ILOM MASK PRAVI ROBOTA: Kaže da će Teslabot biti sve ali ne mašina!
Ilon Mask, Foto: AP

veštačka inteligencija

ILOM MASK PRAVI ROBOTA: Kaže da će Teslabot biti sve ali ne mašina!

Teslabot će "biti prijateljski raspoložen"

Objavljeno:

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask objavio je da njegova kompanija radi na humanoidnom robotu i da će se njegov prototip pojaviti "negde sledeće godine". Zvaće se jednostavno "Teslabot".

Za stvaranje humanoidnog robota "Tesla" će iskoristiti svoje iskustvo sa automatizovanim mašinama u svojim fabrikama, kao i deo hardvera i softvera koje ima autopilot u njihovim vozilima.

Ilon Mask, koji je više puta govorio o svojim strahovima od veštačke inteligencije koja se otela ljudskoj kontroli, tvrdi da će njihov Teslabot "biti prijateljski raspoložen", ali i da će biti dovoljno spor i slab da će "čovek moći da ga prestigne i nadjača".

Mask je za sada samo pokazao skicu robota, ali kompanija već ima jasnu viziju kako će on izgledati u stvarnosti. Biće visok 173 centimetra i težak samo 57 kilograma, zahvaljujući korišćenju laganih materijala. Umesto lica imaće ekran, a moći će da se kreće brzinom do osam kilometara na sat. Takođe, moći će da ponese teret do 20,5 kilograma. Kodno ime za robota unutar kompanije je "Optimus", otkrio je Mask.

Njegova namena će biti da se nosi sa "zadacima koji su rizični, ponavljaju se ili su dosadni", stoji na veb-stranici kompanije.

- Mislim da će, u suštini, u budućnosti fizički rad biti izbor, ako želite da ga radite, možete - smatra Mask.

Skica robota je predstavljena na kraju Dana veštačke inteligencije (AI Day), uobičajenog događaja u kompaniji, gde su predstavljeni još neki pomaci na polju veštačke inteligencije i tehnologije superkompjutera na kojima se radi sa ciljem da jednog dana pokreću autonomne automobile. Na sceni se nalazio model budućeg humanoidnog robota koji nije funkcionisao.

Pojedini mediji podsećaju da je istorija kompanije "Tesla" prepuna maštovitih ideja koje nikada nisu realizovane – poput mreže superpunjača na solarni pogon, zamenjivih baterija ili robotskih punjača u obliku zmije – pa se postavlja pitanje da li će i Tesla Bot ikada ugledati svetlost dana.

Upitan o ekonomskoj isplativosti da se kompanija uključi na tržište robotske industrije, Mask je kratko odgovorio: Moraćemo da vidimo.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.