AKO HOĆEŠ DA TI DETE STUDIRA U BEOGRADU, ODE CELA PLATA: Roditelji se HVATAJU ZA GLAVU, studentski život PAPREN!
Studenti, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić, Profimedia

ABNORMALNE CENE

AKO HOĆEŠ DA TI DETE STUDIRA U BEOGRADU, ODE CELA PLATA: Roditelji se HVATAJU ZA GLAVU, studentski život PAPREN!

Definitivno da je najpovoljnija opcija stanovanje u nekom od beogradskih studentskih domova

Objavljeno:

Cene za kupovinu i iznajmljivanje stanova u prestonici su otišle u nebesa što posebno pravi problem roditeljima studenata iz unutrašnjosti koji su ove godine počeli da studiraju na nekom od beogradskih fakulteta.

Definitivno da je najpovoljnija opcija stanovanje u nekom od beogradskih studentskih domova koji ipak nisu potpuno besplatni. Prosečna mesečna kirija u domovima je oko 3.000 dinara za prvu, oko 10.000 dinara za ekonomsku kategoriju.

Pored smeštaja, domovi nude i obroke po povoljnijim cenama, pa je tako doručak 70, ručak 120 i večera 70 dinara dnevno u studentskoj menzi. Ukupna cena za mesec dana iznosi oko 8.000 dinara, ali kada se oduzmu vikendi jer pojedini studenti odlaze makar jednom mesečno kući, ta cena ispadne još povoljnija.

Studentski dom
foto: Youtube printscreen

Inače, što se tiče odlazaka kući, autobuske karte treba uračunati, a one se razlikuju od kraja do kraja. Takođe, mesečna bus plus kartica za studente košta 1.730 dinara.

Međutim, ukoliko roditelji traže stan za svoje dete u Beogradu, trenutno je gotovo nemoguće naći smeštaj za dvoje za manje od 350 evra što je neki minimum. Naravno, većina studenata živi sa cimerima, tako da se troškovi prepolove, ali kada se dodaju i računi, po studentu su troškovi oko 250 evra na mesečnom nivou.

Pored smeštaja, skuplja je i hrana. Nigde nećete naći obrok koji košta 120 dinara kao što je slučaj sa studentskom menzom, pa roditelji par hiljada mesečno troše na kupovinu namirnica.

Što se tiče džeparca, to se naravno razlikuje od roditelja, studenata i njihovih mogućnosti. Minimalno roditelji moraju da izdvoje oko 100 evra mesečno, danas naravno sa poskupljenjima koja su svuda oko nas, treba izdvojiti i više.

Osim svega navedenog nemojte zaboraviti odeću, obuću, razne preparate koje svako od nas koristi u svakodnevnom životu, sve to košta!

1 / 4 Foto: Ilustracija, EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

Cene knjiga i udžbenika se razlikuju od fakulteta do fakulteta, prosečno je potrebno nekih 10.000 dinara za ceo komplet, dok se mnogi studenti ipak snalaze tako što kopiraju knjige.

Kada govorimo o studentima koji su na budžetu, oni su oslobođeni troškova školarine, ali plaćaju svaki četvrti ispit po 1.000 dinara (razlikuje se od fakulteta). S druge strane, samofinansirajući studenti su u obavezi da plaćaju školarinu i svaki od ispita.

Kako smo saznali iz razgovora sa roditeljima, kada se svi troškovi detaljno saberu i oduzmu, njima prosečno ode između 40.000 i 50.000 dinara na studiranje deteta u Beogradu, a kod nekih i više.

Ranijih godina, studiranje u Beogradu bilo je gotovo upola jeftinije. Studentski dom je koštao oko 2.000 dinara.

Studentska menza je takođe poskupela, ranije su cene doručka i večere bile po 50 dinara, dok je ručak koštao 70 dinara. Retko koji fakultet je zadržao školarinu, uglavnom su svi poskupeli za minimalno 100 evra.

(Espreso)

ESECNA KARTA: 1120 DINARA

IZLASCI: Aj kazi ga od 50 do 100 evra, ti mozda bolje zna ko izlazis vise od mene, ja ne izlatzim uopste ?

STANARINA USTUDENTSKOM DOMU: od 1400 do 2400 dinara, prosek mozes da stavis 2000


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.