JAPAN PLANIRA IZGRADNJU PODZEMNOG TUNELA ZA ODVOD OTPADNIH VODA IZ FUKUŠIME: Susedne zemlje burno negoduju!
Fukušima, Foto: Profimedia

opasnost od zagađenja

JAPAN PLANIRA IZGRADNJU PODZEMNOG TUNELA ZA ODVOD OTPADNIH VODA IZ FUKUŠIME: Susedne zemlje burno negoduju!

Japanska vlada tvrdi da će voda iz nuklearne elektrane ispuštena kroz tunel dug 1 kilometar biti sigurna jer će svi radioaktivni elementi biti uklonjeni

Objavljeno:

Japan planira izgradnju podzemnog tunela za odvod otpadnih voda iz Fukušime, koje navodno neće uticati na životnu sredinu. Tunel ispod nuklearne elektrane Fukušima, biće dug jedan kilometar i kroz njega će se ispuštati prečišćene otpadne vode u Pacifik na, kako kažu, potpuno siguran i neškodljiv način.

Međutim, lokalni ribari i susedne zemlje burno negoduju.

Japanska vlada tvrdi da će voda iz nuklearne elektrane ispuštena kroz tunel dug 1 kilometar biti sigurna jer će svi radioaktivni elementi biti uklonjeni.

Operateri japanske nuklearne elektrane Fukušima objavili su planove za izgradnju podmorskog tunela za ispuštanje više od milion tona prečišćene vode iz nuklearne elektrane u okean.

Planovi za tunel objavljeni su u sredu, nakon što je japanska vlada u aprilu odlučila da u vremenskom periodu od dve godine nakon izgradnje ispustiti akumuliranu vodu.

Ministri kažu da ispuštanje neće imati negativne posledice, jer će se voda preraditi da se uklone gotovo svi radioaktivni elementi.

Međutim, aprilska odluka izazvala je burnu reakciju susednih zemalja i žestoko protivljenje lokalnih ribarskih zajednica.

Iz "Tokio Electric Pover Co" (Tepco), saopšteno je da će početi sa izgradnjom tunela do marta 2022. godine nakon sprovođenja studija izvodljivosti i dobijanja odobrenja od vlasti.

Tunel će imati prečnik od oko 2,5 metra i protezaće se istočno u Pacifik, a rezervoari u fabrici sadrže oko 1,27 miliona tona prečišćene vode.

To uključuje i vodu koja se koristi za hlađenje postrojenja oštećenog u velikom cunamiju 2011. godine, kao i kišu i podzemne vode koje svakodnevno prodiru.

Opsežan sistem za pumpanje i filtriranje izvlači tone zagađene vode svaki dan i filtrira većinu radioaktivnih elemenata, ali ribarske zajednice strahuju da će ispuštanje narušiti dugogodišnji rad na vraćanju poverenja u njihovu morsku hranu.

Šef za bezbednost elektrane, Akira Ono, rekao je u sredu da bi ispuštanje vode kroz tunel pomoglo da se spreči njeno vraćanje na obalu.

- Mi ćemo temeljno objasniti našu bezbednosnu politiku i mere koje preduzimamo protiv narušavanja ugleda, kako bismo otklonili zabrinutost ljudi koji se bave ribarstvom i drugim industrijama u području, rekao je Ono.

Iz kompanije "Tepco" je u saopštenju rečeno da je su spremni da plate naknadu za štetu koju će možda pretrpeti reputacija ribara, zbog ovog projekta.

Takođe je rečeno da će prihvatiti inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju u pogledu sigurnosti ispuštanja.

Bonus video:

02:15

MINISTARKA ENERGETIKE PROGOVORILA O RIO TINTU

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.