MORAĆE DA ZAGREJU STOLICE: Besplatna PRIPREMNA NASTAVA za osmake u Beogradu, OVO je DETALJAN spisak po OPŠTINAMA!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

negde uživo, negde onlajn

MORAĆE DA ZAGREJU STOLICE: Besplatna PRIPREMNA NASTAVA za osmake u Beogradu, OVO je DETALJAN spisak po OPŠTINAMA!

Podršku đacima da steknu dovoljno znanja za predstojeće testove daje i Zvezdara u saradnji sa ovdašnjim Centrom za obrazovanje i kulturu

Objavljeno:

Mala matura jedan je od prvih velikih testova koje na putu odrastanja prolaze deca. Dve, kako se često kaže, zbog korone „izgubljene godine” đaci će morati nekako da nadomeste jer završni ispit biće prilika na kojoj će se testirati šta su i koliko naučili u svojim osmoletkama.

Roditelji se uveliko brinu kako će se njihovi naslednici posle svega snaći na toj ključnoj proveri znanja, pa je zato mnoge od njih obradovala vest da će beogradske opštine ponovo organizovati besplatne pripreme za osmake.

Opština Novi Beograd i ove godine, kao što je to radila godinama unazad, nastavlja da organizuje besplatnu pripremnu nastavu za upis u srednju školu. Prijavljivanje zainteresovanih osmaka počelo je 10. februara, a nastava se održava u prostorijama Opštine Novi Beograd uz poštovanje svih epidemioloških mera. Časovi se održavaju subotom i nedeljom. I u budućnosti ćemo nastaviti sa besplatnim pripremama iz srpskog jezika i matematike za svu novobeogradsku decu, sa željom da se što bolje pripreme i upišu željenu srednju školu – kažu iz najmnogoljudnije gradske lokalne samouprave.

1 / 4 Foto: Dragana Udovičić

Priprema je počela i na Voždovcu. Kako nam kažu u Ustanovi kulture i obrazovanja „Narodni univerzitet Svetozar Marković” koja sa opštinom ovaj program organizuje, prijavljeno je 150 osmaka, a onlajn časovi će se održavati svakog vikenda sve do sedmice pred sam završni ispit.

Besplatna onlajn priprema iz srpskog jezika i matematike za učenike osmih razreda za polaganje završnog ispita, koju Gradska opština Palilula organizuje za osmake svih 17 osnovnih škola sa Palilule, počinje 12. marta, a završava se 12. maja.

Časovi iz srpskog jezika i matematike su rapoređeni u 12 oblasti, tokom 12 vikenda, tj. subotom i nedeljom. Nastava srpskog jezika održava se subotom u trajanju od 120 minuta, a matematike nedeljom, takođe, u trajanju od 120 minuta.

Onlajn nastava se odvija u dvosmernoj komunikaciji sa predavanjima i proverom znanja. Učenici će imati mogućnost da postave pitanja putem čet funkcije ili putem elektronske pošte, a predavač će davati pojašnjenja na času. Prijavljivanje učenika je u njihovim osnovnim školama.

Svoj doprinos obrazovanju dece daje i Barajevo.

– Besplatna pripremna nastava za učenike osmih razreda koju finansira opština Barajevo biće i ove godine organizovana u prostorijama OŠ u Barajevu i Vraniću sve do juna. Prateći epidemiološku situaciju, planirano je da deca neposredno pohađaju časove, a sve u dogovoru sa timom za praćenje i koordinisanje preventivnih mera u radu škola. Prijavljivanje je u dve osnovne škole u kojima se pripremna nastava i sprovodi – piše na sajtu ove gradske opštine.

A na Starom gradu, u Velikoj sali ove opštine, održaće se ukupno 50 časova iz srpskog i matematike i 15 časova pripreme za kombinovani test, odnosno iz fizike, hemije, istorije, biologije i geografije. Broj mesta je, kako kažu na sajtu ove lokalne samouprave, zbog epidemiološke situacije i kvaliteta nastave ograničen na 80.

