IZNAJMITI NAMEŠTEN ILI PRAZAN STAN, ŠTA JE ISPLATIVIJE? Evo šta je sve potrebno u oba slučaja
ilustracija, Foto: Profimedia, Aleksandra Čolić

DILEMA

IZNAJMITI NAMEŠTEN ILI PRAZAN STAN, ŠTA JE ISPLATIVIJE? Evo šta je sve potrebno u oba slučaja

Oni koji se bave iznajmljivanjem stanova, uglavnom se trude da nekretninu opreme osnovnim nameštajem poput kreveta, stolova za ručavanje, televizora...

Objavljeno:

Na tržištu nekretnina poslednjih par godina je primećen trend iznamljivanja opremljenih stanova. U zavisnosti od toga da li se radi o učenicima, studenima, poslovnim ljudima ili o mladim parovima, iznajmljivanje nekretnine je veliki korak i često se razmatra da li je bolje ući u stan sa nameštajem ili je ipak bolje opremiti ga po svom ukusu.

U oba slučaja, ova odluka zavisi od vas i budžetu koji ste spremni da odvojite. Oni koji se bave iznajmljivanjem stanova, uglavnom se trude da nekretninu opreme osnovnim nameštajem poput kreveta, stolova za ručavanje, televizora, plakara i svim onim što čini dom kompaktnim za stanovanje. Takođe na ovaj način stanodavci ćesto uvećavaju cenu rente.

Nenamešten stan

Izbor nenameštenog stana možete gledati u vidu dugoročne investicije, jer u slučaju kupovine svog stana eliminisaćete dodatni trošak kupovine novog nameštaja.

Novi Sad
foto: V. Veličković

Većina oglasa za iznajmljivanje nenameštenih stanova nalazi se u novim zgradama, pa shodno tome, ljudi obično žele da im i unutrašnji dekor prati moderne trendove opremanja.

U ovom slučaju, morate da uzmete u obzir da su svi troškovi kupovine i opremanja stana na vama, što znatno povećava količinu novca prilikom ulaska u nenamešten stan. Takođe, svi potencijalni troškovi popravke aparata, biće vaši.

Opremljen stan

Odabirom nameštenog stana, sem mesečne kirije prilikom iznajmljivanja, i osnovnih troškova poput kablovske, interneta, struje i komunalija, uglavnom nemate druge izdatke.

Sav nameštaj, uključujući, šporet, frižider, krevete, sto za ručavanje, televizor i plakar, već su tu, pa tako u većini slučajeva ulazak u namešten stan, nema potrebu za velikim kupovinama koje iziskuju dodatne troškove.

Park, Smrt, Azilant, Leševi, Beograd, Jesen, Loše vreme
foto: Aleksa Petrović

Ono na šta morate da obratite pažnju prilikom ulaska u objekat jeste činjenica da je sve u stanu, sem vaše garderobe i ličnih stvari, u vlasništvu osobe od koje ste iznajmili stan, stoga morate biti dodatno pažljivi tokom korišćenja.

Ponuda na trzištu je raznovrsna i pored moderno opremljenih stanova postoje i skkromnije opremljeni stanovi sa nameštajem koji može da datira iz 20. veka.

Cene iznajmljivanja stanova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Prema aktuelnoj ponudi oglasa na sajtu nekretnine.rs pretragom oglasa na teritoriji Beograda, Novog Sada i Niša, za iznajmljivanje nenameštenih stanova, prosečna cena kirije za stan iznosi 285 evra u Nišu, dok je prosečna cena kirije nenameštenog stana u Beogradu iznosi 440 evra, a u Novom Sadu prosečna cena stana iznosi 380 evra.

Prilikom iznajmljivanja nameštenog stana, na teritoriji ova tri grada, situacija je slična. Prosečna cena opremljenog stana u Novom Sadu je 540 evra, u Nišu je nešto niža i iznosi u proseku 415 evra. U Beogradu je očekivano najskuplja prosečna kirija opremljenog stana i ona iznosi negde oko 850 evra.

(Espreso/Kamatica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.