NOVI PROBLEMI PRED POLAZAK NA PUT: Tiče se VAKCINACIJE
Granični prelaz, Foto: Printscreen Youtube

TURIZAM U DOBA KORONE

NOVI PROBLEMI PRED POLAZAK NA PUT: Tiče se VAKCINACIJE

Sa potvrdom o vakcinaciji građani koji su zavrnuli rukav na startu imunizacije uskoro neće moći preko granice pojedinih država.

Objavljeno:

Po isteku ovog roka sa sertifikatom o vakcinaciji se neće moći u ove zemlje, a očekuje se da će i druge države da menjaju pravila.

Sa potvrdom o vakcinaciji građani koji su zavrnuli rukav na startu imunizacije uskoro neće moći preko granice pojedinih država.

Razlog je što su neke zemlje, poput Hrvatske ili Austrije, oročile zaštitni efekat vakcine i pre nego što je naučno dokazano koliko on zapravo traje.

Fakultet društvenih nauka zbog velikog interesovanja proširio kvote za upis na Digitalnim medijima i komunikacijama.

Stručne projekcije su, zasad, relativne: prve studije pokazuju da vakcine štite, kako koja - od šest meseci do dve godine. U strahu od novog udara kovida 19, koji se zahuktava sa širenjem mutiranog delta soja, problem koji će nastati sa isticanjem roka sertifikata o vakcinaciji, nije na spisku prioriteta država, pa će taj rebus pred put, ako ne bude novih zatvaranja granica, morati da se rešava pojedinačno.

Naša zemlja u režimu ulaska za strane državljanje u toku epidemije kovida 19 nije odredila rok u kojem važi potvrda o vakcinaciji, ali je, recimo, Hrvatska postavila granicu na 210 dana, a Austrija na devet meseci od prve doze vakcine.

Po isteku ovog roka sa sertifikatom o vakcinaciji se neće moći u ove zemlje, a očekuje se da će i druge države da menjaju pravila.

- Prvu dozu sam primila krajem januara, drugu sredinom februara. Važan benefit bio je i to što mi je sertifikat omogućio da lakše prelazim granicu, s obzirom na to da dosta putujem - ispričala je Milena S.

Hrvatska, Austrija i Italija već imaju ograničenja

- Nisam ni razmišljala o tome da je sertifikat zapravo privremeno rešenje. Na granici sa Hrvatskom ljubazno su me informisali da ću već od septembra morati da posedujem neki drugi epidemiološki dokument za ulazak, kao što je recimo negativan PSR.

U Italiju, recimo, državljani Srbije ne mogu turistički da uđu ni sa potvrdom o vakcinaciji, dok onima koji su primili "sputnjik" sertifikat ne važi ni za Austriju koja priznaje "Fajzerovu", "Moderninu", "Astra Zenekinu", "DŽonson i DŽonsonovoj", "Sinofarmovu" i "Sinovakovu" vakcinu. Tako za ulazak u ovu zemlju i potpuno vakcinisani državljani Srbije ruskom vakcinom moraju da imaju PCR ili antigenski test, ali oni koji su vakcinisani samo jednom dozom neke od vakcina sa spiska, mogu da uđu u zemlju sa potvrdom pod uslovom da je od primanja prve doze prošlo više od 22 dana, a manje od tri meseca.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da je moguće da će se uslovi ulaska u zemlje i boravka menjati u zavisnosti od epidemiološke situacije, ali da za sada nema nikakvih najava da će biti zatvaranja granica

- Nemamo ni indicije da će uslovi biti takvi da će značajno uticati na boravak turista. Recimo najnovije mere u Grčkoj u najvećem delu se ne odnose na turiste, jer se pre svega bave zatvorenim prostorima, a tamo je lepo vreme i turisti najviše vremena provode na otvorenom pa ih ovo ne pogađa - kaže Seničić.

Ako bude pogoršanja situacije i pooštravanja mera za ulazak u narednom periodu, Seničić je uveren da to neće pogađati ljude koji su vakcinisani, dok je za ostale moguće da recimo antigenski testovi ne budu prihvaćeni.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media