NIJE JOGURT, A POMAŽE KOD OPEKOTINA KAO LUDO: Ponesite OVO obavezno sa sobom NA MORE!
Opekotine, Foto: Profimedia

PROBAJTE

NIJE JOGURT, A POMAŽE KOD OPEKOTINA KAO LUDO: Ponesite OVO obavezno sa sobom NA MORE!

Protiv neprijatnog i bolnog crvenila, koje uz to i svrbi, su odlični mirisna kupka od jabukovog sirćeta i eteričnih ulja, maske od hladnog jogurta i meda...

Objavljeno: 19:29h

Ukoliko pocrvenite tokom sunčanja, najvažnije je da se sklonite sa sunca i držite podalje dok opekotine ne nestanu. Prvo se istuširajte ili okupajte u kadi s hladnijom vodom da izvučete vrućinu iz tela.

Ako imate crvenilo svuda po telu, potopite se u prohlađenu kupku u koju ste dodali ovseno brašno. Možete kupiti gotov proizvod ili fino samleti šolju ovsa u aparatu za mlevenje hrane i dodati ga vodi.

U prohlađenu kupku možete da dodate i čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj. Njihovi aktivni sastojci će neutralizovati oštećenja i smiriti upaljenu kožu.

Pomoći će i hladne kupke u koje možete da stavite deset kašika jabukovog sirćeta i osam kapi eteričnog ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande ili ruzmarina.

Pomoći će i hladne kupke u koje možete da stavite deset kašika jabukovog sirćeta i osam kapi eteričnog ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande ili ruzmarina.

Obloge i maske

Upotrebite i rashlađujuće, mirisne osobine nane da biste umirili crvenilo od sunca. Možete da napravite čaj od nane ili dodate dve kapi ulja od nane u šolju mlake vode. Ohladite ovu smesu, natopite njome meku krpu i nežno kvasite mesto sa opekotinom.

Oblog možete da napravite i od mleka. Nakvasite peškir hladnim mlekom i stavite na opečeno područje. Hladnoća će umiriti crvenilo, a kiselina iz mleka blagotvorno će delovati na oporavak oštećene kože. Mleko možete da kombinujete i s medom koji zbog antiseptičkog delovanja smanjije napetost.

Maska od hladnog jogurta (ili kiselog mleka) i meda smiriće svrab i nastanak plikova. Možete je napraviti od 200 ml hladnog jogurta i dve velike kašike meda (oko 50 g); pomešajte sastoje i nanesete na bolno mesto. Probajte i smesu mlevenog ječma, kurkume i jogurta, upotrebljavajući jednake delove svakog od njih. Ovaj melem osim što umiruje i hidrira iritiranu kožu, ujedno samanjuje upalu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Aloe vera i kantarion

Nakon kupki, obloga i/ili maski nanesite eterično ulje lavande, a jedna kap biće vam dovoljna za prilično veliku površinu kože. Ako ste samo blago pocrveneli, stavite hidrolat lavande u bočicu s raspršivačem i poprskajte se po telu i licu. Osvežiće vas i dodatno smiriti crvenilo.

Pomoći će vam i aloe vera, tradicionalno sredstvo za zaceljivanje rana i saniranje opekotina, jer podsiče obnovu kože i pojačava njenu prirodnu vlažnost. Gel aloe vere nalazi se u unutrašnjem delu lista ove lekovite biljke, ako možete da je nabavite, što bi bilo najprirodnije rešenje. Ako kupujete gel, uverite se da je stoprocentno čista aloe vera.

Ukoliko nemate ovu biljku, možete da iskoristite krastavac. Izblendirajte ga i smesu stavite na izgorelu kožu. Na taj način ćete rehidrirati kožu i pomoći joj da se što brže oporavi.

Vredi probati i kreme koje sadrže kantarion. Ova lekovita biljka ima antiseptička i svojstva umirenja bola, a vekovima se koristi za lečenje rana i opekotina. Ako, međutim, uzimate ovu biljku oralno, morate se držati dalje od sunca, jer ona čini kožu osteljivom na UV zrake.

Iako većina opekotina uglavnom prolazi uz samopomoć iz frižidera, ponekad teže i učestalije opekotine dovode do oboljenja kože i preranog starenja, pogotovo ako ne reagujete na vreme i ne pomognete joj da se oporavi i obnovi. U takvim slučajevima potrebno je potražiti savet lekara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.