JEZIVI SNIMCI IZ MRTVAČNICE U RUSIJI: Prelepa MISICA otkrila veliki KORONA SKANDAL! Zvanični podaci su LAŽ! (VIDEO)
Olga tvrdi da mnogi zvaničnici poriču da su zdravstveni radnici umrli od korona virusa kako bi izbegli plaćanje odštete, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

šta je ovo?

JEZIVI SNIMCI IZ MRTVAČNICE U RUSIJI: Prelepa MISICA otkrila veliki KORONA SKANDAL! Zvanični podaci su LAŽ! (VIDEO)

U Samari zvanično imamo sedam preminulih. Ovde vidim mnogo više od sedam tela

Objavljeno:

Bivša misica i manekenka Olga Kagarlitski (37) objavila je šokantan snimak iz mrtvačnice prepune tela preminulih od korona virusa među kojima je pokušala da pronađe telo svog oca.

Video iz mrtvačnice u gradu Samara na jugoistoku zemlje zaprepastio je Ruse u trenutku kada se strahuje da je stvaran broj preminulih od kovida-19 čak tri puta veći nego što to zvanična statistika pokazuje.

Olga je rekla da se njen otac Genadij Kagarlitski, koji je bio vozač hitne pomoći, zarazio na poslu. Dva dana je morao da čeka na hitnu pomoć da ga preveze do bolnice u kojoj je radio. Dve nedelje se lečio, kolege su ga stavile na respirator, ali mu nažalost nije bilo pomoći.

foto: Printscreen

Kada je videla gomile kesa sa telima u mrtvačnici, Olga je ušetala sa telefonom ignorišući zaposlene koji su pokušavali da je zaustave.

- U Samari zvanično imamo sedam preminulih. Ovde vidim mnogo više od sedam tela - kaže Olga.

Ona je dodala da joj je osoblje u mrtvačnici reklo da dnevno prime i po 50 tela.

Zbog problema sa papirologijom, Olga je morala o sopstvenom trošku da organizuje prebacivanje tela oca iz glavne mrtvačnice u Samari u privatnu mrtvačnicu, odakle su je kasnije pozvali da identifikuje i preuzme telo. Tada je i zabeležila snimak.

Nešto ranije je bivši statističar ruske vlade tvrdio da su svakodnevni podaci o broju umrlih u zemlji "potpuno lažni".

Olga tvrdi da mnogi zvaničnici poriču da su zdravstveni radnici umrli od korona virusa kako bi izbegli plaćanje odštete.

- Zaposleni u mrtvačnici su mi rekli da ne mogu da očekujem pouzdano i nezavisno istraživanje uzroka smrti zbog "poziva odozgo", odnosno razgovora sa ministarstvom i Moskvom - rekla je ona.

Jezivi prizori iz mrtvačnice, dodaje, proganjaju je svakodnevno.

- Slošilo mi se, ta slika me proganja svaki dan. Ogroman broj tela, svi preminuli od korona virusa. I onda slušam neke svoje kolege i prijatelje kako pričaju da je to izmišljotina i da virus ne postoji. Možda bi trebalo da oni odu do mrtvačnice i uvere se da li je izmišljotina - napisala je Olga na Fejsbuku.

foto: Printscreen

"Kao horor film"

Podjednako šokantni prizori zabeleženi su i kamerama mobilnih telefona u bolnicama širom Rusije. Na jednom od mnogih do kojih je došao Si-En-En vide se beživotna tela na nosilima, dok se samo nekoliko metara dalje zaraženi pacijenti bore za život.

- Ovako izgledaju naše noći, zastrašujuće. Još dvoje je umrlo na našem odeljenju - kaže muški glas na snimku koji je Si-En-Enu dostavio ruski "Lekarski savez" povezan sa opozicijom. Video je sredinom oktobra smimio jedan od lekara iz bolnice u Uljanovsku.

