VAŽNO ZA SVE ONE KOJI PLANIRAJU TAKSIJEM DO AERODROMA: Ne smeju da vam NAPLATE iznad ove CENE, obratite pažnju!
Taksi, Foto: Profimedia

kontrola

VAŽNO ZA SVE ONE KOJI PLANIRAJU TAKSIJEM DO AERODROMA: Ne smeju da vam NAPLATE iznad ove CENE, obratite pažnju!

Neki koriste samo proverena taksi udruženja, drugi kažu da znaju svoja prava, da traže račun, a kao krajnju meru navode napuštanje taksi vozila

Objavljeno:

Tokom kontrole divljih taksista na beogradskom aerodromu četiri vozača dobila su prekršajne i krivične prijave, dok dvojica su ostala bez vozila. Formiranjem radne grupe u okviru MInistarstva građevinarstva i infrastrukture, država želi da zavede red među taksistima na aerodromu i u celom gradu. Upravo, zbog paprenih cena taksija, mnogi stranci našu prestonicu su u startu doživeli negativno.

"Od formiranja radne grupe sprovodimo konstantne akcije kontrole na aerodromu. Ono što svi znamo, velike količine novca su zarađivali nelegalni taksisti i oni neće tako lako odustati. To govori podatak da i tri meseca posle formiranja radne grupe i dalje imamo pojedince koji misle da mogu da rade mimo propisa i mimo odluka Grada Beograda", kaže pomoćnik ministra građevinarstva i infrastrukture Ivan Divac.

Na aerodromu važi poseban režim rada za taksiste, koji podrazumeva potvrdu o fiksnoj ceni, odnosno vaučer. Uzima se na aerodromu, a plaća u taksiju, po cenovniku za šest gradskih zona. Putnici uglavnom idu u prve dve, za koje vožnja košta do 3.000 dinara. U taksi komori kažu da slede izmene propisa.

taksi
foto: Filip Plavčić

"Preuređen je aerodrom, taksi stanica je dole, pomeriće se još više, biće prva vozna traka do vrata. Da što više stranke budu zaštićene od mogućnosti da ih neko odvede stranputicom. Tim pravilnikom o radu na aerodromu biće povećane i kazne i biće generalno i Zakonom o prevozu putnike, čije smo izmene takođe inicirali, drastično povećane novčane kazne", navodi Boško Vukojević iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

Kazne su od 150.000 do 300.000 dinara za teže prekršaje poput nelegalnog taksiranja i prekomerne naplate. Putnici su divlje taksiste ranije prepoznavali po tablicama, bez obaveznog TX na kraju. Takvih vozila sada je malo, ali i među taksistima koji posluju sa dozvolom, ima onih koji usluge naplaćuju skuplje. Zato su građani veoma oprezni.

Neki koriste samo proverena taksi udruženja, drugi kažu da znaju svoja prava, da traže račun, a kao krajnju meru navode napuštanje taksi vozila.

Upućeni kažu da taksisti koji bi da naplate skuplje kao razlog najčešće navode udobnost luksuznog vozila. Putnici moraju da znaju - jedinstvena cena taksi usluga je 96 dinara po kilometru do 10 uveče, kada poskupljuje 29 dinara. Samo za start mora se izdvojiti 270, a za čekanje 1.200 dinara po satu. Vožnje van Beograda su 192 dinara po kilometru. Posle izmena propisa koje se očekuju na jesen, za prekomernu naplatu, taksisti će verovatno ostajati bez dozvole za rad.

01:11

DIVLJI TAKSISTI GODIŠNJE ZARADE 3 MILIONA EVRA?! Ovo su im glavne lokacije, stručnjak skrenuo pažnju: EVO KOME DA PRIJAVITE KRAĐU!

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.