KORONA PAKAO U EVROPSKOJ DRŽAVI: U bolnicama nema mesta, sanitetska vozila čekaju SATIMA
Korona virus/ilustracija, Foto: Ana Paunković

zdravstveni sistem PUKAO

KORONA PAKAO U EVROPSKOJ DRŽAVI: U bolnicama nema mesta, sanitetska vozila čekaju SATIMA

Ministarka zdravlja Marta Temido je pre nedelju dana zatražila pomoć od Nemačke

Objavljeno:

Tokom cele 2020. godine Portugal se mogao opisati kao pacijent oboleo od korone s blagim simptomima.

NIpak, to se početkom ove godine naglo promenilo: Porast broja obolelih u sedam dana je doslovno eksplodirao, trenutno iznosi skoro 850 novih infekcija na 100.000 stanovnika. Oko 43 posto svih poznatih zaraza i 44 posto svih smrtnih slučajeva od početka pandemije zabeleženo je samo u januaru 2021. godine, navele su zdravstvene službe ove zemlje, piše Deutsche Welle.

Stanje je "veoma napeto", potvrdio je i Reinhard Naumann, šef lisabonske kancelarije nemačke institucije Friedrich Ebert. "Celokupno stanovništvo je vrlo nervozno s obzirom na ovaj dramatični razvoj situacije poslednje dve, tri nedelje."

Kao razlog eskalacije vlada je navela mutirane varijante virusa koje su se prvi put pojavile u Velikoj Britaniji, ali i slabljenje mera ograničenja tokom božićnih praznika. Odavno ponovo vredi strogi lockdown sa zatvorenim školama, prodavnicama i restoranima, kao i ograničenja u kretanju. Zabranom putovanja vlada želi sprečiti širenje virusa dok se stanje ne popravi.

Šatori za trijažu

Sanitetska vozila su morala ponekad i satima čekati pre nego što su mogla prevesti pacijente u prepune bolnice, izveštava dopisnik DW-a iz Portugala Jan-Philipp Scholz. S oko 850 obolelih širom zemlje odeljenja intenzivne nege su skoro potpuno popunjena, oko 6.700 obolelih su hospitalizovani na drugim bolničkim odeljenjima. Ispred nekih klinika su postavljeni šatori za trijažu: u njima lekari na osnovu kiseonika koji ima oboleli i njegove telesne temperature odlučuju tko od novih pacijenata treba prvi dobiti medicinsku pomoć.

Po ubrzanom postupku su postavljeni šatori kako bi se mogli primiti dodatni pacijenti. Joao Roquette sa sveučilišta English University Lisabon je izjavio da je i košarkaška dvorana u njegovoj srednjoj školi pretvorena u mesto za prijeme obolelih od Covida-19. "Sportske dvorane su fleksibilne, to je prednost. One se zaista mogu jednostavno pretvoriti u privremenu bolnicu. Puno je teže pronaći odgovarajuće medicinsko osoblje i održati bolnicu u radu."

Dok oboleli od korone bivaju zbrinuti u državnim zdravstvenim ustanovama, privatne klinike imaju druge zadatke, objašnjava Naumann za DW: "Privatni sektor je važan kako bi pacijenti koji nisu oboleli od Covida, koji sada ne mogu biti primljeni u ustanove javnog zdravstva, bili zbrinuti", kaže on.

Veliki nedostatak osoblja

U borbi protiv akutnog talasa korone verovatno najveći problem predstavlja nedostatak osoblja: Portugalska vlada je u petak saopštila da je 70 posto medicinskog osoblja inficirano koronavirusom. Nemačka vojska je u sredu poslala tim pomoć od 26 osoba među kojima je osam lekara koji će tamo ostati za sada tri nedelje. Transportnim avionom je prebačeno i 50 respiratora, 150 sprava za infuziju i 150 bolničkih kreveta.

Portugalska ministarka zdravlja Marta Temido je pre nedelju dana zatražila pomoć od Nemačke. U Portugalu je Servico Nacional de Saude (SNS) preuzeo zdravstvenu prevenciju. Javno zdravstvo je u Portugalu, kako kaže Naumann, zbog brojnih mera štednje poslednjih godina pre svega iz vremena Trojke puno pretrpelo. Tokom krize evra je Portugal bio primoran na štednju koju mu je nametnula tzv. Trojka, koju su činile Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska komisija. "Čak i u ovoj zaoštrenoj situaciji imam utisak da je ministarstvo zaista dobro delovalo", kaže Naumann.

Nauman vrlo pozitivno ocenjuje napore SNS-a. "Moj utisak je da su od početka pandemije radili na tome da pripreme i stave na raspolaganje kapacitete (koje imaju)".

Što se tiče vakcinacije protiv koronavirusa, u portugalskim medijima se ono označava kao "simbolični start" jer i u Portugalu nema dovoljno vakcina. Do kraja marta se planira vakcinacija oko 800 000 građana od ukupno deset miliona. Odgovorni stoga računaju s nastavkom širenja virusa i velikim naporima na njegovom zaustavljanju, piše Deutsche Welle.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.