GODINU DANA NIJE TROŠILA NOVAC NA PREKOMERNU KOZMETIKU I ODEĆU: ''Naučila sam da poštujem NOVAC koji zaradim''
Novac, Foto: Profimedia

štednja,bato!

GODINU DANA NIJE TROŠILA NOVAC NA PREKOMERNU KOZMETIKU I ODEĆU: ''Naučila sam da poštujem NOVAC koji zaradim''

Shvativši da ima brdo stvari te da joj zapravo ništa nije nužno, En Pačet je odlučila napraviti shopping detoks te kozmetiku kupovati tek kad je potroši, kako je ne bi gomilala.

Objavljeno:

Britanka En Pačet je odlučila provesti 365 dana oslobađajući svoje dnevne navike od kupovine, a pritom je naučila ceniti novac, oduprela se raznim trendovima te shvatila koliko taj proces zapravo oduzima vremena.

Shvativši da ima brdo stvari te da joj zapravo ništa nije nužno, En Pačet je odlučila napraviti shopping detoks te kozmetiku kupovati tek kad je potroši, kako je ne bi gomilala.

- Mojih prvih nekoliko meseci bez kupovine bili su puni otkrića. Kad sam potrošila balzam za usne, otkrila sam da u džepovima sakoa i ladicama imam još 5 istih. Kad sam ostala bez šampona i kreme, malo sam prokopala i shvatila da u ormariću u kupatilu imam pravu zalihu - ispričala je svoju priču Britanka za Vogue.

Bilo je dosta izazova, jer shopping je i navika. Npr, nakon par meseci poželela je novu smart narukvicu, no odlučila je pričekati nekoliko dana.

- Nakon 4 dana želja je jednostavno nestala. Setila sam se da su mi roditelji govorili kad sam bila mala, kad imaš neku želju, pričekaj malo, možda nestane i prođe - izjavila je.

Ističe da je bilo teško odustati i od online kupovine te da sam taj proces zapravo oduzima mnogo vremena.

Kao da je to loša navika koje, kad se rešiš, ostane ti više vremena za neke bolje, pametnije stvari.

- Nakon 6 meseci mogla sam otići u dućan s mamom ili sestrom, a da pritom nisam sebi želela ništa kupiti - prisetila se Britanka.

Kad je prošlo dosta meseci, En je dobila poklon od prijateljice - tenisice koje su je oduševile.

- Postala sam zahvalna na stvarima, taj dar me razveselio više nego pre - iskrena je En.

Kad je eksperiment završio, En se vratila kupovini, no neke je lekcije zapamtila.

Shvatila je da neki trendovi i stilovi nisu za nju, odnosno da će proći, jer nije bila više toliko 'zavisna' o novome. Kao da se ohladila, ovaj modni detoks doneo joj je novi nivo otpornosti na svakojake sitnice koje nam se nude na svakom koraku, a nismo ih ni svesni.

Ovaj eksperiment En je napravila pre pandemije, odnosno dok su svi dućani bili otvoreni.

- Stvari koje kupujemo su poput debelog sloja na staklu, kroz sve to ne vidimo dobro, tek neke obrise. Zato uvek želimo još, novo, pa imamo osećaj da nam stalno nešto nedostaje. A zapravo imamo puno, i previše. Ovih godinu dana me naučila i da bolje razumem i poštujem novac koji zaradim te da ga ne dajem tako olako - zaključila je Britanka.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.