DANAS POČINJE BLEDSKI STRATEŠKI FORUM: Ove godine posvećen razgovorima o budućnosti EU
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

SLOVENIJA

DANAS POČINJE BLEDSKI STRATEŠKI FORUM: Ove godine posvećen razgovorima o budućnosti EU

Pored slovenačkog državnog vrha na Forumu učestvuju i predsednici Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i premijeri, ministri i drugi značajni gosti iz regiona i Evrope

Objavljeno: 10:13h

Na Bledu danas počinje 16. Bledski strateški forum, koji će ove godine, pod slovenačkim predsedavanjem Savetom EU, biti posvećen razgovorima o budućnosti EU.

Pored slovenačkog državnog vrha na Forumu učestvuju i predsednici Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i premijeri, ministri i drugi značajni gosti iz regiona i Evrope, prenosi slovenačka agencija STA.

Forum počinje uvodnim izlaganjima predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel), slovenačkog premijera Janeza Janše i ministra inostranih poslova Anžeta Logara. Glavni govornik na prvom panelu biće predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli).

Prvi panel lidera imaće 11 govornika - uz Mišela, Sasolija i Janšu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina (Pietro) premijere Češke, Slovačke, Madjarske, Hrvatske i Grčke - Andreja Babiša, Eduarda Hegera, Viktora Orbana, Andreja Plenkovića i Kirijakosa Micotakisa, a učestvovaće i potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica.

Očekuje se rasprava o svim glavnim pitanjima koja trenutno opterećuju EU, od pandemije kovida-19 do situacije u Avganistanu nakon povratka talibana na vlast i preteće nove izbegličke krize.

Posle panela lidera uslediće paneli bivših lidera i rasprava o ekonomskom oporavku nakon pandemije kovida-19, a za popodne je planirana nova debata - o proširenju EU i Zapadnom Balkanu, što je takodje jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja, dodaje STA.

Očekuje se da će ta diskusija biti i uvod u samit EU-Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin početkom oktobra. Uvodnu reč daće slovenački predsednik Borut Pahor, a medju učesnicima će biti lideri iz regiona.

Tokom svečane večere okupljenim gostima obratiće se i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Forum će biti nastavljen u četvrtak, kada će učesnici razgovarati o budućnosti Evrope, kao i o klimatskim promenama i njihovim posledicama po ekonomiju, transatlantske odnose i aktuelna globalna pitanja koja opterećuju medjunarodne odnose.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.