OD 8. MAJA SVA TAKSI VOZILA U PRESTONICI MORAJU BITI BELE BOJE: Čuturilo objasnio kakva kazna čeka "zaboravne"
Taksi, Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić, Profimedia

velika promena

OD 8. MAJA SVA TAKSI VOZILA U PRESTONICI MORAJU BITI BELE BOJE: Čuturilo objasnio kakva kazna čeka "zaboravne"

Obavezna bela boja za sva taksi vozila koja rade na teritoriji grada Beograda usvojena je 2021. godine Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu

Objavljeno: 12:18h

Na osnovu odluke koja je usvojena 2021. godine, sva taksi vozila u Beogradu od 8. maja moraju da budu bele boje.

Kako su pre tri godine, prilikom usvajanja odluke istakli čelnici Grada, taksi prevoz mora da se uredi po evropskim standardima. Takođe, naglašeno je da je ovo samo jedna od promena kako bi taksi bio na potrebnom nivou kako onima koji rade, tako i samim korisnicima.

Taksisti koji ne ispoštuju odluku snosiće posledice u vidu kazni.

- Ovo je bila odluka od tri godine usklađivanja. Taj rok ističe 7. maja, odnosno od 8. maja taksi vozila na ulici moraju da budu bele boje. Po Odluci o auto-taksi prevozu, faktički postoje dve vrste kazni. Jedna je prekršajna, po kaznenoj odredbi član 40. i 42. Odluke o taksi prevozu, kazna je od 40.000 dinara. Druga vrsta sankcije, ukoliko ne budu bili bele boje, ulaze u proceduru oduzimanja prava na rad, odnosno taksi dozvole, jer da bi to bili, uslov je da vozila budu bele boje. Ulaze u proceduru po Zakonu o upravnom postupku, pokreće se postupak njihovog usaglašavanja, odnosno poštovanja da vozila budu bele boje, dobiće zaključak i ako se ne usklade u roku od 15 dana od dobijanja zaključka oduzima im se pravo da rad u taksi delatnosti, objašnjava za Espreso Marko Čuturilo, rukovodilac Sektora za taksi prevoz Grada Beograda.

Marko Čuturilo
Marko Čuturilofoto: Privatna arhiva

Unificirani vozni park će pomoći korisnicima taksi usluge, a naročito turistima, da kada u prestonici vide automobile bele boje, odmah će znati da je reč o taksiju.

- Država je dala subvencije za kupovinu novih vozila, a uslov te subvencije bio je bele boje. Preko jedne trećine vozila koja obavljaju taksi delatnost na teritoriji Grada Beograda uzeli su subvencije i počeli su da obavljaju sa belim vozilima, tako da je Grad odlučio da su ostala vozila budu bele boje i za to je dat rok od tri godine. Subvencije države su iznosile 8.000 eura za svakog preduzetnika koji je konkurisao. Uslov da se konkuriše bio je da najmanje godinu dana obavljaja taksi delatnosti i da ne bude porezni dužnik. Tako da je svako mogao da dobije i tu subvenciju iskoristilo je oko 2.000 taksije vozača, odnosno taksisti iz Beograda, navodi Čuturilo i dodaje da je odluka bila za celu teritoriju Srbije, a ne samo za prestonicu:

Beogradski taksisti
Beogradski taksistifoto: Beta / Milan Obradović

- Pošto su uzimali subvencije i nabavljali nova vozila sa euro 6 motorima, Grad Beograd je odlučio da još jedna prepoznatljivost taksista bude ta što će automobili biti bele boje, pored TX tablica.

Bonus video:

02:41

KOMPANIJA KOJA PRAVI LETEĆI TAKSI SELI SEDIŠTE U SRBIJU?! Direktor Ekspa 2027. za Kurir televiziju: ZAINTERESOVALI SMO I MAKRONA

(Espreso / Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.