STUDENTI NE MOGU DA PREŽIVE MESEC U BEOGRADU BEZ 300 EVRA: Nema šta nije poskupelo, a STANODAVCI su NEMILOSRDNI
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

Školovanje

STUDENTI NE MOGU DA PREŽIVE MESEC U BEOGRADU BEZ 300 EVRA: Nema šta nije poskupelo, a STANODAVCI su NEMILOSRDNI

Odlazak na fakultet u veliki grad predstavlja veliku prekretnicu u životu mladih iz manjih sredina

Objavljeno:

Samostalan studentski život može da bude veoma skup, pogotovo za one studente koji se ne finansiraju iz budžeta države.

Kako pišu "Info Vranjske", kad se govori o troškovima, prvi izdatak koji čeka studente koji se finansiraju iz sopstvenog džepa, jeste školarina koja se za osnovne akademske studije na Univerzitetu u Beogradu, kreće se od 55.000 do 240.000 dinara, u zavisnosi od odabrane institucije, iako je olakšica to što se ove sume dele na nekoliko rata, samofinansirajući studenti moraju već na upisu da izdvoje određenu sumu novca kako bi platili traženi deo školarine.

Neophodan trošak koji imaju i studenti koji se finansiraju iz državnog budžeta su udžbenici gde cena jedne knjige varira od 800, pa do preko 1.000 dinara.

Studenti u proseku imaju 7 predmeta, za koje se podrazumeva posedovanje udžbenika.

Nakon pokrivanja troškova koji su vezani za sam fakultet, dolazi rešavanje pitanja stana.

Studenti koji se finansiraju iz budžeta, ostvaruju pravo na studentske domove čije se cene kreću između 1.500 i 3.000 dinara mesečno. Za brucoše su otvorena vrata studentskih domova "Karaburma", "Rifat Burdžević", Studentskog grada, među studentima popularan i kao "Studenjak", ali i brojnih drugih.

Kada je u pitanju iznajmljivanje stana, cene su znatno veće. U zavisnosti od lokacije na kojoj se iznajmljuje stan, kao i kvadrature, zavisi i kolika će biti cena stanarine. S obzirom da je većina fakulteta smeštena u samom centru grada, većina studenata se opredeljuje za stanove koji su tu, "u krugu dvojke".

U užem centru grada cena jednosobnog stana iznosi u proseku 300 evra (uglavnom i više), dok se u ostalim delovima ovakav vid prostora može pronaći i po cenama od 150 do 250 evra. Na ove cene treba dodati i cene računa i komunalija, koje uglavnom plaćaju sami studenti.

Studentima najpovoljniju opciju za ishranu predstavljaju studentske menze, koje se nalaze u okviru studenskih domova. Cene u menzama se razlikuju u zavisnosti od toga da li se radi o studentima koji su na budžetu, koji za sva tri obroka ukupno plaćaju izmedju 200 i 300 dinara, ili samofinansirajućim, koje sva tri oborka košaju do 550 dinara.

Ukoliko uzmemo sve troškove u obzir, na mesečnom nivou za studenta na samofinansiranju potrebno je najmanje 300 evra koje će jedva pokriti stan i hranu, dok je za studente na budžetu situacija ipak malo bolja, pa će smeštaj u domu i hranu platiti nešto više od 110 evra mesečno.

Podsećamo, u istraživanju korišćeni su samo podaci o potrebama plaćanje školarine, stanova odnosno domova kao i ukupna cena studenske menze.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.