NACISTI SU PRE 80 GODINA GAĐALI NAJVAŽNIJU ZGRADU U SRBIJI, DA UNIŠTE DUH NARODA: Danas je na tom mestu RUPA (FOTO)
Nekadašnja Narodna biblioteka Srbije, Foto: Emilija Jovanović

ne treba zaBoraviti

NACISTI SU PRE 80 GODINA GAĐALI NAJVAŽNIJU ZGRADU U SRBIJI, DA UNIŠTE DUH NARODA: Danas je na tom mestu RUPA (FOTO)

Na današnji dan, pre tačno 80 godina, na nebu iznad Beograda nebom začuli su se zvuci aviona nacističke Nemačke

Objavljeno:

Šesti april, datum koji nikada nećemo zaboraviti. Datum kada je Beograd doživeo najveće strahote i užase rata.

Na današnji dan, pre tačno 80 godina, na beogradskom nebu začuli su se zvuci aviona nacističke Nemačke.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Svima je poznata operacija "Strašni sud" čiji je glavni cilj bila uništenje Beograda, a naredio je lično Adolf Hitler. Jedna od prvih meta bila je, možda i najznačajnija srpska ustanova kulture, Narodna biblioteka Srbije, koja se tada nalazila na Kosančićevom vencu.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih udara na našu kulturnu baštinu i srpski narod. Zgrada je pogođena u trećem vazdušnom napadu oko 16 časova i time je uništena do samih temelja. Kako nije bilo nikog ko bi ugasio vatru, tinjala je polako, danima, i uspela da proguta sve spise i celokupan inventar. Uništen je kompletan književni fond od 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilska rukopisa i povelja od 12. do 17. veka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, zbirke od 4.000 naslova časopisa, 1.800 naslova novina, nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige, kao i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulturne i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

Nažalost, uništene su i lične biblioteke Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika i Vuka Karadžića. Zauvek su odneti i kompleti svih srpskih časopisa, alamanaha, kalendara, ali i zbirka srpskih i stranih novina.

Napad na Narodnu biblioteku Srbije bio je planiran unapred i upravo je ova ustanova bila jedna od prvih meta nacista. Za to čak postoji i dokaz, u zvaničnom nemačkom dokumentu koji se odnosi na bombardovanje Beograda, predočenom na posleratnom suđenju.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

484 nemačka bombardera zasula su prestonicu sa čak 440 tona bombi, i to u četiri naleta.

Ono što se pouzdano zna je da iz požara koji je tinjao danima, nije spašena nijedna cela knjiga.

Ni tokom Prvog svetskog rata Narodna biblioteka nije pošteđena, s obzirom na to da je tokom bombardovanja stradao deo njenog fonda. Potom su knjige preseljene na više mesta u Beogradu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Deo fonda dospeo je i do Sofije, ali je posle rata vraćen. Nestalo je dosta građe, rukopisa, knjiga i novina.

Napadi na Narodnu biblioteku Srbije predstavljaju jedan od najgorih zliočina nad kulturnom baštinom u Drugom svetskom ratu.

Kao što bi Mark Tven rekao, "Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest: to je idealan život".

Nama život nije bio idealan, ostali smo bez značajnog dela naše prošlosti, ali bar znamo da nam je savest čista i da događaje koji su obeležili našu istoriju nećemo i ne treba da zaboravimo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.