OGLASIO SE BEROŠ O SLUČAJU KOJI TRESE HRVATSKU: Lekari odbili da prekinu Mirelinu trudnoću iako BEBA ima TUMOR"
Vili Beroš, Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

OGLASIO SE

OGLASIO SE BEROŠ O SLUČAJU KOJI TRESE HRVATSKU: Lekari odbili da prekinu Mirelinu trudnoću iako BEBA ima TUMOR"

Ministar zdravlje je tražio izveštaje od svih zdravstvenih ustanova u kojima je Mirela bila i rekao da će sagledati da li postoje elementi po kojima bi trebalo da postupa zdravstvena inspekcija

Objavljeno:

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš oglasio se u vezi sa slučajem 39-godišnje majke čije je drugo dete u materici obolelo od agresivnog tumora na mozgu, a kojoj ne omogućavaju da prekine trudnoću.

Mirela Čavajda, kojoj je u šestom mesecu trudnoće utvrđeno da nosi dete s malignim tumorom na mozgu, obavila je pregled u zagrebačkoj bolnici Merkur. Sada se čeka odgovor Komisije o prekidu trudnoće. Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su da obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko velik da dete najverovatnije neće dugo živeti, a i ako hoće, da nikada neće moći da živi normalno.

Ona je pokrenula proceduru u Sloveniji gde su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša, da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima.

Mirela Čavajda
Mirela Čavajdafoto: Printscreen/Instagram

O čitavom slučaju oglasio se i hrvatski ministar zdravlja, koji je izrazio žaljenje i duboko saosećanje sa Mirelom i njenom porodicom.

On je tražio izveštaje od svih zdravstvenih ustanova u kojima je Mirela bila i rekao da će sagledati da li postoje elementi po kojima bi trebalo da postupa zdravstvena inspekcija.

- Komunikacija mora biti primerena, etička, empatična i stručna. Da je reč o jednoj ustanovi, mogao bih da posumnjam u neadekvatno ponašanje, ali s obzirom na to da je reč o njih četiri, ne mogu reći da je bilo neadekvatnog postupanja - rekao je.

Kada je reč o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece, u čl. 22 st. 2 navodi se da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. nedelje kada postoje specifični medicinski uslovi - ugroženost majke ili čeda. Sprovodi se indukovani porođaj u slučaju iznad 22. nedelje trudnoće, rekao je Beroš.

Kako je istakao uspostavljen je kontakt sa 30 do 40 ginekologa radi mišljenja, te da se u ovom trenutku ne zna o kakvom se tumoru radi u ovom konkretnom slučaju - malignom, dobroćudnom tumoru, krvarenju...

- Stoga je drugostepena komisija formirana - rekao je Beroš i objasnio da drugostepenu komisiju čine ginekolog, sestra, socijalni radnik i lekari specifični za pojedinu patologiju, opštinski sudija i socijalni radnik.

Očekivao je da će stići upit drugostepenoj komisiji od strane advokata ili Mirele Čavajda. On nije došao, a rok za podnošenje žalbe na prvostepenu odluku je tri dana.

- Naložio sam, s obzirom na to da su prvostepene komisije dobile dokumentaciju, da se odrede najrelevantnije stvari te postoje li terapijske opcije - rekao je on.

- Prema do sada dostupnoj medicinskoj dokumentacji, njihovo je stručno mišljenje da je u takvom slučaju moguće neurohirurško lečenje, ako porođaj prođe dobro. Potrebno je utvrditi o kakvom procesu se radi, kakav je tumor i je li reč o krvarenju, i tek se onda mogu preduzeti dalji koraci. Nema zastoja cirkulacije likvora, što je značajno, nema razvoja hidrocefalusa. Njihov je stručni stav da bi trebalo pokušati lečiti dete i svi lekari koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na sličan način - rekao je ministar i dodao da niko ne garantuje uspeh lečenja.

Vili Beroš
Vili Beroš foto: Beta

Dodao je da kao svoj poraz doživljava da žene koje imaju to pravo u Hrvatskoj na zahvate idu u bilo koju drugu državu i da će uraditi sve da to promeni.

Istakao je da u Zakonu o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece postoji pravo na prekid trudnoće.

Naglašava da direktori bolnica imaju uputstvo da, ako se svi ginekolozi u ustanovi pozivaju na priziv savesti, imaju obavezu da organizuju vanbolničke ginekologe.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.