RADNO VREME ZA PRAZNIKE U BEOGRADU: Ova USLUGA će biti BESPLATNA čak 3 dana, a OVA znatno SKUPLJA!
Radno vreme, Foto: Emilija Jovanović, RINA, Printscreen

detaljan spisak RADNOG VREMENA

RADNO VREME ZA PRAZNIKE U BEOGRADU: Ova USLUGA će biti BESPLATNA čak 3 dana, a OVA znatno SKUPLJA!

Svi trgovinski i zanatski objekti u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju

Objavljeno:

Bliži se Nova godina, ko još nije završio sve moguće nabavke, kupovine i razne druge obaveze ima još par dana da to obavi, jer sledi period praznovanja, samim tim mnogo toga neće raditi. U nastavku vam donosimo kompletno radno vreme za novogodišnje i božićne praznike.

Računajte na to da će u nedelju, 31. januara, mnogo objekata raditi skraćeno, a da će 1. januara gotovo sve biti zatvoreno. Neradni dan zvanično je i 2. januara, ali mnogo prodavnica se vreća u normalno radno vreme već tog dana. Što se Božića tiče, on pada u nedelju, 7. januara, kada je inače neradni dan, tako da već sutradan, 8. januara, sve nastavlja da teče uobičajeno, jer se ovaj praznik ne prenosi na sledeći dan.

Ono što je sigurno, to je da zvaničnih neradnih dana tokom novogodišnjih praznika neće raditi javna uprava, banke, pošte, vrtići, dok su đaci u srpskim školama na raspustu.

U svakom slučaju, sve što treba da završite u bankama, poštama, na državnim, gradskim ili opštinskim šalterima, uradite do petka, jer će većina zaposlenih u ovim ustanovama ponovo na svom radnom mestu biti tek u sredu, 3. januara.

Radno vreme tržnih centara za praznike

Tržni centri će u subotu, 31. decembra raditi od 10 do 18 časova. Prvog dana nove godine biće zatvoreni, a već 2. januara radiće uobičajeno radno vreme. Na Badnji dan, 6. januara, takođe će raditi skraćeno, od 10 do 18 časova, dok će za Božić, 7. januara, biti zatvoreni.

Što se tiče bioskopa u tržnim centrima oni će raditi svih dana, dakle i 1. i 7. januara uglavnom od popodne pa do 23 časa, dok će 31. decembra i 6. januara raditi uglavnom do 16 časova.

Radno vreme supermarketa za praznike

Što se tiče supermarketa, velika većina će 31. decembra raditi skraćeno, uglavnom do 17 ili 18 časova, dok će 1. januara biti zatvoreni. Isto važi i za Božić, odnosno na Badnji dan radiće skraćeno, dok 7. januara neće raditi.

Radno vreme pijaca za praznike

Zelene pijace 31. decembra radiće uobičajeno, od 6 do 19 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi, saopštili su danas iz JKP-a "Beogradske pijace".

Pijaca / ilustracija
Pijaca / ilustracijafoto: Tamara Trajković

Pijace „Zemun”, „Banovo brdo”, „Bele vode” i „Dušanovac” 1. i 7. januara radiće skraćeno od 6 do 14 časova, dok će 2. januara sve zelene pijace raditi od 6 do 14 časova.

Otvoreni tržni centar Miljakovac – Beogradski buvljak, 1. i 7. januara neće raditi, dok će 2. januara ova pijaca raditi od 6 do 14 časova.

Pijaca „Dušanovac” – prodaja iz vozila neće se vršiti 31. decembra, kao ni 1. i 6. januara, dok će 7. januara ova pijaca raditi uobičajeno, od 6 do 19 časova. Pijaca cveća „Krnjača” 1. i 7. januara neće raditi.

Pijaca „Palilula” 31. decembra radiće od 7 do 20 časova, dok 1. i 7. januara neće raditi. Ova pijaca će 2. januara raditi od 6 do 14 časova, a 6. januara od 7 do 18 časova.

Garaža na pijaci „Palilula” neće raditi 1. i 7. januara, 2. januara će raditi do 15 časova, a 6. januara do 19 časova. Parking na pijaci „Zemun” 1, 2. i 7. januara radiće od 0 do 24 časa. Garaža na pijaci „Zeleni venac” neće raditi 1. i 7. januara, dok će 2. januara raditi do 15 časova. Parking na pijaci „Dušanovac” radiće 1, 2. i 7. januara od 6 do 15 časova, navodi se u saopštenju "Beogradskih pijaca".

Radno vreme pekara za praznike

One po pravilu za praznike imaju najšarenije radno vreme, a sve zavisi od samog gazde. Realno je da će u subotu mnoge raditi skraćeno, dok 1. januara većina neće raditi. Računajte da će one koje inače rade od 0-24 biti otvorene svih dana. Što se tiče 2. januara, prema dosadašnjem iskustvu većina će raditi.