Đake sa svoje teritorije sprema i Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica. Ove godine, kako je objavljeno na njihovom portalu, prijavilo se 500 učenika, pa je organizovano dvostruko više grupa nego prošle sezone. Nastava je počela 12. februara i trajaće do 12. juna, a časovi su svake subote i nedelje od 9 do 20.30 časova, u učionicama Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica i Mašinske škole „Radoje Dakić”.

Knjige će se brzo „uhvatiti” i osmaci sa Čukarice. Njihove pripreme za završni ispit iz srpskog i matematike kreću od sutra i trajaće do 12. juna, a održavaće se u pet čukaričkih osnovnih škola: „Filip Kljajić – Fića” na Banovom brdu, „Đorđe Krstić” i „Ljuba Nenadović” u Žarkovu, „Stefan Dečanski” u Železniku i „Vuk Karadžić” u Sremčici. Prijavljivanje je moguće do 9. marta, a podaci se šalju na imejl adresu malamatura@cukarica.rs.

– Nastavu srpskog jezika i matematike vodiće sertifikovani profesori sa iskustvom u radu sa decom, koji će se fokusirati na one oblasti koje učenicima zadaju najviše poteškoća i pomoći im da ih lakše i brže savladaju. Predviđeno je da se nastava održava subotom i nedeljom, u skladu sa postojećim epidemiološkim merama. Ukoliko dođe do promene i prelaženja na drugi oblik nastave u školama, priprema će se nastaviti posredstvom onlajn platforme „Microsoft teams” – saopštili su iz opštine Čukarica čija Kancelarija za mlade organizuje pripreme.

Mala matura
foto: Dragana Udovičić

Podršku đacima da steknu dovoljno znanja za predstojeće testove daje i Zvezdara u saradnji sa ovdašnjim Centrom za obrazovanje i kulturu.

– Ovakav vid nastave organizovan je i prošle školske godine i zvezdarski učenici su na završnom ispitu postigli bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu – kažu iz ove opštine i dodaju da se pripreme koje su počele 19. februara održavaju uživo onlajn.

Predviđeno je, napominju, 14 dvočasova srpskog jezika i 14 dvočasova matematike, kao i „da učenici pređu gradivo viših razreda osnovne škole, obnove i unaprede stepen znanja, i da se kroz rešavanje zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa pripreme za završni ispit”. Časove srpskog jezika drži Jadranka Milošević, profesorka srpskog jezika i književnosti, dok matematiku predaje Marijana Milošević, profesorka matematike u Geodetsko-tehničkoj školi.

Stolice će morati da zagreju i mali Zemunci, pa tako i ova opština nastavlja tradiciju besplatnih programa pripremne nastave za malu maturu.

– Zbog pandemije, u saradnji sa profesorima koji rade na ovom projektu i imaju iskustvo, za prošlu školsku godinu program je prilagođen novonastaloj situaciji i učenicima je pripremljen video-zapis sa predavanjima iz srpskog jezika i matematike. Nastavnici iz epizode u epizodu vode maturante kroz pitanja i zadatke koji ih čekaju na završnom ispitu. Đacima su video-časovi dostupni u okviru pojedinačnih virtuelnih učionica škola i materijal je dostavljen školama, a takođe od 1. marta video-materijal sa pripremnim časovima dostupan je i na našem sajtu – kažu iz opštine Zemun.

I obrenovački osmaci imaće pomoć od svoje opštine.

– Prošle godine sa pripremama smo krenuli posle Uskrsa, a očekujem da će tako biti i ove godine. Škole imaju svoje pripremne časove, pa kad oni to završe mi sa njima radimo sve do završnog ispita. Nastava je uživo, a najčešće se odvija u terminima pretčasa ili sedmog časa. O svim detaljima škole i đaci biće na vreme obavešteni – kažu iz Kancelarije za mlade Obrenovca, dodajući da oni drže pripreme i za srednjoškolce, odnosno za upis na fakultet, za predmete za koje se najveći broj učenika izjasni da su im najpotrebniji na prijemnim ispitima.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.