BRAĆA UHAPŠENA JER SU HTELA DA SPREČE ISELJENJE: Za Espreso pričali o drami, oglasio se i advokat DRUGE STRANE
Auto-servis "Macura", Foto: Espreso

KAKVA PRIČA

BRAĆA UHAPŠENA JER SU HTELA DA SPREČE ISELJENJE: Za Espreso pričali o drami, oglasio se i advokat DRUGE STRANE

Kako tvrdi porodica Macura, sporna parcela na kojoj se nalaze poslovne prostorije porodice nije u njihovom vlasništvu

Objavljeno:

Vlasnik auto-servisa "Macura" na Tošinom bunaru i njegov rođeni brat juče su uhapšeni, jer su se usprotivili izvršenju iseljenja sa dela parcele na kojem se nalazi taj autoservis.

Nakon što su proveli 24 sata u pritvoru, Bogoljub i Dušan Macura danas su pušteni na slobodu. Ekipa portala Espreso obišla je auto-servis i tom prilikom smo porazgovarali sa Bogoljubom koji je za naš portal ispričao šta se tačno dogodilo.

Macura, Autoservis, Policija
foto: Aleksa Petrović

"Juče se, blao rečeno, dešavao cikus u režiji tih navodnih vlasnika. Mi smo na miran način želeli da sprečimo otimanje. Policajci su ušli preko parcele koja nije predmet izvršenja i oni nemaju pravo to da rade. Policajci su ušli u našu matičnu marcelu bez ikakvog dokumenta, bez naloga, bez naše saglasnosti i ja sam ih sprečio, zamolio sam ih da se vrate nazad, tražili su mi ličnu kartu, nisam im dao i oni su nas priveli. Naravno, bilo je sve to energičnije i glasnije, prosto ne znam kako se obuzdati u takvom situaciji", kazao je naš sagovornik.

Podsetimo, juče se ispred auto-servisa "Macura" dešavala prava drama. Na licu mesta se pored izvršitelja i porodice Macura nalazio veliki broj policajaca u uniformi kao i veliki broj građana. Trenutak hapšenja braće Macura je snimljen, a sve je kasnije objavljeno i u medijima.

Kako tvrdi porodica Macura, sporna parcela na kojoj se nalaze poslovne prostorije porodice nije u njihovom vlasništvu. Naime, parcelu su pre deset godina zakupili od vlasnika (ime i prezime poznato redakciji Espresa) s obzirom da se ista nalazi odmah pored parcele koja je u vlasništvu porodice Macura i na njoj sagradili dodatne prostorije.

Pre četiri godine se pojavljuju N.L. i S.L (puno ime i prezime poznato redakciji) koji 2018. godine overavaju ugovor kod notara, a kao vlasnik parcele se u katastar upisuje S.L. Međutim, naš sagovornik tvrdi da se radi o falsifikovanom kupoprodajnom ugovoru koji je navodno sačinjen još 1957. godine i da originalan dokument ne postoji, te da su N.L. i S.L. kod notara overili kopiju kopije ugovora.

Auto-servis 'Macura'
Auto-servis "Macura"foto: Aleksa Petrović

Oni se kod nas nisu praktično ni pojavili nego smo mi tek krajem 2019. godine saznali za celu tu priču kada je došao građevinski inspektor. Nije normalno da se neko za više od 60 godina ne upiše na parcelu i pritom da se upiše sa kopijom kopije u katastar. Mi smo 2020. godine podneli krivičnu prijavu protiv njih zbog falsifikovanih dokumenata, a na sudu je N.L. izjavio da je ugovore navodno bacio jer su stari i jer je mislio da mu više nisu potrebni. Policija nije mogla da izveštači ugovore i proveri da li je papir validan jer nisu imali originalan dokument", rekao je naš sagovornik i dodao:

"Onda ulazimo u problem koji je teško dokaziv, ali je prilično čist i jednostavan jer oni nemaju nijednu originalnu dokumentaciju o vlasništvu. Postoji kompletan niz svih aktivnosti na toj parceli koja su se dešavala godinama unazad i koje su evidentirane", kazao je Macura.

Bogoljub kaže da je policija kroz istragu došla do ogređenih dokaza, ali da je krivična prijava porodice Macura na kraju odbijena.

Auto-servis 'Macura'
Auto-servis "Macura"foto: Aleksa Petrović

"Kada smo podneli krivičnu prijavu, policija je pronašla da su isto to uradili na Čukarici, sa ugovorom iz 1957. su se upisali 2017. godine. Potpuno isti princip, takođe nemaju ugovor i isto tvrde da su ga bacili. Nenormalno je da ne sačuvate ugovor, a da niste ni ušli na parcelu. Tužilaštvo je našu krivičnu prijavu koja je na 34 strane, od čega su dokazi na 25 strana, odbacilo i kao razlog su naveli da nema dovoljno dokaza", objasnio je Bogoljub.

Naš sagovornik je stava da suprotna strana na ovaj način pokušava da vrši pritisak na porodicu i njihovu firmu kao i da im na taj način nanose veliku materijalnu štetu.

"Oni ne dobijaju ništa ovim iseljenjem jer u katastru postoji beleška zbog postupaka koji se vode i samim tim ne mogu da dobiju građevinsku dozvolu niti bilo šta. Na ovaj način oni nama nanose veliku materijalnu štetu na firme koja postoji dugi niz godina, a sve sa ciljem da nas pritisnu i da odustanemo od dalje borbe za to", rekao je sagovornik za Espreso.

