OEBS o Savamali: Ne zna se ni ko je tužilac ni broj predmeta, rušenje planirano na visokom nivou!
Foto: Zorana Jevtić

nova saznanja

OEBS o Savamali: Ne zna se ni ko je tužilac ni broj predmeta, rušenje planirano na visokom nivou!

Iz OEBS-a poručuju da se iz izveštaja Zaštitnika građana može zaključiti da je noćno rušenje bilo "planirano na visokom nivou"
Objavljeno:

- Da ostavimo po strani šta su uradili kriminalci te noći, ali problem je šta je policija uradila, odnosno, šta policija nije uradila. Ako pročitate taj izveštaj i ako je tačno to što piše - postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije namerno, ne samo namerno nego i planirano na veoma visokom nivou jer u suprotnom ne bi bilo moguće - rekao je viši savetnik pri OEBS-u u srbiji Mauricio Salustro.

foto: Zorana Jevtić

Na ovu rečenicu nije reagovao, pored prisutni, Miloš Oparnica, pomoćnik ministra i načelnik sektora unutrašnje kontrole.

Na novinarsko pitanje da govori u vezi unutrašnje kontrole oko Savamale... da li ima istrage i rezultata, Oparica je naveo da ne može da odgovara na novinarska pitanja bez saglasnosti MUP-ovog Biroa za saradnju sa medijima, kojima smo takođe poslali slično pitanje, međutim, na njega nisu odgovorili.

foto: Zorana Jevtić

Prema saznanjima Zaštitnika građana, Sektor unutrašnje kontrole se ovim slučajem ni ne bavi.

- Ako je zaštitnik građana u roku od tri sata mogao da dođe do svih neophodnih saznanja šta se desilo i ako je to blagovremeno nakon tog nadzora publikovao - ne znam zašto je drugim organima potreban protok od toliko meseci, već je prošlo pet meseci, mislim da je to previše - rekao je zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

A da li je to uopšte posao za unutrašnju kontrolu ili Odeljenje za kontrolu zakonitosti u radu?

foto: Zorana Jevtić

- To je ono što je jedan od problema, a to je da postoji mnogo na papiru kontrolora što čini gužvu u šesnaestercu jer se ne zna ko je glavni za unutrašnju kontrolu policije - ističe Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U međuvremenu, ne zna se ni ko je postupajući tužilac, kao ni koji je broj predmeta u slučaju Savamala, iako je Poverenik naložio da ti podaci budu objavljeni u roku od pet dana od dana prijema rešenja, saopštili su iz inicijative "Ne davimo Beograd". Taj rok je istekao, a tužilaštvo i dalje tvrdi da je u pitanju - tajna.

(Espreso.co.rs/ N1)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.