DOKTORKA KATARINA MILISAVLJEVIĆ UPOZORILA DA LEK KOJI KORISTIMO MOŽE BITI FATALAN! Možete dobiti Rejov sindrom!
Aspirin , ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

OPREZNO

DOKTORKA KATARINA MILISAVLJEVIĆ UPOZORILA DA LEK KOJI KORISTIMO MOŽE BITI FATALAN! Možete dobiti Rejov sindrom!

Oni koji imaju intoleranciju, dobiće poremećaje u stvaranju i koncentraciji trombocita u krvi, koji vode u fibrinoidnu nekrozu, upalu krvnog suda

Objavljeno:

Naučnici koji rade na ispitivanju potencijalnih lekova protiv koronavirusa rekli su da će uključiti i aspirin, koji se obično koristi za razređivanje krvi.

To je odlučeno nakon što je potvrđeno da kod obolelih od koronavirusa preti stvaranje krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, a od ranije je poznato da aspirin može smanjiti rizik od stvaranja trombova.

Mnogi će pomisliti da ne bi bilo zgoreg uzeti i veću dozu aspirina, ali to je veoma opasna greška, upozorava dr Katarina Milisavljević, doktorka opšte prakse.

Aspirin je koristan u smanjivanju bola, skidanju temperature, razređivanju krvi, ali prevelika doza može naškoditi organizmu.

"Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na iritirajuće efekte na sluznicu digestivnog trakta, one su moguće čak i ako se uzima mala doza," rekla je dr Milisavljević.

Za aspirin se kaže da izaziva intoleranciju, a ne alergiju, jer je mehanizam reakcije na njega neimunski, nije posredovan specifičnim antitelima.

"Oni koji imaju intoleranciju, dobiće poremećaje u stvaranju i koncentraciji trombocita u krvi, koji vode u fibrinoidnu nekrozu, upalu krvnog suda. Istovremeno postojanje bronhijalne astme, nazalnih polipa i intolerancije naziva se aspirinski trijas ili astma. Izbegavajte ga ako imate hronične urtikarije, ali i ako jedete hranu sa aditivima kao što su boje i konzervansi, zbog moguće unakrsne intolerancije, isti je slučaj i sa lekovima koji mogu izazvati unakrsnu intoleranciju", rekla je ona.

"Deca nikako ne smeju da ga koriste, niti mlađi od 18 godina, jer može izazvati Rejov sindrom, retko ali ozbiljno oboljenje koje može fatalno da se završi. Kod ovog sindroma, nakon virusne infekcije najčešće u zimskim mesecima, ugroženi su svi organi, a najviše jetra i mozak. Smrt može da nastupi za nekoliko dana. I odrasli bi morali da se konsultuju s lekarom pre uzimanja aspirina, jer je lekar upoznat sa njihovom istorijom bolesti i terapijom," rekla je ona.

Kako se utvrđuje da je neko intolerantan?

"Kožni testovi nisu pouzdani, doznoprovokaciono testiranje je, za sada, jedini pouzdani način da se utvrdi. Obavlja se oralnm ili nazalnim putem, tokom jednog do tri dana, tako što se vrši provokacija aspirinom", objasnila je ona.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.