Auto-servis 'Macura'
Auto-servis "Macura"foto: Aleksa Petrović

Na kraju našeg razgovora, Bogoljub Macura kaže da će se boriti i potruditi da pravdu isteraju do kraja.

S druge strane Ivan Simić, pravni zastupnik S. L., koja je sada upisana u katastar nepokretnosti, rekao je za Espreso da su izjave porodice Macura kontradiktorne.

"Pre svega dužnici su vrlo kontradiktorni, prvo tvrde da su vlasnici, pa onda tvrde da su zakupci. Očigledno u nedostatku pravnih argumenata pokušava se tendenciozno stvoriti privid nekakvih neregularnosti. Dakle, vodio se parnični postupak koji je prošao proveru Apelacionog suda i odluka o iseljenju je postala pravna i izvršna, nakon toga se pristupilo sprovođenju iste. Oni apsolutno ne žele da poštuju odluke suda, prvo su imali rok po presudi da se isele, nakon što taj rok nisu ispoštovali pristupilo se izvršnom postupku prinudnog iseljenja, u sklopu toga imali su dodatni rok od 30 dana da se dobrovoljno isele što takođe nisu želeli da učine. Nakon toga je pokušano iseljenje, ako se ne varam nekoliko puta, a prethodni put policija nije dala asistenciju. Sada je iz trećeg puta sprovedena sudska odluka, dakle, nije tačno da su se nekakvi navodni vlasnici iseljavali, već se sprovodila sudska odluka i u posed je uveden stvarni i zakoniti vlasnik nepokretnosti tj. parcele. Sudske odluke svakoga obavezuju jednako, recimo ako ste dužni dugove morate da platite, u suprotnom izvršitelji vam dolaze na vrata. U ovom slučaju, sud je presudio da se Macure isele, a zakoniti vlasnik uvede u parcelu", kazao je Simić.

Advokat Ivan Simić
Advokat Ivan Simićfoto: Privatna arhiva

Advokat Simić kaže da je juče pokušano nasilno da se spreči sprovođenje sudske odluke, kao i da je on sam dobio bezbroj pretnji.

"Napominjem da je izvršni poverilac uknjižen i kao takav nosilac prava svojine nad tim zemljištem. Umesto poštovanja sudske odluke da se izvršni dužnici sami isele, oni su pokušavali da pravnom akrobatikom u priču uvedu nekakva treća lica. Kada je i ta pravna akrobatika iscrpljena, onda nije preostalo ništa drugo nego da se na silu spreči uvođenje vlasnika u posed. Dakle, nasilno sprečavanje da se u posed uvede knjižni vlasnik, preduzimali su oni koji u ovom konkretnom slučaju imaju svojstvo zakupca kako sami tvrde. Dakle, nema govora o nekakvom neregularnom iseljenju već upravo suprotno, o nasilnom sprečavanju vlasnika da uđe u svoj posed i to je suština stvari. Juče su doveli navijače, postavili kamione, dobio sam bezbroj pretnji, sve vreme mi je prećeno, čak i u prisustvu jedne novinarske ekipe i televizijske kamere. Oni su na taj način pokušali nasilno da spreče pravosnažnu izvršnu odluku, ne možemo da se ponašamo navijački! Drugo, nikakvog protesta juče nije bilo tamo, barem mi o tome nismo obavešteni već je sve bilo u funkciji izazivanja incidenta, podizanja tenzija i nasilnog sprečavanja sprovođenja sudske odluke", kazao je advokat za naš portal.

Kada smo Simiću spomenuli navode porodice Macura, koji su u ovom slučaju izvršni dužnici, da je ugovor falsifikovan, on je kazao da njihove reči nakon pravosnažne presude nemaju nikakvog značaja.

"Izvršni dužnici mogu da tvrde šta god hoće, oni su imali mogućnost da tvrdnje o nekakvom falsifikovanom ugovoru ističu do sada u sudskim postupcima. Šta drugo mogu da tvrde kada je stigla sudska odluka da se isele, pritom, krivična prijava koju su podneli je odbačena. Priča o falsifikatima je isključivo plasirana radi sprečavanja izvršenja ove sudske odluke, svi mi možemo da tvrdimo šta hoćemo, ali nas sudske odluke svakako obavezuju", rekao je Simić.

Kako tvrdi advokat Simić, ovo je jedan od pokušaja da se degradiraju sudske odluke i zapitao se ko je zapravo vlasnik.

"Na kraju ostaje nejasno šta su oni, zakupci ili po svojim tvrdnjama vlasnici? Javnost treba da zna ko su vlasnici, a to su isključivo ona lica koja su kao takva upisana u katastar nepokretnosti. Pitam se gde je juče bio navodni vlasnik u čitavoj anarhiji, zašto su zakupci nasilno sprečavali uvođenje vlasnika u posed? Molim medije da odgovorno izveštavaju o sprovođenju sudskih odluka pravosuđa Republike Srbije. Ovo je samo još jedan od primera kako se i na koji način degradiraju sudske odluke odnosno jučerašnje ponašanje pojedinaca jeste uvođenje anarhije u poredak jednog društva", zaključio je naš sagovornik.

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.