ŠTA PUTINOVA PALATA GOVORI O NJEMU? Razbijen mit, konačno se zna!
Predsednik Rusije Vladimir Putin, Foto: Printscreen Youtube

putinova palata

ŠTA PUTINOVA PALATA GOVORI O NJEMU? Razbijen mit, konačno se zna!

"Forin polisi" piše da iza zatvorenih vrata Putin nije genije koji se rve sa medvedima, već korumpirano dete

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin oduvek je bio fascinantan lik za zapadnjake, naročito zbog njegove mačo slike vođe na konju bez majice, kao i slike njegove igre hokeja.

Isto tako su domen mašte zapale i ideje o njegovoj moći - on je makijavelski lider i briljantni strateg, uvek korak ispred ostalih.

Ta ideja je uvek bila mit, ali je u poslednje vreme dodatno razbijen. "Forin polisi" piše da iza zatvorenih vrata Putin nije genije koji se rve sa medvedima, već korumpirano dete. Ta nova otkrića izazvala su bes kod samog Putina, što je dovelo do nekoliko krugova hapšenja i progona. Ali ona takođe pokazuju trulež duboko u srcu režima jasnije od bilo koje fantazije o svemoćnom i mačo neprijatelju.

- 17. januara, nakon što se izlečio od skoro smrtonosnog trovanja, ruski antikorupcijski aktivista Aleksej Navaljni vratio se kući. Odmah je uhapšen, ali je bio korak ispred svojih neprijatelja i već je završio svoj sledeći antikorupcijski video "Putinova palata: Priča o najvećem mitu", u kojem je detaljno otkrivena istorija kolosalnog imanja na obali Crnog mora. Video i hapšenje Navaljnog izazvali su proteste širom Rusije. Navaljnove kolege iz Fondacije za borbu protiv korupcije nastavile su borbu bez njega, iako se čvrsto zalažu za njegovo puštanje.

- 15. aprila objavili su "Tajnu Putinove Valdaji Dače" (ruski izraz za vikendicu), u kojoj se detaljno opisuje zvanična, ali dobro čuvana i ranije neviđena rezidencija na jezeru na brdima Valdaji, približno na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga . Putinov državni aparat reagovao je 27. aprila označivši Fondaciju ilegalnom ekstremističkom grupom.

Nije teško razumeti zašto je Putin besan - oba snimka zaranjaju u njegove mane i kao vođe i kao čoveka.

Navaljni na početku "Putinove palate" naglašava da je to "psihološki portret“ Putina, kojeg otpisuje kao "ludaka opsednutog bogatstvom i luksuzom“. On upoređuje Putinovu gotovo dvadesetogodišnju vladavinu Rusijom sa samim objektom, prigušujući Putinovu pažljivo stvorenu sliku kod kuće kao kompetentnog tehnokrate, a u inostranstvu kao zastrašujućeg genija.

Razni detalji u vezi sa crnomorskom palatom i obližnjim imanjima u vlasništvu Putina učinili su ruskog diktatora predmetom smeha. Neki su se uznemirili zbog četke za toalet od 850 dolara i držača za toaletni papir od skoro 1.300 dolara. Drugi su se rugali prisustvu čuvene akva-diskoteke (uređaja nalik fontani koji izliva vodu da bi proizveo odabranu melodiju, smeštenom u jednom od barova palate).

Pored tri namenska bara i dve sobe za degustaciju vina, Putinova palata očigledno poseduje i specijalizovani salon za nargile opremljen sedištima u čijem se središtu nalazi bina sa šipkom za striptiz.

Ni vikendica Valdaji nije ostala bez apsurdnih karakteristika, poput crkve "Vladimirska“ nazvane po svom istoimenom vlasniku, mini kazina i ogromnog banjskog kompleksa. Кompleks je posebno karakterističan, jer sadrži gotovo svaku kozmetičku uslugu osim plastične operacije, a uključuje i stomatološku ordinaciju. Najzabavnija je kriogena komora za celo telo, pseudo-naučna fantazija koju koriste bogataši za navodno podmlađivanje kože podvrgavajući je temperaturama daleko ispod nule. Verovatno Putin smatra da je izlazak bez majice na hipotermičnim temperaturama nedovoljno šik. Nakon što se smrzne u potrazi za večnom mladošću, ima mogućnost da poseti salon za "tajlandsku masažu“, čiji krevet sa neprozirnim baldahinom sugeriše da su masaže možda samo jedna od ponuđenih usluga.

Arhitektura i dekoracija su udžbenički primer onoga što pisac Piter Jork naziva "diktatorskim šikom“, stilom koji karakterišu "smešno prekomerne dimenzije“, izuzetno prekomerna upotreba zlata, stakla i mermera, nameštaj rokoko stila i česti prikazi "mačo životinja“, bilo lavova, orlova ili vukova. Zlato, staklo i mermer krase gotovo svaku sobu, kao i nameštaj italijanskih firmi čiji su proizvodi upečatljivi i nečuveno skupi. Jedan kauč i stočić zajedno koštaju više od 54.000 američkih dolara.

Dača Valdaji smešta većinu diktatorskog šika na samo jedno lepo mesto - paviljon u kineskom stilu napravljen od mermera sa zlatnim krovom. Njegova grubo i preterano pozlaćena unutrašnjost opremljena je okruglim stolom idealnim za piće u društvu - stolice, sa komično prevelikim sedištima i premalim naslonom, karikature su dizajna dinastije Ming.

Iako su prethodne kraljevske palate često bile centri kulture i politike, u kojima su se mešali pripadnici elite, Putinova palata je "povučena". Кolosalno imanje pažljivo čuva Savezna služba bezbednosti. Čamci moraju da se drže na udaljenosti od tri kilometra od obale, a nebo iznad imanja je zona zabranjenog letenja. Iako su Romanovi koristili svoje palate za velike svečanosti na koje je pozivan veći deo vladajuće klase, u Putinovom kolosalnom zdanju uživa samo on i nekoliko njegovih bliskih saradnika.

Lokacija na Crnom moru nije pogodna ni za porodična okupljanja. Uprkos tome što ima dvoje unuka mlađih od 10 godina, u palati nisu otkriveni nikakvi zabavni sadržaji za decu. Pored kazina postoji soba sa električnim igračkama automobilima, ali igračke su izložene u visokim staklenim vitrinama koje deca ne mogu da dohvate. Dača Valdaji bar ima ogromno igralište, iako ono neobično koegzistira sa kockarnicom, barom i sobom za masažu.

Svrha palate je, međutim, mnogo jasnija od one na dačine - daleko od državnih i porodičnih dužnosti, ona nije prebivalište samopouzdanog vladara već "carstvo" odraslog derišta, zaključuje "Forin polisi". U kući tri puta većoj od Bele kuće, Putin može slobodno da udovoljava svojim željama dok se zemlja ruši oko njega, osiromašena korupcijom.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.