DA LI STE ČULI ZA KAKTUS-MAFIJU? Kriminal težak milijarde, a ovo se NAJVIŠE TRAŽI! (FOTO)
Kaktus, Foto: Profimedia

neverovatno ali istinisto

DA LI STE ČULI ZA KAKTUS-MAFIJU? Kriminal težak milijarde, a ovo se NAJVIŠE TRAŽI! (FOTO)

Pomalo bizarno, kao potražnja za rogom nosoroga koja znači smrt životinje, u eri društvenih mreža raste interesovanje za egzotičnim biljkama

Objavljeno:

Baš kao i životinje, i one mogu da izumru.

Posebno su traženi retki sukulenti.

Kaktus
foto: Profimedia

Fotografija retke biljke neobičnog izgleda je preko društvenih mreža podeljena više od deset hiljada puta. Ispod fotografije su se odmah pojavili komentari poput: "Gde se ova biljka može nabaviti?"

Samo nekoliko sedmica kasnije u Južnoafričkoj Republici (JAR) uhapšeni su krijumčari koji su pokušali da preko interneta prodaju ovu retku biljku, što je strogo zabranjeno. "Gotovo svakodnevno do nas dolaze informacije o ilegalnoj trgovini ugroženim biljkama", kaže Piter van Vajk, botaničar koji sarađuje s južnoafričkim Institutom za bioraznovrsnost.

Kaktus
foto: Profimedia

Što ređe, to skuplje

U JAR je moguće naći gotovo trećinu svih poznatih vrsta sukulenata, biljaka koje ne traže puno nege i vode, poput kaktusa.

Većina njih je na popisu ugroženih vrsta i njihova prodaja je zabranjena. Uz pomoć društvenih mreža, trgovina zabranjenim biljkama je poprimila kriminalne razmere, nešto slično kao i, kako kaže Van Vajk, trgovina rogovima nosoroga.

Kaktus
foto: Profimedia

Što je ugroženija neka biljka, to je veća potražnja, a time i cena. "Za biljku koja je još pre nekoliko godina stajala jedan evro, u međuvremenu se nudi i 1.700 evra“, kaže biolog. Sukulenti su često optički atraktivne biljke i privlače kupce posebno u Evropi i Severnoj Americi, ali i Aziji.

Kaktus
foto: Profimedia

Zauvek izgubljene

Stručnjaci Kraljevskog botaničkog vrta u britanskom Kivu rade na algoritmu koji bi pomogao u otkrivanju ilegalne prodaje biljaka na internetu. No radi se o trci s vremenom. Ne samo u JAR nego i u drugim delovima sveta raste prodaja retkih sukulenata.

U Čileu buja trgovina posebno retkim kaktusima. "Godišnje se ovom trgovinom obrne između 5 i 23 milijarde dolara“, tvrdi botaničar Pablo Gerero sa Univerziteta u Konsepsionu.

Kaktus
foto: Profimedia

Za sakupljače su posebno atraktivne vrste koje rastu samo na određenim područjima. Prošle godine je u italijanskoj Ankoni otkrivena pošiljka s oko hiljadu kaktusa iz pustinje Atakame koji su bili prodavani po ceni od dve do pet hiljada dolara po komadu. U pustinji Atakama gotovo više da i nama retke vrste kaktusa iz porodice kopiapoa. Sa sličnim problemom se bori i Meksiko.

Kaktus
foto: Profimedia

U JAR stručnjaci već vide nepovratni odlazak mnogih vrsta. Nedavno je kod krijumčara u zaštićenom području na jugu zemlje pronađeno biljaka u vrednosti od preko 100.000 eura.

Problem sa zaplenjenim i osetljivim biljkama je da one ovaj stres mogu preživeti samo u botaničkim vrtovima uz specijalnu negu. "Za prirodu su ove biljke izgubljene zauvek“, zaključuje jedan pripadnik specijalnog odreda južnoafričke policije.

(Espreso / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.