"NA VRAČARU NIČE STARLETA ARHITEKTURE": Srušena predratna VILA, a umesto nje SEDMOSPRATNICA! Stanari OGORČENI! FOTO
Ilustracija, Foto: Espreso

brisanje iz registra kulturnih dobara šansa za investitore?

"NA VRAČARU NIČE STARLETA ARHITEKTURE": Srušena predratna VILA, a umesto nje SEDMOSPRATNICA! Stanari OGORČENI! FOTO

Na pomenutoj adresi zatekli smo veliku ogradu iza koje se odvijaju radovi koji su, prema rečima stanovnika ove ulice, po mnogo čemu sporni

Objavljeno: 15:58h

Buka, izvođenje radova u dva časa iza ponoći, šut, kamenice, počupani kablovi...

Sa time su se stanari zgrade u Ulici Nikolaja Krasnova (nekadašnja Avalska) broj 6 prošlo leto danima suočavali.

Radovi u Ulici Nikolaja Krasnova prošlo leto
Radovi u Ulici Nikolaja Krasnova prošlo letofoto: Marko Nikolić

Razlog je bio rušenje predratne vile na čije će mesto uskoro, kako tvrde stanari, nići novi barok ili što bi arhitekte rekle starleta arhitekture.

Arhitektonski vredna vila iz 1931. godine koja se nalazila u Ulici Nikolaja Krasnova 4 srušena je prošle godine, a zameniće je nova moderna zgrada od sedam četvorosobnih stanova.

Ovako je vila izgledala pre rušenja
Ovako je vila izgledala pre rušenjafoto: Printscreen/Google maps

Na pomenutoj adresi zatekli smo veliku ogradu iza koje se odvijaju radovi koji su, prema rečima stanovnika ove ulice, po mnogo čemu sporni.

1 / 2 Foto: Espreso

Kako stanari ove ulice tvrde investitor preduzeća (ime poznato redakciji) iskoristio je vakuum koji je nastao pri isteku zaštite vile od strane države i tako, ne kršeći zakon, ali i ne mareći za potencijalnu vrednost objekta, dobio rešenje o rušenju.

- Preduzeće za preradu voća i povrća dobilo je dozvolu za rušenje vile koja je sagrađena 1931. godine. Od 1997. ova vila bila je pod zaštitom kao deo celine „Istočni Vračar” , a zaštita je istekla krajem decembra 2020. Rušenje je počelo početkom avgusta 2021. godine i srušena je do kraja septembra. Radnici su bili upozoreni da ne prave oštećenja na zgradi do njih, ali oni nisu želeli da sarađuju sa stanarima okolnih zgrada, napominje stanar zgrade u pomenutoj ulici i podseća na probleme koje su tada imali.

- Jedne noći pojavio se veliki bager u 2 sata ujutru i uzbunio stanare ulice Nikolaja Krasnova. Nekoliko dana kasnije radnici su bili upozoreni da ne počupaju kablove Telekoma na šta su se oglušili i par dana kasnije počupali kablove zgrade broj 6. Tada je i zid dvorišta stradao od lupanja bagera. Nakon toga je pozvana inspekcija na šta su rekli "Nema mrtvih", pojašnjava stanar za Espreso.

Kako dalje navodi investitor je dozvolu za izgradnju stambene zgrade dobio početkom maja, a stanari obližnje zgrade podneli su prigovore zbog nekoliko razloga.

- Dozvolu su dobili sa projektom stambene zgrade od 7 plus i 2 minus nivoa ispod zemlje za garaže. Stanari zgrade do njih podneli su prigovor od strane advokata da spratnost treba biti u ravni sa okolinim zgradama, da fasada bude ista kao što je prethodna bila sa ženom koja drži ćup, jer je simbol naše ulice. Takođe i da treba dobro da obezbede teren da ne bi došlo do klizišta, objašnjava stanar za Espreso.

Izgled buduće zgrade
Izgled buduće zgradefoto: Ustupljene fotografije

Podsetimo, porodična kuća u Nikolaja Krasnova 4 sagrađena je 1931. godine za advokata i publicistu Mihaila M. Živanovića. Od 1997. bila je pod prethodnom zaštitom kao deo celine „Istočni Vračar” koja je istekla krajem decembra 2020. godine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture do danas nije uspeo da taj deo opštine upiše u registar kulturnih dobara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.