"JOŠ NIJE VREME": Epidemiološka situacija u Sloveniji nastavlja da se smiruje, ali i dalje nema popuštanja mera!
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA SA PANDEMIJOM

"JOŠ NIJE VREME": Epidemiološka situacija u Sloveniji nastavlja da se smiruje, ali i dalje nema popuštanja mera!

Blago se smiruje i stanje u bolnicama, koje su u četvrtak imale 789 pacijenata sa kovidom, od kojih je 141 teži slučaj na odeljenjima intenzivne nege

Objavljeno:

Situacija s pandemijom korona virusa u Sloveniji nastavlja da se smiruje, uz značajan pad broja zaraženih danas, ali epidemiolozi ocenjuju da još nije vreme za ozbiljnije popuštanje.

U protekla 24 sata potvrdjeno je 7.514 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je značajno manje od 12.000 koliko je zabeleženo dan ranije, a drugi podaci o epidemiji pokazuju da se peti talas epidemije smirio.

Urađeno je skoro 3.000 PCR-a i više od 90.000 brzih antigenskih testova, pri čemu je udeo pozitivnih testova bio 25,8 odsto, a brzih antigenskih 7,4 odsto, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ), prenela je Hina.

Opao je i sedmodnevni prosek obolelih u jednom danu, koji iznosi 8.668, i 14-dnevna incidencija sa 7.701 potvrdjenom infekcijom na 100.000 stanovnika.

Blago se smiruje i stanje u bolnicama, koje su u četvrtak imale 789 pacijenata sa kovidom, od kojih je 141 teži slučaj na odeljenjima intenzivne nege.

Veće smanjenje hospitalizacija očekuje se sledeće nedelje, a ako se nastavi sadašnji povoljan trend epidemije i ne pojave nove varijante korona virusa u Sloveniji, broj novozaraženih bi u martu mogao da padne na oko 2.000 dnevno, što bi olakšalo i dalje tešku situaciju.

Epidemiolozi u grupi koja savetuje vladu kažu da bi postepeno i oprezno ublažavanje mera moglo da počne sledeće nedelje.

Prvi korak bi bio povećanje dozvoljenog broja ljudi u tržnim centrima, rekla je epidemiološkinja Mateja Logar, dodajući da je teško proceniti koje će mere ostati i kako će se popuštanje odvijati.

1 / 7 Foto: Profimedia

Popuštanje u bolnicama, školama i socijalnim ustanovama odvijaće se drugačije nego za opštu populaciju, jer su to ustanove koje moraju ostati bezbedne.

Iako dominantna varijanta omikrona izaziva blaže simptome, ipak je dobro da ostanu u upotrebi kovid potvrde, rekla je Logar medijima.

Epidemiolozi upozoravaju da je i dalje potreban oprez prilikom ukidanja mera jer Slovenija ne može da ukine ograničenja poput nekih zemalja sa visokom stopom vakcinacije, jer je samo 57,6 odsto populacije primilo najmanje dve doze, a cilj je da se zaštiti 80 odsto stanovništva.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.