VIŠE OD 100 ŽENA VRIŠTI KOD SPOMENIKA STEFANU NEMANJI! Beograđani se čude, a povod za to je OTREŽNJUJUĆI! (VIDEO)
Burn/Out, Foto: Printscreen Instagram / serbialive_beograd

BURN/OUT

VIŠE OD 100 ŽENA VRIŠTI KOD SPOMENIKA STEFANU NEMANJI! Beograđani se čude, a povod za to je OTREŽNJUJUĆI! (VIDEO)

Performans je naizgled sirov i brutalan

Objavljeno:

Žene će 7. maja vrištati - ovako se otprilike u svim medijima najavljivao performans umetnice Dee Džanković, koji se održava na tri lokacije u Beogradu: prvo kod spomenika Stefanu Nemanji, zatim ispred platoa Skupštine i na kraju ispred Fakulteta likovnih umetnosti.

Performans je naizgled sirov i brutalan, međutim, iza ovog primordijalnog izliva emocija se nalazi umetnički izraz čija direktnost i snaga iskazuju bunt, provociraju reakciju i kritikuju sve od savremenog potrošačkog društva i uloge žene u njemu, produktivnosti kao potvrdi identiteta, rezigniranosti institucija, sistema u kome živimo i nasilja nad ženama koje ono perpetuira.

Kolektivnim vriskom više od 100 žena započeo je performans Burn/Out ispred spomenika Stefanu Nemanji.

Džanković iznova iznosi problem stanja mentalne, emocionalne i fizičke iscrpljenosti, prouzrokovanog dugotrajnim i intenzivnim stresom, koji je inicijalni pokretač za izvođenje ovog umetničkog akta, i smatra da bi trebalo da se vrišti ispred svih vodećih institucija grada Beograda i Srbije, kako su one najodgovornije za ovo stanje koje osećaju mlade žene širom naše zemlje.

Pogledajte kako je to izgledalo:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.