Radno vreme apoteka za praznike

Državne apoteke, one u sistemu "Apoteka Beograd", ne rade tokom zvaničnih neradnih dana. Međutim, da rade non-stop moraju dežurne apoteke, a u Beogradu to su one u Nemanjinoj 2, Kralja Milana 9, Glavnoj 24 (Zemun), Maršala Tolbuhina 30 i Dr Đorđa Kovačevića 27. Ukoliko dođe do nekih izmena o radu državnih apoteka, to će biti objavljeno na ovom linku Apoteka Beograd, pa je najbolje da proverite pre nego što se ka nekoj od njih uputite.

Što se tiče privatnih apoteka, većina neće raditi u ponedeljak i utorak, osim dežurnih privatnih apoteka koje inače rade non-stop.

Dežurne apoteke u Beogradu

Dežurne apoteke koje inače rade od 00 do 24 časa, otvorene su i tokom praznika:

  • Sveti Sava, Nemanjina 2 (6643-170)
  • „Prvi maj“, Kralja Milana 9 (3241-349)
  • „Bogdan Vujošević“, Bulevar maršala Tolbuhina 30 (2601-887)
  • „Zemun“, Glavna 34 (2618-582)
  • „Gornji grad“; Dr Đorđa Kovačevića 27, Lazarevac (8129-611)

Radno vreme pošta za praznike

Kako je 31. decembar u nedelju, radiće dežurne pošte koje inače rade nedeljom, dok će sve ostale biti zatvorene. Pošte Srbije još nisu saopštile kakvo će biti radno vreme za praznike, ali prema dosadašnjem iskustvu, 1. i 2. januara radiće samo dežurne pošte. Među njima su Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima. Isto važi i za Božić.

Javni prevoz
Javni prevozfoto: Aleksandar Jovanović Cile

Manje autobusa, duža čekanja

Što se tiče javnog gradskog prevoza, 31. decembra, s obzirom na to da je nedelja, važiće nedeljni red vožnje. Sekretarijat za javni prevoz još nije zvanično objavio kakav će biti red vožnje za praznike, ali prema dosadašnjem iskustvu, nedeljni red vožnje važiće i 1. i 2. januara, s obzirom na to da su to zvanično neradni dani. To znači da će manje vozila biti na ulicama, a to opet znači da će ići ređe.

Besplatan parking u Beogradu tri i po dana!

Besplatan parking u zoniranim delovima grada imaćemo tri dana, zapravo tri i po. Nedeljom se parking inače ne naplaćuje, a to važi i za praznične date. Praktično, već od subote. 30. decembra u 14 časova pa sve do srede 3. januara u 7 ujutru. Detalje o tome kako će raditi poslovnice JKP "Parking servisa" i garaže, objavićemo naknadno, kada tu informaciju prosledi ovo gradsko preduzeće.

Taksisti po skupljoj tarifi

Dok ćemo tokom ova tri dana i više imati besplatan parking, taksi usluge tih dana plaćaćamo znatno više. Naime, tokom prazničkih dana primenjuje se druga, skuplja tarifa.

Taksi u Beogradu
Taksi u Beogradufoto: Filip Plavčić

Start u sve tri tarife košta 270 dinara, vožnja po kilometru košta 96 dinara u prvoj (radni dani i subota od 6.00 do 22.00), 125 u drugoj (22.00-6.00, praznicima i nedeljom) i 192 dinara u trećoj tarifi (van gradskog područja). Čekanje po času taksisti naplaćuju 1.200 dinara.

Dakle, taksi ćemo po višoj tarifi plaćati već od subote, 30. decembra, od 22 sata pa sve do srede, 3. januara u 6 časova ujutru.

Radno vreme Gradskog zavoda za javno zdravlje tokom praznika

Jedinice za zdravstveni nadzor (sanitarni pregledi), prijemnog odeljenja i epidemiološke ambulante za uzorkovanje briseva za PCR i antigensko testiranje.

Jedinica za zdravstveni nadzor (sanitarni pregledi): ponedeljak 01.01.2024. godine i utorak 02.01.2024. godine, u terminu od 7:15 do 13:00 časova;

Prijemno odeljenje: ponedeljak 01.01.2024. godine i utorak 02.01.2024. godine, u terminu od 7:00 do 13:00 časova;

Epidemiološka ambulanta za uzorkovanje briseva za PCR i antigensko testiranje: ponedeljak 01.01.2024. godine i utorak 02.01.2024. godine u terminu od 8:00 do 12:00 časova

Kako je po zakonu

Inače, radno vreme trgovinskih i zanatskih radnji na teritoriji Beograda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika uređeno je gradskom odlukom, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Beograda u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda rade prema sledećem rasporedu:

– 31. decembra, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i drugo), moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati;

– 1. januara 2024. godine (Nova godina, ponedeljak), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni;

– 2. januara, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati;

– 6. januara (Badnji dan, subota), dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i drugo), moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati;

– 7. januara (Božić, nedelja), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni.

Na dan državnog i drugog praznika (1, 2. i 7. januar 2024. godine) nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo, pretežno neprehrambenog asortimana, i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 0 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena, istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

Bonus video:

01:58

DA LI I POD KOJIM USLOVIMA TREBA RADITI NA BOŽIĆ?! Uzelac: Praznici treba da se plaćaju DUPLO, ali kod nas vlada paušalni princip

(Espreso/ Blic, Natalija Živanović Popović/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.