RUSI NA VOJNO-TEHNIČKOM FORUMU PREDSTAVILI NOVU VERZIJU ARMATA: Ovo je zver! (VIDEO)
Armat, Foto: Printscreen/Youtube

NOVA GENERACIJA

RUSI NA VOJNO-TEHNIČKOM FORUMU PREDSTAVILI NOVU VERZIJU ARMATA: Ovo je zver! (VIDEO)

Snaga motora je 1.500 konjskih snaga, a maksimalna brzina tenka na na cesti je 75-80 kilometara na čas

Objavljeno:

Na međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2021" prikazana je poboljšana verzija ruskog tenka T-14 "Armata", a video je objavila "Ruska gazeta".

U članku se skreće pažnja na to da su ranije brojni nezvanični izbori saopštavali da je težina tenka 48 tona, ali je na tabli sa pratećim informacijama pored tenka saopšteno da T-14 teži 55 tona.

Takođe su objavljeni podaci o razmerama: dužina "Armate" je 10,8 metara, širina - 3,9 metara, a visina 3,3 metra. Tenk je naoružan topom kalibra 125 milimetara i jednim mitraljezom "Kalašnjikov". Ranije je pominjano da je ostavljena mogućnost instaliranja artiljerijskog sistema većeg kalibra.

Snaga motora je 1.500 konjskih snaga, a maksimalna brzina tenka na na cesti je 75-80 kilometara na čas.

Takođe su se pojavile informacije o tome da tenk poseduje dinamičku zaštitu nove generacije i sistem sredstava za aktivnu zaštitu.

Što se tiče modifikacije, list navodi da je tenk, između ostalog, dobio nove ojačane delove gusenice.

Kako smatraju pojedini eksperti, upravo ta modifikovana verzija tenka T-14 će biti isporučena vojsci, a kopnene snage Rusije prve u svetu će dobiti tenkove nove generacije.

U avgustu je prvi zamenik generalnog direktora "Rosteha" Vladimir Artjakov saopštio da je državna korporacija isporučila ruskoj vojsci prvu partiju tenkova T-14 "Armata". Takođe je saopšteno da će vojska do kraja ove godine dobiti 20 tih tenkova.

Osnovni tenk T-14 je razvijen u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju. Projektovanje tenka je počelo početkom 2010. godine, prvi prototip je napravljen 2013. godine. Po prvi put su oklopna vozila tipa "Armata" predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobede 9. maja. Nekoliko tenkova T-14 "Armata" i BPM T-15 paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi.

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media