DOBRINKI OD PENZIJE ODBIJAJU 50 ODSTO ZA RAČUNE KOJI NISU NJENI: Evo šta su nam odgovorili iz OPŠTINE i "INFOSTANA"
Foto: Printscreen/Youtube/Potrošački savetnik, Nemanja Pančić, Espreso

DOBRINKA ILIĆ U BORBI SA BIROKRATIJOM

DOBRINKI OD PENZIJE ODBIJAJU 50 ODSTO ZA RAČUNE KOJI NISU NJENI: Evo šta su nam odgovorili iz OPŠTINE i "INFOSTANA"

Opština Palilula je iselila sedamdesetogodišnju ženu 2010. godine, ali nije preuzela plaćanje komunalija za taj stan. Zbog toga ova žena sada duguje 750.000 dinara za račune koji nisu njeni

Objavljeno:

Da borba sa birokratijom može biti duga i iscpljujuća pokazuje slučaj sedamdesetogišnje Dobrinke Ilić iz Beograda koja je pre 13 godina iseljena iz stana na Paliluli.

Naime, kako se navodi u saopštenju Združene akcije "Krov nad glavom", računi za komunalije su nastavili da stižu na njeno ime, pa je sada dužna 750.000 dinara.

"Opština Palilula od 2010. do danas ne plaća račune za stan koji je uzela od Dobrinke. A kada je sama Dobrinka pokušala da Infostan i druge nadležne obavesti da stan više nije njen i da računi više ne mogu da se vode na njeno ime - oni su je zamajavali, odbijali da postupe po njenim zahtevima, i od 2010. do 2017. joj karikali račune za stan iz koga je odavno iseljena. Na taj način, Opština Palilula i Infostan su Dobrinki nepravedno i protivzakonito stvorili dug od preko 750,000 dinara (!)", navodi se u saopštenju dostavljenom redakciji portala Espreso.

Da nevolja bude veća, kako dalje objašnjavaju, Dobrinki se na ime "duga" godinama skida 50 odsto od penzija čiji je pun iznos 13.000 dinara.

"Dobrinki se na ime tog nametnutog "duga", za koji nije ni kriva ni dužna i koji u stvari pripada Opštini Palilula, već godinama skida 50% od penzije. Penzije, čiji je pun iznos svega 13,000 dinara, jer joj preduzeće u kojem je radila ceo život nije uplaćivalo doprinose tokom devedesetih godina pa sve do stečaja. Kad je u stečajnom postupku trebalo naplatiti Dobrinkine pošteno zarađene pare, država je bila nesposobna, zbog čega Dobrinka danas prima minimalnu penziju. A danas, kada Dobrinki od te minimalne penzije treba da se naplati nelegitimni dug i naduvani izvršiteljski troškovi - sistem odjednom savršeno funkcioniše. Do poslednjeg dinara", navodi se u saopštenju i dodaje da je uprava Opštine Palilula u oktobru 2022. pokušala da traži i zaplenu Dobrinkinog jedinog preostalog doma - porodične kuće u selu Pudarci kod Grocke.

Dobrinka Ilić
Dobrinka Ilić

"Opština će biti na raspolaganju"

Povodom ovog slučaja, pisali smo Gradskoj opštini Palilula. Kako su nam naveli u odgovoru, opština je počela sa prikupljanjem informacija i biće na raspolaganju u cilju rešavanja navedenog problema.

"Gradska opština Palilula nema informaciju da se građanka Dobrinka Ilić obratila nadležnoj službi Uprave Gradske opštine Palilula kako bi nas upoznala sa postojećim problemom. Po saznanju informacije plasirane u medijima, Opština Palilula krenula je u proces prikupljana informacija o slučaju i tražila specifikaciju nastalog duga od JKP ,,Infostan tehnologije" kao i o utuženju istot. Po dobijanju kompletie informacije od strane JKP "Infostan tehnologije" o stanju duga, Opština Palilula će biti na raspolaganju građanki Dobrinki Ilić u cilju rešavanja nastalog problema", navodi se u odgovoru Uprave Gradske opštine Palilula za Espreso.

"Promena korisnika izvršena odmah po dobijanju naloga"

Kako su nam saopštilu iz JKP "Infostan tehnologije " i oni su raspoloženi da u "granicama svojih nadležnosti isprate rešenje koje iznađu GO Palilula i Dobrinka Ilić".

"JKP Infostan tehnologije obavlja delatnost objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga kao delatnost od opšteg interesa, u smislu Zakona o javnim preduzećima. Pravni i drugi aspekti obavljanja delatnosti regulisani su Odlukom o načinu plaćanja komunalnih usluga koju je usvojila Skupština grada Beograda, koja je kao osnivač JKP Infostan tehnologije Beograd navedene poslove poverila ovom Preduzeću", navodi se u odgovoru koji su iz JKP "Infostan" dostavili našem portalu.

Oni su podsetili da su prava i obaveze svih učesnika SON-a utvrđena su odredbama Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda.

"Članom 19. stav 2. Odluke propisano je da je korisnik komunalnih usluga koji namerava da prestane da koristi određeni stan, kuću ili garažu, odnosno poslovnu prostoriju dužan da blagovremeno, pisanim putem obavesti preduzeće za objedinjenu naplatu o danu kada će prestati da koristi stan, garažu ili poslovni prostor. JKP Infostan tehnologije, u skladu sa propisima koji uređuju sistem objedinjene naplate može da vrši ažuriranje baze podataka o korisnicima na osnovu naloga pružalaca usluga ili neposredno, od korisnika usluga", istakli su u svom odgovoru.

Uvidom u bazu Sistema objedinjene naplate, kako su naveli, konstatovali su da je promena korisnika u predmetnom stanu izvršena odmah po dobijanju naloga JP „Gradsko stambeno“, a počev od 01.11.2017. godine.

"Na zahtev GO Palilula, a nakon izlaska informacije u medijima, JKP Infostan tehnologije je, u skladu sa svojim nadležnostima, iz baze Sistema objedinjene naplate pripremilo i GO Palilula dostavilo podatke koji se odnose na predmetni stan. Po navedenom pitanju, kao i u svim slučajevima kada je u pitanju saradnja sa korisnicima i davaocima usluga, JKP Infostan tehnologije je otvoreno za saradnju i ukoliko bude potrebno dostaviće dodatna pojašnjenja. JKP Infostan tehnologije će podržati i u granicama svojih nadležnosti ispratiti rešenje koje iznađu GO Palilula i Dobrinka Ilić", naveli su za Espreso iz JKP "Infostan".

Infostan
Infostanfoto: Printscreen/youtube/ Potrošački savetnik

Slučaj vremešne Beograđanke kojoj se od skromne penzije godinama odbija polovina za dug koji nije napravila još jedan je pokazatelj da je pravda spora, ali ostaje nada da će ona biti i dostižna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.