BEOGRAD DOBIJA PRVO POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA: Otkrivamo sve o projektu ZA ČISTIJI DUNAV!
Prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Milena/Andjela, Espreso

veliki doprinos

BEOGRAD DOBIJA PRVO POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA: Otkrivamo sve o projektu ZA ČISTIJI DUNAV!

Beograd će uskoro dobiti prvo industrijsko biološko postrojenje za
preradu otpadnih voda

Objavljeno:

Jedan od najvažnijih resursa na planeti Zemlji je pitka voda, nezamenljiva je i i neophodna za održavanje života. Poslednjih godina više se govori o prečišćavanju vode, očuvanju životne sredine, ali je i ogromna pažnja usmerena ka ljudima i njihovom nesavesnom ponašanju kojim zagađuju sve oko sebe.

Koliko je važno apelovati na pojedince, podjednako je bitno da velike kompanije imaju razvijen sistem usmeren ka ekologiji i njenom značaju, kako bi samosvest o tome stigla do većeg broja ljudi. Imajući u vidu to, način izveštavanja medija o tome je takođe bitna stavka.

Otpadne vode predstavljaju sve vode koje su tretirane na različite načine, unosom štetnih materija, mešanje sa hemikalijama i bakterija, a mi razlikujemo sledeće vrste otpadnih voda: komunalne, atmosferske, industrijske, poljoprivredne i otpadne vode ostalih izvora.

Beograd će uskoro dobiti prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda. Irska kompanija Smurfit Kappa otvoriće u septembru ove godine postrojenje na beogradskoj Adi Huji koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe, biološkim tretmanom prečišćavati i vraćati je u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Vrednost projekta je pet miliona evra, rekao je generalni direktor Smarfit Kapa Beograd Milan Marković i dodao da će postrojenje u avgustu krenuti sa testiranjima.

"Ovo je prvo postrojenje tog tipa u Beogradu. Kompletnu tehnologiju smo doneli iz inostranstva", rekao je Marković na predstavljanju projekta.

1 / 3 Foto: Milena/Andjela

Šta je biološko prečišćavanje otpadnih voda

Biološki procesi prečišćavanja zasnivaju se na aktivnosti kompleksne mikroflore, koja u toku svog životnog ciklusa usvaja organski i deo neorganskih materija, koje čine zagađenje otpadne vode, koristeći ih za održavanje životnih aktivnosti i za stvaranje novih ćelija. Biološkim prečišćavanjem moguće je iz otpadne vode ukloniti najveći deo organskog zagađenja, ali je nemoguće potpuno prečišćavanje. U sistemu prečišćavanja otpadnih voda biološka obrada voda odvija se kao sekundarno prečišćavanje, a posle mehaničkog, odnosno primarnog prečišćavanja. Biološko prečišćavanje može se pojaviti i kao nezavisan postupak. U toku biološke obrade nastaje stabilizovani mulj koji se iz vode odstranjuje u sekundarnim taložnicima.

Iz kompanije su istakli da se u Dunav na dnevnom nivou vrati od 2.000 do 2.500 kubika vode i dodali da će biti u prilici da vrate vodu, koja je po standardima koje treba ispuniti i boljeg kvaliteta od one koje su uzimali.

Marković je objasnio da će buduće biološka postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koristiti takozvane dobre bakterije, da je rađeno po najvišim svetskim standardima i u saradnji sa timom stručnjaka iz inostranstva, a da će „glavni profit od ovog postrojenja ubirati priroda i reka Dunav“.

- Reciklaža starog papira podrazumeva veoma složen proces proizvodnje gde se na kraju procesa izdvaja voda opterećena celuloznim i hemijskim komponentama. Zato smo se odlučili za nešto složeniji proces prečišćavanja otpadnih voda koji uključuje i aerobno i anaerobno prečišćavanje otpadnih voda. Aerobni proces znači da dobijamo prečišćenu vodu i biogas koji možemo koristiti kao energiju tokom proizvodnje papira, objasnio je Marković i dodao:

- Prečišćenu vodu iz aerobnog procesa dodatno prečišćavamo gde dobijamo mulj koji ponovo vraćamo u proces proizvodnje i prečišćenu vodu koja je čistija od dunavske vode koju smo uzeli na početku procesa reciklaže starog papira, dodao je prvi čovek najstarije fabrike hartije u Srbiji.

Glavne faze procesa prečišćavanja otpadnih voda se mogu predstaviti kao: prethodna obrada, primarno, sekundarno i tercijarno prečišćavanje, te dezinfekcija prečišćene otpadne vode i obrada muljeva iz procesa prečišćavanja.

Prema tome, imamo:

• Prethodna obrada otpadnih voda obuhvata uklanjanje grubog suspendovanog i plivajućeg materijala, uklanjanje inertnog materijala, uklanjanje plivajućeg ulja i ujednačavanje protoka i koncentracije otpadnih voda.

• Primarnim prečišćavanjem se iz otpadnih voda uklanjaju suspendovane i emulgovane materije taloženjem, filtracijom ili flotacijom.

• Sekundarnim prečišćavanjem se uklanjaju koloidne i deo rastvorenih organskih materija biološkim ili hemijskim putem.

• Tercijarno prečišćavanje se primenjuje za uklanjanje zaostalog zagađenja, kao što su biogeni elementi, bionerazgradljive organske materije, patogena mikroflora, toksične materije.

03:00

Srđan Gajić iz Udruženja 3E

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.