EVROPSKA ZEMLJA RAZMATRA OKONČANJE PROGRAMA VAKCINACIJE! Ne vide razlog da DECA prime buster dozu
Ilustracija, Foto: Profimedia

BORBA SA PANDEMIJOM

EVROPSKA ZEMLJA RAZMATRA OKONČANJE PROGRAMA VAKCINACIJE! Ne vide razlog da DECA prime buster dozu

Mali broj zemalja sveta do sada je ponudio stanovništvu ili najavio mogućnost davanja četvrte doze

Objavljeno:

Zdravstvene vlasti Danske saopštile su danas da razmatraju okončanje programa vakcinacije protiv korona virusa na proleće i da ne vide razlog da deca budu vakcinisana "buster" dozom vakcine, ni rizične grupe četvrtom.

Vlasti su navele da treći talas infekcija korona virusom jenjava "zbog imuniteta velikog dela stanovništva" i dodale da "visoka stopa vakcinacije, posebno trećom dozom, znači da Danska može da se nosi sa rastom broja infekcija bez razvijanja ozbiljnih simptoma bolesti".

Danska vlada je prošlog meseca ponudila četvrtu dozu vakcine starijim osobama i drugim rizičnim grupama zbog brzog širenja omikron soja korona virusa.

Međutim, zdravstvena agencija je sada zaključila da su tri doze pružile dobru zaštitu korisnicima domova i osobama starijim od 85 godina, i odlučila da dodatna doza trenutno nije potrebna.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Mali broj zemalja sveta do sada je ponudio stanovništvu ili najavio mogućnost davanja četvrte doze.

Danska je u novembru proširila program vakcinacije na decu od pet do 11 godina. Međutim, vlasti su danas navele da sada planiraju okončanje aktuelnog programa vakcinacije za sve grupe, uključujući decu tog uzrasta.

Agencija je saopštila da razmatra "privođenje kraju celokupnog programa vakcinacije kasnije u proleće".

"Naravno, pažljivo ćemo pratiti razvoj epidemije, i spremni smo da promenimo odluku ako, suprotno očekivanjima, na proleće bude četvrtog talasa ili novi zabrinjavajućih sojeva", navela je agencija.

1 / 7 Foto: Profimedia

Danske vlasti su ovog meseca ukinule većinu ograničenja uvedenih zbog pandemije, navodeći da kovid-19 više ne smatraju "preterano opasnom bolešću po društvo".

Zvaničnici su rekli da rast broja novih infekcija omikron sojem korona virusa ne predstavlja veliki teret za danski zdravstveni sistem.

Danska je ove nedelje prijavila blagi pad broja novih infekcija na nedeljnom nivou.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.