KO JE BIO PAMETAN, MOGAO JE DA ZNA ŠTA SLEDI PLANETI: Na današnji dan pre 88 godina desilo se čuveno SPALJIVANJE!
Nacističko spaljivanje knjiga je bila kampanja vlasti Nacističke Nemačke čiji je cilj bio da se ceremonijalno spale sve knjige koje su bile u suprotnosti sa nacističkom ideologijom, Foto: Profimedia

sećanje

KO JE BIO PAMETAN, MOGAO JE DA ZNA ŠTA SLEDI PLANETI: Na današnji dan pre 88 godina desilo se čuveno SPALJIVANJE!

Kampanja je dostigla vrhunac 10. maja 1933, kada su studenti spalili više od 25.000 tomova „nenemačkih“ knjiga

Objavljeno:

U Berlinu, ispred Rajhstaga, na današnji dan 1933. godine, nacisti su spalili više od 25.000 knjiga Marksa, Frojda, Brehta, Ajnštajna i naveli da počinje novo razdoblje u istoriji nemačke kulture

Nacističko spaljivanje knjiga je bila kampanja vlasti Nacističke Nemačke čiji je cilj bio da se ceremonijalno spale sve knjige koje su bile u suprotnosti sa nacističkom ideologijom. Kampanja je pokrenuta 1933, ubrzo nakon što su nacisti preuzeli vlast u Nemačkoj. Na meti su se našle knjige jevrejskih, marksističkih i pacifističkih pisaca, a sve u sklopu „akcije protiv nenemačkog duha“.

Nacisti
foto: Profimedia

Dana 6. aprila 1933, glavni ured za štampu i propagandu Nemačke studentske organizacije proglasio je nacionalnu „akciju protiv nenemačkog duha“, čiji je vrhunac bilo „čišćenje“ književnosti vatrom. Studentska organizacija je pripremila dvanaest teza, koje su bile asocijacija na 95 teza Martina Lutera, kao i na spaljivanje „nenemačkih“ knjiga tokom Festivala u Vartburgu na 300. godišnjicu objavljivanja Luterovih teza. Ove teze su pozivale na „čisti“ nacionalni jezik i kulturu. U tezama se takođe napadao „jevrejski intelektualizam“, navodila potreba za „pročišćenjem“ nemačkog jezika i književnosti, te zahtevalo da univerziteti budu centri nemačkog nacionalizma. Studenti su opisivali „akciju“ kao afirmaciju tradicionalnih nemačkih vrednosti i kao odgovor na svetsku jevrejsku „klevetničku kampanju“ protiv Nemačke.

Kampanja je dostigla vrhunac 10. maja 1933, kada su studenti spalili više od 25.000 tomova „nenemačkih“ knjiga. Prethodno su 6. maja članovi studentske organizacije provalili u nekoliko biblioteka kao i u zgradu Instituta za seksologiju, koji je vodio Magnus Hiršfeld. Sve knjige iz biblioteke instituta su zaplenjene a četiri dana kasnije i uništene.

Nacisti
foto: Profimedia

U noći 10. maja, u većini univerzitetskih gradova, nacionalistički studenati su marširali sa bakljama protiv „nenemačkog duha“, pozivajući visoke nacističke zvaničnike, profesore, rektore i studentske vođe da se obrate učesnicima. Na mestima na kojima su se okupili, studenti su bacali neželjene knjige u vatru, a sve je praćeno radosnim ceremonijama, muzikom i igrom. U Berlinu se na trgu „Opernplac“ okupilo oko 40.000 ljudi. Njima se obratio Jozef Gebels, koji je održao svoj čuveni govor „Ne moralnoj dekadenciji i iskvarenosti“:

Jozef Gebels
foto: Print Screen Youtube

Era ekstremnog jevrejskog intelektualizma je sada pri kraju. Prodor nemačke revolucije je ponovo očistio prepreke na nemačkom putu... Budući nemački čovek neće biti samo čovek knjige, već i čovek karaktera. U tom pravcu želimo da vas obrazujemo. Kao mladi ljudi, da već imate hrabrosti da se suočite sa nemilosrdnim bljeskom, ​​da prevaziđete strah od smrti, i da povratite poštovanje za smrt - to je zadatak ove mlade generacije. Vi ispravno radite što u ovom ponoćnom satu predajete plamenu zli duh prošlosti. Ovo je jako, veliko i simbolično delo - delo koje treba da poruči svetu sledeće: ovde intelektualni temelj novembarske republike tone u zemlju, ali će se iz ovih ostataka trijumfalno uzdići feniks novog duha.

Nisu sve knjige spaljene 10. maja, kako je Nemačka studentska organizacija planirala. Neke ceremonije spaljivanja su odložene za nekoliko dana zbog kiše, dok su neke održane na dan letnje dugodnevnice.

Bonus video:

01:11

VESELJE U STUDIJU: Acko zapevao Lalatovićevu omiljenu kafansku pesmu - Pogodio ga DIREKTNO u srce!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.