SOLITER USRED NOVOG BEOGRADA JE POČEO DA SE SLEŽE I TO JE NAJMANJI PROBLEM: Stanari za Espreso o MUCI O SVOM TROŠKU
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

PUCA NA SVE STRANE

SOLITER USRED NOVOG BEOGRADA JE POČEO DA SE SLEŽE I TO JE NAJMANJI PROBLEM: Stanari za Espreso o MUCI O SVOM TROŠKU

Mišljenje stanara se razlikuje, smatraju da bi bilo u redu da jedan deo troškova snosi "Gradsko stambeno" jer godinama za saniranje izvajaju iz svog džepa

Objavljeno:

Soliter u Ulici Jurija Gagarina 102 u Bloku 62, koji ima 20 spratova i 78 stanova, počeo je da se sleže, ali ne i da tone. To je za portal Espreso potvrdio upravnik zgrade, kako je istakao od bilo kakvog urušavanja ne postoji bojazan, sve i da dođe do zemljotresa, ali je problem sa mokrim zidovima i pukotinama veliki problem.

Popucala je betonska ograda u prizemlju koju su nadležni iz JP "Gradsko stambeno", reagujući po prijavi stanara, poduprli drvenim gredama kako se zid ne bi srušio.

Popucalo je i nekoliko zidova na istom nivou, a kako su za naš portal potvrdili stanari, ovaj problem pojavio se pre više od godinu dana, ali smatraju da je u pitanju "propadanje" vremenom, a ne loše izgrađen soliter.

1 / 39 Foto: Aleksa Petrović

Espreso portal kontaktirao je i JP "Gradsko stambeno" kako bi nam objasnili na koji način će biti saniran problem, obzirom da je u njihovoj nadležnosti.

Iz Javnog preduzeća "Gradsko stambeno" odgovorili su da se ovo preduzeće bavi održavanjem zajedničkih delova stambenih zgrada, kao i instalacijama i uređajima u njima. Problemi sleganja tla nisu deo nadležnosti ovog javnog preduzeća i tiču se između ostalog i pitanja statike objekta.

Vlasnici stanova ujedno su i vlasnici svih zajedničkih delova stambene zgrade, samim tim su oni i odgovorni za njeno održavanje, te poveravaju izvođenje radova za to nadležnim institucijama, ali u ovom slučaju JP "Gradsko stambeno" može pomoći samo savetodavno, jer nemamo zakonskog osnova da reagujemo na neki drugi način.

Mišljenje stanara se razlikuje, smatraju da bi bilo u redu da jedan deo troškova snosi "Gradsko stambeno" jer godinama za saniranje izvajaju iz svog džepa.

U svojoj režiji stavljam ploče kako bih donekle rešio problem, curi niz zidove, zgrada se ljulja, za 40 godina 4 puta mažem ovim pločama. Ovo sada platio sam 52.000, ja sam na poslednjem spratu. Jedan ventilator je radio 40 godina, sad kad smo mazali, prestalo je. Kad duva vetar on se ljulja, ne mogu da spavam dole. Niko ne preuzima nikakve mere, sve o svojoj režiji, ventilator sam potpirao i drvima. Trenutno nema vode u kući jer sam sanirao, ne mogu da čekam da neko reaguje. I ono što su uradili nije dobro, žicama su vezali betonske ograde, to može da se sruši svakog trenutka.

Blok 62, Jurija Gagarina, Zgrada
foto: Aleksa Petrović

Za sprat ispod, istakao je ironično da je u pitanju najmodernije odeljenje

Ovo odeljenje je najmodernije, kako vezali betonske ploče, ne znam kome je ovo palo na pamet, ovo je teret, nije šala. Već se naslonio prema spolja 4 prsta. Sve je propalo, a oni betonske ploče zakucali šrafovima. Sve će ovo zajedno da odleti kad se preoptereti, zaključio je za naš portal Blagoje Davidovski.

1 / 15 Foto: Aleksa Petrović

Jednog od stanara upitali smo i da li su razgovarali sa komšijama iz drugih solitera, da li i oni imaju sličnih problema obzirom da su sve te zgrade rađene pre 40 i više godina.

