VELIKA IZMENA NA ULICAMA BEOGRADA! Taksi vozila će od 9. maja biti u samo 1 BOJI, a evo zašto je baš ona izabrana!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić, Profimedia

PO UGLEDU NA MADRID?

VELIKA IZMENA NA ULICAMA BEOGRADA! Taksi vozila će od 9. maja biti u samo 1 BOJI, a evo zašto je baš ona izabrana!

Predviđeno je da rok za usklađivanje boje vozila bude tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke

Objavljeno:

Obavezna bela boja za sva taksi vozila koja rade na teritoriji grada Beograda usvojena je 29. aprila 2021. godine Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu.

Kako je tada izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, cilj ovakve odluke je uređenje delatnosti taksi prevoza kao dela javnog prevoza kako bi taksi prevoz bio na nivou koji je potreban i onima koji rade u njemu, ali i korisnicima usluge.

- Prvi korak je uradila Vlada Srbije kada je donela odluku o subvencijama za taksiste. Te subvencije su 8.000 evra po automobilu, koji ne sme da bude jeftiniji od 13.000 evra, rekao je tada Vesić i dodao da taksisti koji budu koristili subvencije Vlade Srbije odmah će morati da kupuju vozila koja su bela, a oni koji ih ne koriste imaju rok od tri godine da ofarbaju automobile ili ih zamene.

Predviđeno je da rok za usklađivanje boje vozila bude tri godine od dana stupanja na snagu ove odluke. Prelazni period od godinu dana važiće za taksi prevoznike koji vozila budu nabavljali iz sopstvenih sredstava, od trenutka važenja ove odluke.

Uvođenje bele boje prvi je korak ka uređenju ove oblasti u skladu s najboljim evropskim iskustvima, a kako je za Espreso rekao Nenad Glavčić šef Naksi taksija, odluka ima i praktičnu stranu.

- Od 9. maja ove godine taksi vozila u Beogradu treba da budu bele boje, a rok za prilagođavanje je do 2024. godine. Od te godine, ko menja taksi vozilo mora imati auto u beloj boji, a do te godine, sva taksi vozila bilo koje boje koja su u sistemu takva mogu ostati. Od 2024. godine sva taksi vozila u Beogradu moraju biti bela. Na taj način konačno će svi taksisti biti jedinstveni, bela boja je odraz čistoće. Kada dođe stranac u naš grad i vidi belo auto znaće da je u pitanju taksi vozilo, napominje Nenad Glavčić šef Naksi taksija.

1 / 4 Foto: Profimedia

Iz Strukovnog udruženja taksi preduzetnika kažu da su prilikom razmatranje ove odluke Grada imali i druge predloge. Ipak, kako navode za Espreso, taksi prevoznici u Srbiji suočavaju se sa mnogo većim i dubljim problemima.

- Tražili smo da se odrede tri boje za taksi vozila u Beogradu - siva, plava i bela. Nažalost, mi imamo druge, veće probleme kao što je neprimenjivanje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Zbog toga smo tražili od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da izvrši nadzor nad primenom Zakona. Generalno je slaba kontrola taksi prevoza, kaže Vlado Bulatović iz Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Sitab.

Dakle, ako ne standardi i uslovi, odluka o obaveznoj beloj boji ujediniće sve taksiste na teritoriji prestonice, bez obzira na to kom udruženju pripadaju.

Kako kažu iz Uduženja, svemu tome se prilagođavaju i tzv. "divlji taksisti" koji će ili kupiti bele automobili ili zalepiti bele folije preko vozila.

Zašto su taksi vozila u Madridu bele boje?

Moguće da je odluka o novoj boji taksija u Beogradu bila inspirisana vozilima kolega iz Madrida.

Naime, taksiji u Madridu su beli sa dijagonalnom crvenom trakom na ulaznim vratima sa amblemom grada. Imaju zeleno svetlo koje se pali kada su slobodni. Da pozovete taksi, sve što treba da uradite je da podignete ruku.

Zbog boje, taksije u Madridu je veoma lako uočiti iz daljine, ali su stanovnici i turisti glavnog grada Španije navikli više da se oslanjaju na njihovo zeleno svetlo, a ne na boju.

Recimo, taksi vozila u Barseloni su crno-žute boje, a neki stanovnici Madrida tvrde da njihov grad ima bele taksije jer ova boja odbija sunčevu toplotu bolje od crne.

Taksi u Španiji
Taksi u Španijifoto: Printscreen/youtube/ DW Español

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.