekipa "Bliica" bila je juče u školi "Milan Rakić" i razgovarala sa roditeljima nekih učenika. Da li je prava odluka donesena, jer se u ovom slučaju neće primeniti semafor model, mišljenja su podeljena.

- Ne svđa mi se ova odluka. Pa i kad se vrate ta deca sa izolacije, treba da strepim da li će da zarazi moje dete, a zatim da virus pređe na sve nas u porodici - priča nam zabrinuto jedna majka koja se našla u školskom dvorištu.

Ona ističe da bi najbolje bilo da se sada primeni semafor model, po kome bi u ovom slučaju cela škola morala na onlajn nastavu.

Druga majka učenika ove škole smatra da je doneta odluka pravična.

- Mislim da je dobra odluka. Zašo da ispaštaju učenici koji nisu bili na ekskurziji. Oni nisu bili u kontaktu sa tom zaraženom decom tako da nema mesta za brigu da bi virus mogao da se proširi. Moje dete je toliko bilo uzbuđeno jutros što kreće ponovo u školu, tako da smatram da im ne treba uskraćivati to - kaže roditelj.

Još jedna majka koju smo zatekli pitanjem o trenutnoj situaciji nije mogla da nam kaže da li se slaže ili ne.

- Ja sam to čula pre 15 minuta. Moje dete nije išlo na ekskurziju tako da nism za ovo znala. Ne znam šta bih rekla, i dalje sam u čudu i ovu informaciju još uvek nisam svarila. Donesena odluka ima svoje prednosti i mane, ali videćemo da li će tako i da ostane ili je to konačno - kaže zbunjena majka devojčice koju je čekala.

Učiteljica koju smo zatekli u školi da će zbog trenutne situacije biti malo problem jer su u manjku za dve učiteljice, pa ostaje nejasno kako će se organizovati.

Semafor model nije primenljiv za ovu situaciju

Gledano po usvojenom takozvanom semafor modelu razredi u kojima su bar dva mešu ovih 18 zarženih morali bi na onlajn nastavu. Međutim, kako kaže direktor Osnovne škole "Milan Rakić" on u ovom slučaju ne može biti primenljiv.

- Nije primenljiv u ovoj situaciji jer se ta deca nisu zarazila u školi. Sve se odigralo i pre nego što su krenuli tako da nisu bila u kontaktu sa drugom decom, pa nisu ni mogli da im prenesu virus - objašnjava direktor Vitomirović .

Podsetimo da po semafor modelu u slučaju da se razbole dva ili više učenika, onda bi kompletno odeljenje, ili grupa (podeljeni razred) u narednih deset dana prešlo na onlajn nastavu.

Ako bi više od polovine učenika jedne škole odsustvovalo najmanje dva dana i bio bar jedan potvrđen slučaj korone, svi učenici u školi bi automatski prešli 10 dana na onlajn nastavu.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.