SAZNAJTE ŠTA JE POTREBNO ZA ULAZAK U SRBIJU NAKON LETOVANJA: U nekim slučajevima ne gine vam KARANTIN
Ilustracija, Foto: Profimedia

treba da znate

SAZNAJTE ŠTA JE POTREBNO ZA ULAZAK U SRBIJU NAKON LETOVANJA: U nekim slučajevima ne gine vam KARANTIN

Od nedavno je državljanima Srbije omogućeno da se bez ikakvih uslova vrate u zemlju, ukoliko se odluče da letovanje provedu u Hrvatskoj

Objavljeno: 09:45h

Za povratak u Srbiju svim građanima je neophodana potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test osim ukoliko dolaze iz ovih sedam zemalja Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Mađarske, Republike Hrvatske i Crne Gore. Ukoliko se građani Srbije vraćaju iz ovih navedenih zemalja, pri ulasku u Srbiju neće im biti potrebano da prilože nikakav dokaz, ni o vakcinaciji, niti PCR test.

IZ HRVATSKE BEZ MUKE I OGRANIČENJA

Od nedavno je državljanima Srbije omogućeno da se bez ikakvih uslova vrate u zemlju, ukoliko se odluče da letovanje provedu u Hrvatskoj.

POVRATAK IZ GRČKE

Zanimljivo da ako se vraćate autobusom ili kolima preko Bugarske ili Severne Makedonije, na granici vam neće tražiti nikakve potvrde o vakcinaciji. Međutim,ako se vraćate avionom iz Grčke morate da imate ili potvrdu da ste vakcinisani ili negativan PCR test.

ŠPANIJA, KIPAR I TUNIS

Povratak u Srbiju sa Kipra, iz Španije i iz Tunisa moguć je pod uslovima koje su odredile ove zemlje. Naime, kada je u pitanju Tunis po povratku sa letovanja potrebno je priložiti dokaz o uspešnoj vakcinaciji ili negativan PCR test, dok vam za dolazak sa Kipra i Španije ovaj dokaz nije potreban.

TURSKA I EGIPAT

Ako ste se odlučili da ove godine letujete u Turskoj ili u Egiptu, ako putujete avionom biće vam potrebno da po povratku u zemlju pokažete potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test. Međutim, ako ipak idete kolima ili autobusom, prilkom dolaska u zemlju neće vam trebati nikakav dolaz o vakcinaciji.

RAZLIKUJU SE PRAVILA ZA DRUMSKI I VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

Kako je Aleksandar Senčić, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) nedavno naglasio za "Blic", razlikuju se pravila za povratak srpskih turista u zemlju kada je u pitanju drumski i vazdušni saobraćaj zbog regulative zemlje iz koje se izlazi.

"Po povratku avionom iz svih turističkih destinacija, građanima Srbije je potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test, ili u suprotnom podležu karantinu od deset dana. Zašto ovo pravilo važi u ovom slučaju a ne i u drumskom prelasku je zbog toga što ovde važe pravila i regulative zemlje iz koje se izlazi", kaže Seničić i dadaje da je ta odluka sasvim logična jer se kopnenim putem primenjuju regulative zemalja kroz koje se putuje, dok se avionom primenjuje samo regulativa zemlje koja se napušta.

00:17

KARAMBOL NA BANOVOM BRDU: Tri automobila se slupala kod Gaspromove pumpe!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.