SS VETERANI KOJI I DALJE PRIMAJU PENZIJU: Zbog službe Hitleru im i dan danas leže novac
Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

MESEČNE BENIFICIJE

SS VETERANI KOJI I DALJE PRIMAJU PENZIJU: Zbog službe Hitleru im i dan danas leže novac

Berlin je prosledio spisak sa imenimama primalaca nemačkih penzija između 2015. i 2019

Objavljeno:

Nakon što je godinama odbijala slične zahteve, Nemačka je konačno otkrila vlastima u Holandiji imena holandskih državljana koji i dalje dobijaju mesečne beneficije za učešće u borbi na strani nacista u Drugom svetskom ratu.

Berlin je prosledio spisak sa imenimama primalaca nemačkih penzija između 2015. i 2019. i iznosima koji su im isplaćeni, rekao je holandski državni sekretar Hnas Viljbrif u pismu parlamentu, koje su citirali lokalni mediji.

Ispostavilo se da su 34 osobe u Holandiji pre dve godine dobijale "Krigsbeschädigterente" ili invalidske penzije iz Nemačke. Isplate su se kretale od nekoliko stotina evra do čak 1.300 evra, prenosi RT.

Većina korisnika bili su veterani Vafen-SS ili njihove udovice i drugi najbliži rođaci. Medijski izveštaji tvrde da bi među njima mogli da budu ratni zločinci i bivši stražari u Aušvicu, pošto su desetine Holanđana služile u zloglasnom kampu smrti zajedno sa nemačkim trupama.

Holandija se zalaže za to da Berlin otkrije imena otkako je 2014. godine otkriveno da su hiljade bivših pripadnika nemačkih trupa širom Evrope primale novac od Nemačke.

Penzije su isplaćene u skladu sa naredbom iz 1945. godine Karla Denica, koji je na kratko nasledio Adolfa Hitlera na mestu šefa Trećeg rajha.

Denicov dekret je glasio da svi oni koji su pretrpeli fizičku ili mentalnu štetu dok su se borili za Nemačku u Drugom svestkom ratu imaju pravo na beneficije.

Holandski poslanici tvrdili su da je nepravedno što su primaoci nemačkih penzija mogli da uzimaju svoje čekove bez oporezivanja, jer su isplate nepoznate fiskalnim vlastima u zemlji. Istovremeno, žrtve rata, koje su imale pravo na znatno manje isplate, oporezivale su se u celosti.

U Nemačkoj je 1998. usvojen zakon kojim se omogućava oduzimanje koristi bivšim trupama ako postoje dokazi o njihovoj umešanosti u ratne zločine. Međutim, 76 godina nakon rata, pružanje takvih dokaza često je problematično i do sada je ta mera primenjena na samo oko 100 ljudi.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.