DA LI ĆE PRVI PUT U ISTORIJI ŽENA ODNETI POBEDU? Slovenija sutra bira PREDSEDNIKA, a o njoj svi PRIČAJU
ilustracija, Foto: Profimedia

PREDSEDNIČKI IZBORI

DA LI ĆE PRVI PUT U ISTORIJI ŽENA ODNETI POBEDU? Slovenija sutra bira PREDSEDNIKA, a o njoj svi PRIČAJU

Građani sutra treba da izaberu petog predsednika Slovenije, a ako pobedi Pirc Musar, biće prva žena na toj funkciji

Objavljeno:

U Sloveniji se sutra održava drugi krug predsedničkih izbora, u kome se takmiče konzervativac Anže Logar i Nataša Pirc Musar koja ima podršku levice.

Pirc Musar bi mogla biti prva žena na predsedničkoj funkciji

Građani sutra treba da izaberu petog predsednika Slovenije, a ako pobedi Pirc Musar, biće prva žena na toj funkciji.

Nekadašnji slovenački ministar spoljnih poslova, Logar (46), kandidat opozicione SDS-a Janeza Janše, odmeriće snage u drugom krugu s Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i advokatom specijalizovanom za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Tramp, prenosi Hina. Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 odsto glasova, a Pirc Musar 26,85 odsto. U drugi krug, medutim, Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko procenata više, navode mediji.

Izbori, Švedska, Malme
foto: Profimedia

Opozicioni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao je da osvoji glasove pozivajući na jedinstvo. "Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinovati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu", izjavio je Logar najavljujući da će biti predsednik svih građana.

Ostala verna istim vrednostima, pobornica prava manjina

Pirc Musar ušla je u predsednicku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje da služi u državnom interesu i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu, navodi Hina. "Veselim se finalu", istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocenivši da je došlo vreme za prvu slovenačku predsednicu i da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka. Za sebe kaže da stalno živi iste vrednosti i da je decenijama pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvek se boreći za sva ljudska prava. Mladinina anketa pokazala je da Natašu Pirc Musar uveliko podržavaju simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati - SD i Levica), ali i oni koji su stranački neopredeljeni. Logara, kojeg podržavaju simpatizeri desnih stranaka, SDS-a i Nove Slovenije (NSi), odgovarala bi, s tim u vezi, nešto manja izlaznost. U prvom krugu izbora odaziv biraca bio je 51,06 odsto. Glasanje će se održati od 7 do 19 sati na više od 3000 birackih mesta širom Slovenije.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.