SRPSKI METEOROLOZI ZA VIKEND NAJAVLJUJU I -20! Zima se ne predaje, ovo je prognoza za naredne dane
Ilustracija, Foto: Kurir TV, Printscreen

VREMENSKA PROGNOZA

SRPSKI METEOROLOZI ZA VIKEND NAJAVLJUJU I -20! Zima se ne predaje, ovo je prognoza za naredne dane

Narednih dana glavnina hladnog prodora će se pomerati istočnije, a nad nama će jačati polje anticiklona, navodi meteorolog Đurić

Objavljeno: 13:04h

Jaki i umereni mrazevi najavljeni su za naredna dva jutra, a kako upozorava Republički hidrometeorološki zavod, u celoj Srbiji će tokom vikenda biti na snazi narandžasti meteoalarm.

- Do kraja sedmice na području Srbije očekuje se umeren, lokalno i jak jutarnji mraz. Najniža temperatura u većini nižih predela od -10 do -5, za dane vikenda ponegde i niža, a na planinama i ispod -15 stepeni Celizijusa - navedeno je na sajtu RHMZ.

I meteorolozi iznose slične prognoze za dane koji nam predstoje. Ledena jutra u Srbiji, na Pešteru i do -20°C, navodi meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

- Današnje jutro u Srbiji osvanulo je veoma hladno. Na severu i u Beogradu bilo je vedro, a u ostalim predelima oblačno, ponegde sa slabim snegom. Jutarnja temperatura kretala se od -12 do -2°C, u Beogradu je bilo -5°C, a najhladnije je bilo u Sjenici sa -18°C. Pred nama je sunčan, ali i veoma hladan dan. Maksimalna temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu do 4°C, što je prosek temperatura za januar - naveo je Đurić.

Sutra će biti vedro, ali sa hladnim jutrom.

- U Srbiji u subotu jutro vedro i ledeno, uz umeren do jak mraz. Tokom dana sunčano, ali i dalje hladno za ovo doba godine. Vetar slab, promenljivog smera. Minimalna jutarnja temperatura od -12 do -5°C, na Pešterskoj visoravni, tj. u Sjenici i do -20°C, a maksimalna dnevna biće od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C. I u nedelju i u ponedeljak jutro u Srbiji biće vedro i veoma hladno, uz mraz i minimalne temperature od -12 do -3°C, na Pešteru i ispod -15°C. Tokom dana sunčano i toplije, naročito u ponedeljak. Maksimalna temperatura u nedelju od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C, a u ponedeljak od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić

Tako prognozira i meterolog Marko Čubrilo.

- Narednih dana glavnina hladnog prodora će se pomerati istočnije, a nad nama će jačati polje anticiklona. U takvim uslovima preovlađivaće pretežno sunčano ali i dalje relativno hladno vreme, posebno u toku noći. Posle današnjeg pretežno sunčanog, ali relativno hladnog dana sledi vedra i vrlo hladna noć koja će ponovo doneti veoma niske minimume koji bi se ponovo u nizijama kretali do -8 do -3,a na planinama od -16 do -9, dok bi lokalno moglo biti i blizu -20 stepeni Celzijusa - naveo je on.

Početkom sledeće nedelje se računa na razvijanje jakog ciklona nad Pirinejskim poluostrvom, dok će se jezgro jakog anticiklona situirati istočnije od nas.

- U tim uslovima ka nama će iz Mediterana početi dotok osetno toplijeg vazduha tako da će uslediti otopljenje i oko 15.03. dnevni maksimumi bi se trebali kretati od +9 do +16, a ponegde i oko +18 stepeni Celzijusa - dodao je.

Procene meteorolog su da će u drugoj polovini meseca, bar nekoliko dana, biti osetno toplije i nalik pravom proleću.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.