NAJAVILI BLOKADU BRISELA: "Konvoj slobode" krenuo iz Francuske ka Belgiji uprkos ZABRANI!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Global News

protesti

NAJAVILI BLOKADU BRISELA: "Konvoj slobode" krenuo iz Francuske ka Belgiji uprkos ZABRANI!

Nakon slika blokada iz Kanade, vlasti Pariza i Brisela su juče obajvile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja

Objavljeno:

I pored zvanične zabrane održavanja "Konvoja slobode" na teritoriji Brisela, nekoliko stotina vozila krenuo je jutros iz Bretanje u Francuskoj put Pariza u nameri da 14. februara stignu u sedište EU institucija i blokiraju ga u znak protesta protiv mera uvedenih zbog korona virusa.

Po ugledu na pokret kandskih kamiondžija, demonstranti u EU nameravaju da kamionima, kamperima i automobilima blokiraju prvo Pariz, a zatim i Brisel, i tako iskažu svoje nezadovoljstvo obaveznom vakcinacijom i drugim epidemiloškim merama, ali i cenom goriva u Evropi.

Nakon slika blokada iz Kanade, vlasti Pariza i Brisela su juče obajvile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Global News

Belgjska policija je rasporednjena na granici prema Francuskoj kako bi predupredila ulazak konvoja, a vlasti napominju da zbog nepostojanja organizacije protesta, aktivnosti i rute demonstranata prati preko društvenih mreža.

Protestanti, sa svoje strane, najavljuju da ih zabrana neće omesti u nameri da "preplave Brisel sa više lokacija".

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz kaže da belgijska prestonica ne može biti talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u samom gradu, ali i u celom regionu Brisela.

"Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati to što on blokira ceo glavni grad", kaže Kloz.

Bonus video:

05:01

BRZE VESTI 11.02.2022. 09:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.