TONE SOLITER OD 20 SPRATOVA NA NOVOM BEOGRADU? Stanari u Bloku 62 u strahu zbog STRAŠNOG PRIZORA!
Soliter u Bloku 62, Foto: Printscreen/Google streetview

u strahu

TONE SOLITER OD 20 SPRATOVA NA NOVOM BEOGRADU? Stanari u Bloku 62 u strahu zbog STRAŠNOG PRIZORA!

I sve dok se stanari ne dogovore kako će i kada uraditi elaborat sanacije, problem će biti na "čekanju"

Objavljeno: 08:54h

Soliter u Ulici Jurija Gagarina 102 u Bloku 62, koji ima 20 spratova i 78 stanova, počeo je da se sleže. Da su nastali problemi sa statikom višespratnice, videlo se kada je popucala betonska ograda u prizemlju, koju su nadležni iz JP "Gradsko stambeno", reagujući po prijavi stanara, poduprli drvenim gredama kako se zid ne bi srušio.

Kako su rekli iz ovog gradskog preduzeća, potrebno je da stanari o svom trošku izrade projekat sanacije za betonski deo ograde, posle čega bi po tom nacrtu nadležne ekipe popravile štetu.

Žitelji ovog solitera kažu da je stabilnost "popustila" prošle godine te da je, osim betonske ograde u prizemlju, popucalo i nekoliko zidova na istom nivou.

- Naša zgrada je stara 44 godine i lane su počeli problemi sa statikom - pričaju ljudi iz ove višespratnice.

Blok 62
Blok 62foto: Espreso.co.rs

- Kad smo primetili da se zgrada slegla, obavestili smo upravnika a on "Gradsko stambeno". Oni su došli i postavili ove drvene grede kao privremeno rešenje. Rekli su nam da treba da uradimo projekat sanacije. Ne znam kako će komšije da skupe novac za taj elaborat, niti nam je jasno zašto mi to moramo da radimo. Stepenice mogu brzo da se reše i srede, odnosno ta sporna betonska ograda. Nije nam nimalo svejedno.

Na istoj vertikali solitera ima popucalih zidova.

I sve dok se stanari ne dogovore kako će i kada uraditi elaborat sanacije, problem će biti na "čekanju". Jer, kako su nam rekli iz "Gradskog stambenog", oni nisu registrovani za projektantske usluge, tako da komšije iz Jurija Gagarina 102 moraju angažovati neku kuću koja je licencirana za to.

- Kada projekat bude urađen, potrebno je da nam bude dostavljen, kako bismo preduzeli dalje korake i rešili ovaj problem na duži vremenski rok - objašnjavaju u ovom gradskom preduzeću.

- O svemu ovome upravnik stambene zajednice obavešten je još 20. oktobra. Sporni panel mogao je biti ograđen i sigurnosnom trakom ali, ukoliko bi je neko pokidao, upozorenje se ne bi videlo. Ovaj vid potpore i upozorenja adekvatan je politici našeg preduzeća, koja bezbednost korisnika postavlja kao apsolutni prioritet.

Slični problemi u Zemunu

Gotovo četiri godine trajali su nespokoj i muke stanara u zemunskoj Ulici Milana Uzelca 9 i 11, gde su se zgrade slegale a zidovi pucali.

Ove jeseni, tlo im je konačno stabilizovano. Nedaleko odatle, krajem decembra 2021, ulegao se spoljni zid bivše fabrike noževa "Impa" u Milana Uzelca i pretio da se sruši. Posle nekoliko dana, nadležni iz opštine odlučili su da uklone ovaj objekat, kako ne bi ugrozio nikog od prolaznika.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.