JOŠ 100 DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU ĆE DOBITI SVOJE PRATIOCE! Uslugu odlikuje kontinuitet i tokom KORONE!
Lični pratilac, Foto: Promo

odlično

JOŠ 100 DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU ĆE DOBITI SVOJE PRATIOCE! Uslugu odlikuje kontinuitet i tokom KORONE!

Ona je podsetila da Srbija ima sve vakcine, uz napomenu da je prisutan kontinuitet i da građani ni u jednom trenutku nisu bili zabrinuti da li su neke vakcine nestale i da li ih ima dovoljno

Objavljeno:

Usluga ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju u Beogradu je uspostavljena od 2014. godine, a ona nije prekidana čak ni za vreme vanrednog stanja, tokom pandemije korona virusa, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući na TV Pink.

- Među jedinim gradovima smo u ovom delu Evrope koji su uspeli da održe kontinuitet ove usluge. Naši lični pratioci su čak i za vreme onlajn nastave pomagali deci i pružali im uslugu ličnog pratioca. Omogućili smo za svu decu koja polaze u prvi razred, a njih je oko četrdesetak u Beogradu, da dobiju ličnog pratioca, a u toku je javna nabavka za uslugu ličnog pratioca za sledećih godinu dana - navela je Stanisavljevićeva.

Kako je istakla, početkom godine bilo je 500 ličnih pratioca za decu koja žive u Beogradu, a očekuje se da će do kraja oktobra biti dvadesetoro novih.

- U planu je da do kraja godine ovu uslugu dobije još oko stotinu dece - najavila je Stanisavljevića, koja je posebno istakla da je ova usluga za roditelje potpuno besplatna.

Revakcinisano 54 odsto Beograđana

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu navela je, govoreći o vakcinaciji u srpskoj prestonici, da je u Beogradu je do sada prvom dozom vakcinisano 56 odsto punoletnih građana, a revakcinisano ih je 54 odsto. Više od 779.000 Beograđana je vakcinisano, a treću dozu do sada je primilo oko 35.000 sugrađana, . Tom prilikom, Stanisavljevićeva je apelovala na naše sugrađane da budu odgovorni prema sebi i drugima jer se vakcinisanjem čuva cela zajednica.

Ona je pojasnila da građani ne treba da zakazuju termine za treću dozu vakcine, već ih e-Uprava obaveštava da je prošlo šest meseci od primanja druge doze i da oni koji žele mogu da prime još jednu dozu.

- U ovom trenutku u Beogradu funkcioniše 25 punktova na koje građani mogu bez ikakvog zakazivanja da dođu pod uslovom da je od primanja druge doze vakcine prošlo više od šest meseci. Pored toga, na Beogradskom sajmu se građani mogu vakcinisati svakog dana od 7.30 do 15.30 časova, i to bilo kojom od četiri vrste vakcina koje su dostupne u Srbiji - navela je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da Srbija ima sve vakcine, uz napomenu da je prisutan kontinuitet i da građani ni u jednom trenutku nisu bili zabrinuti da li su neke vakcine nestale i da li ih ima dovoljno.

- Ne samo da smo zemlja koja je obezbedila dovoljan broj vakcina, što se ne može reći za zemlje u regionu, već smo zemlja koja će među prvima u Evropi imati i fabriku za proizvodnju vakcina. Na našim sugrađanima je samo da izaberu vakcinu i da se vakcinišu, jer ne postoji drugi način da se čovečanstvo zaštiti od virusa korona - rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Pomoć najstarijima

Kada je reč o starijoj populaciji, ona je istakla da je u Beogradu vakcinisano više od 80 odsto najstarijih sugrađana i izrazila im zahvalnost zato što su na vreme shvatili opasnost ovog virusa.

- Važno je podsetiti da kol-centri u Beogradu i dalje funkcionišu na svakoj gradskoj opštini i da su na raspolaganju najstarijim sugrađanima. Ukoliko stariji sugrađani imaju neko pitanje u vezi sa trećom dozom, potrebno je samo da pozovu kol-centar i dobiju informacije. Takođe, ako se ukaže potreba, ovim sugrađanima biće organizovan i prevoz do punkta i nazad. Do sada smo imali više od 200.000 poziva najstarijih sugrađana, što znači da je svaki drugi penzioner u Beogradu pozvao kol- centar. Kao Grad Beograd, mi smo tu da pomognemo našim najstarijim sugrađanima i da na taj način učinimo imunizaciju dostupnom svima - i najstarijima i osobama sa invaliditetom - rekla je Nataša Stanisavljević.

Kada su u pitanju ustanove socijalne zaštite koje su u nadležnosti Grada Beograda, Prihvatilište za decu, Prihvatilište za beskućnike, Zvečanska, Nataša Stanisavljević je rekla da u ovom trenutku nema nijednog zaraženog, ni zaposlenog ni korisnika, jer se epidemiološke mere maksimalno sprovode.

- U toku prošle nedelje isporučena su im sredstva za dezinfekciju i više od 100.000 zaštitnih maski, tako da su sve ustanove socijalne zaštite i dnevni centri dobili dovoljne količine zaštitne opreme koja će im omogućiti nesmetan funkcionisanje u narednih godinu dana - rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.