SAZNALI SMO DA LI ĆE I KADA BITI DOSTUPNA 3. DOZA VAKCINE! Doktorka Mićić kaže za Espreso da se čeka samo 1 STVAR
Svetlana Mićić, Foto: Espreso

vakcinacija

SAZNALI SMO DA LI ĆE I KADA BITI DOSTUPNA 3. DOZA VAKCINE! Doktorka Mićić kaže za Espreso da se čeka samo 1 STVAR

Koordinatorka vakcinacije Svetlana Mićić nam je otkrila kada će biti dostupna treća doza vakcine

Objavljeno:

Ekipa Espresa posetila je Beogradski sajam kako bismo se uverili kako napreduje vakcinacija građana.

Za naš portal govorila je koordinatorka vakcinacije Svetlana Mićić koja nam je otkrila kada će biti dostupna treća doza vakcine protiv korona virusa.

Svetlana Mićić, Doktorka
foto: Espreso

Doktorka nam je rekla da se čeka odluka Nacionalnog komiteta za imunizaciju i kriznog štaba, ali da je najavljeno da će treća doza vakcine biti dostupna možda već od avgusta.

Podsećamo, treća doza vakcine kao dopunska u borbi protiv pandemije COVID-19 pominje se češće kao mogućnost nakon pojave novog delta soja korona virusa.

Srbija je među zemljama koje su najavile da razmatraju kakvu će preporuku dati građanima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će preporuka o "trećoj dozi vakcina" protiv korona virusa biti saopštena do 1. avgusta.

Ana Brnabić
foto: Profimedia

"Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvođače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, a štab će do 1. avgusta da donese preporuku za građane", rekla je Brnabić 11. jula.

Od farmaceutskih kompanija do sada je američko-nemački Fajzer/Biontek (Pfizer/BioNTech) najavio zahtev regulatorima za odobrenje treće doze vakcine.

Iako takve preporuke nema na nivou Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ili Evropske agencije za lekove (EMA), pojedine zemlje počele su davanje treće doze određenim kategorijama stanovništva.

Broj vakcinisanih građana u Srbiji je i dalje ispod 50 odsto. Kako je premijerka navela, trenutno je vakcinisano 48,6 odsto građana.

Fajzerova vakcina
foto: Profimedia

Šta kažu nadležne institucije?

Preporuka o davanju treće doze protiv korona virusa još nije stigla od Svetske zdravstvene organizacije ni Evropske agencije za lekove, kao ni od američkih regulatornih tela.

Nekoliko sati nakon što je Fajzer objavio da će tražiti odobrenje za treću dozu, dve vodeće američke agencije saopštile su da Amerikancima još ne trebaju "pojačivači", te da nije na kompanijama da odluče kada bi te vakcine mogle biti potrebne.

Fajzerova vakcina
foto: Privatna arhiva

"Amerikancima koji su u potpunosti vakcinisani, u ovom trenutku nije potrebno pojačanje vakcine", saopštili su FDA i Centri za borbu i prevenciju bolesti (CDC).

Koje zemlje daju treću dozu?

Ruske vlasti pokrenule su 1. jula vakcinaciju dodatnim vakcinama protiv korona virusa za osobe vakcinisane pre više od šest meseci, zbog novog skoka broja inficiranih i umrlih od COVID-19, prenela je agencija AP.

Sputnjik V
foto: Profimedia

Moskovske zdravstvene vlasti počele su da nude nove doze domaće vakcine "Sputnjik V" koja se daje u dve doze i novu verziju te vakcine "Sputnjik lajt" koja se daje u samo jednoj dozi. Drugi regioni u Rusiji takođe počinju da nude dodatne vakcine. Zdravstvene vlaste počele su da nude nove doze vakcine "Sputnjik V" i novu verziju te vakcine "Sputnjik lajt".

Sputnjik V
foto: Ministarstvo

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein stavili su na raspolaganje prošlog meseca Fajzer vakcinu kao treću dozu za one koji su primili prve dve doze kineske vakcine Sinofarm (Sinopharm).

Velika Britanija počinje da planira kampanju za dodatnu dozu vakcine koja bi se davala kasnije ove godine nakon što su zdravstveni stručnjaci naveli da bi treća doza mogla biti potrebna starijima i osetljivima od septembra.

Nije doneta konačna odluka o tome da li je potrebna kampanja za dodatnom dozom, ali zvaničnici su savetovali da pripreme treba da počnu iz predostrožnosti, preneo je Rojters.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.