"UMESTO DA RAĐAJU DECU, ONE ŠETAJU PSE, I EVO SAD JOŠ VRIŠTE!" Srbi sramno popljuvali performans, DNO DNA! (FOTO)
Performans, Foto: Printscreen

SRAMOTA!

"UMESTO DA RAĐAJU DECU, ONE ŠETAJU PSE, I EVO SAD JOŠ VRIŠTE!" Srbi sramno popljuvali performans, DNO DNA! (FOTO)

Džanković iznova iznosi problem stanja mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovanog dugotrajnim i intenzivnim stresom

Objavljeno:

Žene će 7. maja vrištati - ovako se otprilike u svim medijima najavljivao performans umetnice Dee Džanković, koji je održan na tri lokacije u Beogradu: prvo kod spomenika Stefanu Nemanji, zatim ispred platoa Skupštine i na kraju ispred Fakulteta likovnih umetnosti.

Performans je naizgled sirov i brutalan, međutim, iza ovog primordijalnog izliva emocija se nalazi umetnički izraz čija direktnost i snaga iskazuju bunt, provociraju reakciju i kritikuju sve od savremenog potrošačkog društva i uloge žene u njemu, produktivnosti kao potvrdi identiteta, rezigniranosti institucija, sistema u kome živimo i nasilja nad ženama koje ono perpetuira.

Džanković iznova iznosi problem stanja mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovanog dugotrajnim i intenzivnim stresom, koji je inicijalni pokretač za izvođenje ovog umetničkog akta, i smatra da bi trebalo da se vrišti ispred svih vodećih institucija grada Beograda i Srbije, kako su one najodgovornije za ovo stanje koje osećaju mlade žene širom naše zemlje.

Evo kako je to izgledalo:

Kako to obično biva, bilo je i onih (uglavnom muškaraca, ali, nažalost i žena) kojima je ovaj performans zasmetao pa su se nizali negativni komentari:

- Bolje da ste otišle u Hram i pomolile se Gospodu, da idete redovno na Bogosluženja...

- Umesto da rađaju decu one šetaju pse i evo sad još vrište...

- Bolje da su vrisnule i pospremile kuće, dvorišta i stanove i jurnule u berbu malina...

Patrijarhat je jedinstvena, po život najopasnija društvena bolest, koja napada telo i duh muškaraca u našoj naciji. Muškarci koji su reč čuli i znaju je, obično je povezuju sa oslobađanjem žena i feminizmom, te je kao takvu odbacuju kao irelevantnu za njihovo sopstveno iskustvo.

Zbog toga možemo biti saglasni sa ovom molbom: Devojke, devojčice, žene, vrištite koliko god i kad god želite... Kada vam se vrišti, na svakom mestu i u svakoj prilici! Možda će vas neko nekada i čuti u ovom nakaznom društvu!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.