POSLE 5 GODINA STIŽU NOVI TAKSISTI U BEOGRAD! 500 novih, da li je to kraj predugom čekanju vozila?
Ilustracija, Foto: Profimedia

prvo povećanje posle dužeg vremena

POSLE 5 GODINA STIŽU NOVI TAKSISTI U BEOGRAD! 500 novih, da li je to kraj predugom čekanju vozila?

"Na osnovu programa potreba za prevozom, planirano je da do 2027. godine Beograd ima 7.006 taksi vozila"

Objavljeno:

Grad Beograd omogućio je da u sistem taksi prevoza uđe još 500 taksista, a plan je da do 2027. godine prestonica ima 7.006 vozila ove vrste. Rešenje je juče objavljeno u "Službenom glasniku" i odmah stupa na snagu, a novi vozači na prestoničke ulice izaći će najkasnije do kraja avgusta.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

S ovim povećanjem, prvim posle pet godina, broj taksi vozila koja će saobraćati glavnim gradom biće 6.410.

- Na osnovu programa potreba za prevozom, planirano je da do 2027. godine Beograd ima 7.006 taksi vozila - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Rešenje sam potpisao juče i ono je odmah objavljeno u "Službenom glasniku" i stupilo je na snagu. Broj taksi vozila u sistemu javnog prevoza u Beogradu biće, dakle, povećan za 500. Ispit poznavanja grada za one koji su se prijavili da žele da budu novi taksisti u međuvremenu je takođe obavljen. Nastavljamo sa unapređenjem ovog vida prevoza. Podsećam da je država obezbedila subvencije za kupovinu vozila, a razgovaramo o tome šta možemo dodatno da uradimo kako bi se ova usluga dodatno poboljšala.

Goran Vesić
Goran Vesićfoto: Sekretarijat za informisanje

Prema mišljenju predsednika Saveza auto-taksi udruženja Srbije Aleksandra Bjelića, u ovom trenutku nije bio neophodan ovoliki broj novih taksi vozila.

- Ipak, prvenstveno smo izašli u susret našim građanima i taksi populaciji - ističe on. - Takođe, želeli smo da podmladimo kadar, pa su novi prevoznici uglavnom starosti od 25 do 35 godina. I vozni park će biti obogaćen novim i kvalitetnijim vozilima.

Poslednji prijem u radni odnos novih taksista imali smo 2017. godine, kada se na ulicama pojavilo njih 800. O planiranom povećanju na oko 7.000 vozila, razgovaraćemo sa predstavnicima Grada. Uslov da sva vozila budu bele boje zvanična je odluka Skupštine grada iz aprila prošle godine.

Tako će svi koji su se 15. marta prijavili za polaganje ispita za poznavanje grada do kraja leta izaći na prestoničke ulice. Takođe, postojali su određeni uslovi koje su svi morali da ispunjavaju, kao, na primer, pet godina radnog iskustva bez krivičnog gonjenja ili osude.

Povećanju broja taksista obradovaće se mnogobrojni Beograđani, koji ni posle korekcije cene taksi usluga nisu lako dolazili do vozila.

Rade i posle penzionisanja

Veliki brojtaksi prevoznika koji saobraćaju prestoničkim ulicama i nekoliko godina posle penzije obavlja ovaj posao.

Najveći problem sa kojim su se u prethodne dve godine susreli taksisti jeste pandemija virusa korona, koja je, nažalost, odnela određeni broj dugogodišnjih članova.

( Espreso / Novosti )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.