KOMŠIJE NA KOLENIMA, REKORDNA INFLACIJA I KOD NJIH: Cene samo skaču, PAPRENE SU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

POSKUPLJENJE

KOMŠIJE NA KOLENIMA, REKORDNA INFLACIJA I KOD NJIH: Cene samo skaču, PAPRENE SU!

Istovremeno, godišnju stopu inflacije su ublažile za 0,2 procentna poena jeftinije usluge u segmentu komunikacija, u kojem su cene pale za 5,3 odsto

Objavljeno: 12:04h

Stopa inflacije u Sloveniji porasla je u junu na 10,4 odsto na godišnjem nivou, što je za 2,3 procentna poena više u odnosu na maj, vođena rastom cena naftnih derivata, hrane i struje, saopštio je danas Zavod za statistiku.

Na mesečnom nivou, inflacija je u junu iznosila 2,7 procenata, prenosi agencija STA.

Rastu inflacije na godišnjem nivou su najviše doprinele više cene električne energije, prirodnog gasa i drugih goriva, sa 2,1 procentnih poena, pri čemu je gas poskupeo za 49,4 posto, grejanje za 43,6, a električna energija za 29,4 procenta.

Slede veće cene naftnih derivata i hrane, koje su inflaciju povećale za 1,9 procentnih poena. Cene svih vrsta tečnih goriva su porasle za 54,6 odsto, pri čemu su automobilska goriva i maziva poskupela za 34,5 procenata.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

U segmentu hrane, gde su cene porasle za 12,8 odsto u odnosu na jun 2021, najviše su poskupeli hleb i proizvodi od žitarica, za 16,2 procenta, i meso za 12,9 posto.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Istovremeno, godišnju stopu inflacije su ublažile za 0,2 procentna poena jeftinije usluge u segmentu komunikacija, u kojem su cene pale za 5,3 odsto.

Mereno harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, odnosno standardom EU, godišnja inflacija u Sloveniji je u junu iznosila 10,8 posto, naspram 8,7 odsto u maju i 1,7 procenata u junu 2021. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.