Prizori zabeleženi u bolničkim mrtvačnicama više podsećaju na ratnu zonu, sa golim telima naslaganim na prljavim podovima.

Dok se Rusija bori da pandemiju stavi pod kontrolu, ovi snimci su jedan od nekoliko znakova koji ukazuju da je stvarni broj žrtava daleko veći od zvaničnog.

Do 16. novembra u zemlji je prijavljeno nešto više od 33.000 preminulih, ali taj broj osporavaju kritičari koji kažu da Кremlj prikriva pravu razmeru katastrofe.

- Mislim da je stvarna cifra oko 130.000 - rekao je Aleksej Rakša, bivši vladin statističar koji je svoje procene napravio na osnovu zvaničnih podataka o višku smrtnih slučajeva - broju smrtnih slučajeva iznad onoga što bi se normalno moglo očekivati - da bi procenio danak koji je pandemija uzela.

Koristeći podatke lokalnih registara, Rakša procjenjuje da je Rusija od aprila do novembra dosegla oko 160.000-170.000 viška smrtnih slučajeva. Otprilike 80 odsto ovih smrtnih slučajeva pripisuje kovidu-19 - prosečnom broju prikupljenom iz sličnih statistika koje su objavile zapadne zemlje.

Između aprila i septembra službeni ruski podaci o višku smrtnosti pokazivali su otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu, navodi Rostat, ruska statistička agencija. Međutim, službeni broj smrtnih slučajeva od kovida-19 za to razdoblje je oko 21.000.

Još nema dostupnih podataka Rostata za oktobar i novembar, ali sudeći prema službenim podacima koje je objavio nacionalni centar za odgovor na korona virus, širenje pandemije je drastično ubrzano.

Rakša kaže da je napustio Rostat u julu nakon što se javno progovorio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve povezane sa korona virusom. Kaže da je nesklad između zvaničnih podataka i njegovih kalkulacija izražen zbog načina na koji Rusija klasificira svoje žrtve od korona virusa.

Rostat koristi sistem klasifikacije podeljen na četiri nivoa, objašnjava Rakša. Prema sajtu agencije, to su:

pacijent je bio pozitivan na kovid-19 pre smrti

pretpostavlja se da je kovid-19 glavni uzrok smrti, ali bi trebalo da se potvrdi obdukcijom ili daljim istraživanjem

virus je doprineo smrti onih koji imaju neke osnovne bolesti

potvrđen je kovid-19, ali se ne smatra glavnim uzrokom smrti.

- Samo prvi nivo, kada se pacijent pozitivno testira na korona virus pre smrti, beleži se kao smrt od kovida-19. Smrti u ostala tri slučaja izostavljene su iz službenih podataka - objašnjava Rakša.

Ova metoda prebrojavanja razlikuje se od smernica Svetske zdravstvene organizacije koja kaže da se moraju ubrojati svi smrtni slučajevi povezani sa kovidom-19, osim ako za bolest postoji "jasan alternativni uzrok koji se ne može povezati sa kovidom".

Prošlog meseca je ruska vlada priznala da su njene zdravstvene ustanove pod sve većim opterećenjem, a zamenica premera Tatjana Golikova rekla je da su bolnički kreveti u pet najugroženijih regija već popunjeni više od 95 posto.

Jedan vozač hitne pomoći u Saratovskoj regiji na jugozapadu Rusije, koji je sa Si-En-Enom razgovarao pod uslovom da ostane anoniman zbog straha od problema koje bi mogao da ima na poslu, rekao je da je situacija u njegovoj bolnici "u haosu".

- Lekari čak odbijaju da prime starije pacijente sa poteškoćama u disanju. Kažu im da im nije potrebna hospitaliziracija, ali pravi razlog je taj što na odeljenju nema dovoljno mesta - rekao je.

A u drugom videu snimljenom u prepunojj mrtvačnici, muški glas govori: "Ovde bismo teško mogli da nađemo neko mesto. Ovo je kao horor film".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.