Nisam razgovarao sa komšijama, ne znam da li još neki soliter ima problem. Uzrok našeg problema je po mom mišljenu to što je loše urađena izolacija, a ni ona ne može da stoji doveka. Rešenje bi bilo da se skine sve pa se opet kompletno uradi. Isti problem imamo i sa garažama, sve nam prokišnjavaju, ove daske koje su iz Gradskog stambenog stavili dole je samo privremeno rešenje. Problemi su počeli posle 20 godina od izgradnje, komšiji je olakšavajuća okolnost što je na 19. spratu sam, pa koliko-toliko može da uradi nešto u svojoj režiji, ja dole ne mogu ništa samostalno jer ako ja sredim ostalima će dodatno da curi. Mora komplet sve lepo da se uradi, voda nađe put. Imali smo sastanke stanara, ali nikada ne dođu svi, rekao je za Espreso portal Blagoje Paunović

Blok 62, Jurija Gagarina, Zgrada
foto: Aleksa Petrović

Jednim delom smo iz kase izdvojili za komšiju da koliko-toliko podmiri troškove. Mi ne možemo sami da finansiramo sanaciju svega, ako bi išlo preko Infostana to bi bilo druga priča jer bismo svi platili jednako preko uplatnica. Ne uključuju se svi stanari, ako bude preko uplatnice onda bi morali svi da plate, u tom slučaju bismo možda i mogli da iznesemo sve troškove, rekao je predsednik stanara i naglasio da svest među stanarima o mogućoj opasnosti i stabilnosti objekta ne postoji. Ali ne postoji bojazan da zgrada potone, postoji opasnost da se sruše betonski blokovi sa krova. Predlagao sam ranije da ovde izgradimo limeni krov, ali se ni oko toga nismo složili. 78 stanova imamo, ovde živi preko 200 ljudi,dodao je Branko Čuković.

1 / 6 Foto: Aleksa Petrović

Kod mene se pojavljuje vlaga kad padaju kiša ili sneg. Slažem se sa svime što se dogovaramo sastanku stanara, moramo nešto uraditi i da to sve ne bude u režiji stanara, kazala je Gordana Ristić koja živi na 13. spratu ovog solitera.

Blok 62, Jurija Gagarina, Zgrada
foto: Aleksa Petrović

Upoznata sam problemom, moj stan je na sredini pa ni nemam tzoliko problema još uvek. Ali meni nije jasno zašto gradsko stambeno od nas očekuje da sami izvršimo sanaciju, mi plaćamo nešto, sada kada je došlo do problema, treba da plate oni, rekla je Anđela Andromak.

Blok 62, Jurija Gagarina, Zgrada
foto: Aleksa Petrović

Ima i onih stanara kojima ne curi ništa, problem i voda još uvek nisu došli do njihovog sistema, te ih trenutna situacija mnogo ne zabrinjava, ali to ne znači da jednog dana neće doći do problema u njihovo stanu, ako se sve ovo ne reši na nivou cele stambene zajednice, ujedno baš ovakvo razmišljanje pojedinaca dodatno zabrinjava ostale stanare.

Meni nigde ne prokišnjava, rekla je jedna od stanarki ovog solitera, a na naše pitanje šta će raditi kada počne i njima da prokišnjava dodala je da je za sada tako.

Željko se pak složio sa ostalim stanarima i upravikom zgrade da problem mora biti rešen i da je on smpreman da učestvuje finnsijski iako se u njegovom stanu problem još uvek nije pojavio.

Blok 62, Jurija Gagarina, Zgrada
foto: Aleksa Petrović

Tomislav Ilić rekao nam je da njemu prokišnjava godinama na mestu gde se nalazi fugna na prozoru. Ako kada su zajedničko pokrivanje troškova u pitanju za sanaciju zgrade, samo je kratko rekao da je on i do sada sve sam pokrivao.

Blok 62, Jurija Gagarina, Zgrada
foto: Aleksa Petrović

Ostaje da vidimo na koji način će stanari rešiti problem, da li će uspeti da usaglase mišljenja i da li će im neko pomoći.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.