KAKAV ĆE VAZDUH BEOGRAĐANI UDISATI OVE ZIME? Ovo su glavni krivci zbog kojih TEŠKO DIŠEMO!
Jesen, Foto: Aleksa Petrović

OBRATITE PAŽNJU

KAKAV ĆE VAZDUH BEOGRAĐANI UDISATI OVE ZIME? Ovo su glavni krivci zbog kojih TEŠKO DIŠEMO!

Ivana Vilotijević je gostujući u Beogradskoj hronici potvrdila da je vazduh u Beogradu trenutno dobar

Objavljeno:

Vazduh u Beogradu je trenutno dobar, ali tokom zime očekuje se pogoršanje, pre svega zbog individualnih ložišta i saobraćaja, kaže Ivana Vilotijević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ipak, ne može se sa sigurnošću prognozirati kakav će vazduh biti tokom predstojeće zime, jer su prioritetan faktor uticaja meteorološki uslovi.

Individualna ložišta i gust saobraćaj su najčešće pominjani proteklih godina kao krivci zbog kojih teško dišemo i zbog kojih aplikacije svetle crveno svake jeseni i zime. S obzirom na energetsku situaciju u svetu pred nama je još gori period.

Toplane su spremne da rade na mazut, kojeg smo zarad ekologije pokušavali da se rešimo godinama. Ugalj je skuplji nego ikad, pa će se ložiti sve kako bismo se zagrejali. Kako ćemo onda disati?

Ivana Vilotijević je gostujući u Beogradskoj hronici potvrdila da je vazduh u Beogradu trenutno dobar, ali da i tokom zime dolazi do pogoršanja, jer su uzrok zagađenja individualna ložišta i saobraćaj.

1 / 3 Foto: Aleksa Petrović

Meteorološki uslovi prioritetan faktor

Ističe da nikada ne sme da se zaboravi da su, kada je reč o kvalitetu vazduha, prioritetan faktor meteorološki uslovi - atmosferski pritisak, vlažnost, kao i samo strujanje vetra.

- Tako da ne možemo reći kakav će biti vazduh tokom predstojeće zime, ne možemo reći kakvo će biti vreme, kako će i sami meteorološki uslovi da utiču na to. Nadamo se da će biti bolje nego što mislimo - rekla je Vilotijevićeva.

Objasnila je da su meteorološki uslovi nešto što niko u ovom momentu ne može da sagleda, već samo može da se proceni uticaj individualnih ložišta i saobraćaja.

Napominje da je analiza urađena prošle godine u vreme požara na deponiji u Vinči i ove godine u avgustu.

- Na osnovu akreditovanih metoda, analizom tih suspendovanih čestica dokazano je da nema razlike između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg stanja u kvalitetu vazduha. Tako da su meteorološki uslovi ti koji vam mogu pogoršati samo stanje kvaliteta vazduha, naravno i povećanje broja individualnih ložišta - naglasila je ona.

Precizirala je da će praćenjem meteoroloških uslova moći da znaju kakav je kvalitet vazduha i da će o tome blagovremeno obaveštavati javnost.

Preporuke za građane

Takođe, navela je i da sajt beoeko.com za građane koji inače pripadaju rizičnim grupama ima preporuke kako da se ponašaju kada dolazi do zagađenja vazduha.

Osim toga, imaju i obavezu da sve direktore javnih ustanova obavežu da prate preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ukazala je i da je jedna od mera kako i pojedinci mogu da smanje zagađenje, da se čiste odžaci.

Što se tiče koncentracije saobraćaja ona će se, navela je, usmeravati prema postojećim planovima i od postojeće situacije.

- Ne možemo sad da kažemo da ćemo zatvoriti neku ulicu ili smanjiti broj vozila, ako za to nema potrebe. Postoje egzaktni podaci i mi ćemo na osnovu njih donositi odluke - objasnila je Vilotijevićeva.

Što se tiče najzagađenijih delova u Beogradu - Zemuna, Bežanije, Bulevara despota Stefana - kaže da tokom ove godine uočeno najveće zagađenje koje je postojalo zbog prizemnog ozona, kao i zbog meteoroloških uslova.

Dodala je i da ozon nikada nije prelazio granicu dozvoljenog i da inspekcija tek treba da otkrije uzroke tog zagađenja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.