NOVIM PRAVILNIKOM DO MANJEG ZAGAĐENJA VAZDUHA! Smanjuje se sadržaj sumpora u uljima za loženje, a evo i za koliko
Ministarstvo rudarstva i energetike usvojilo je novi Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima, Foto: RINA

KONAČNO

NOVIM PRAVILNIKOM DO MANJEG ZAGAĐENJA VAZDUHA! Smanjuje se sadržaj sumpora u uljima za loženje, a evo i za koliko

Usvajanjem ovog pravilnika, za koji je bila obaveza da se donese još pre dve godine, Republika Srbija se u potpunosti usaglasila sa međunarodno preuzetim obavezama implementacije Direktive 2016/802/EC o sadržaju sumpora u određenim tečnim gorivima

Objavljeno: 13:53h

Ministarstvo rudarstva i energetike usvojilo je novi Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla, koji predviđa smanjenje sadržaja sumpora u uljima za loženje na najviše jedan odsto od 1. januara 2021. godine, umesto dosadašnjih 3 odsto.

Usvajanjem ovog pravilnika, za koji je bila obaveza da se donese još pre dve godine, Republika Srbija se u potpunosti usaglasila sa međunarodno preuzetim obavezama implementacije Direktive 2016/802/EC o sadržaju sumpora u određenim tečnim gorivima.

Smanjenje sadržaja sumpora doprineće manjim emisijama sumpor-dioksida iz ložišta koja koriste ulje za loženje kao pogonsko gorivo, kao što su elektroprivreda, toplane i industrija, što je posebno značajno u periodu grejne sezone, kada se povećava upotreba ovog goriva.

foto: RINA

Pored smanjenja sadržaja sumpora u uljima za loženje, novim Pravilnikom je smanjen i sadržaj sumpora u gorivu za radne mašine i traktore, čime je u potpunosti izvršeno usaglašavanje sa Direktivom 98/70/EC o kvalitetu dizela i benzina.

Ovim usaglašavanjima, kao i uvedenim monitoringom kvaliteta derivata nafte na tržištu Republike Srbije, omogućeno je korišćenje goriva naftnog porekla najvišeg kvaliteta koje doprinosi smanjenju zagađenja vazduha ne samo iz sektora saobraćaja, već i industrije, građevinarstva i poljoprivrede.

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.