NAJAVA NESTAŠICE POSTALA REALNOST KOD KOMŠIJA: Vlasti UPOZORAVAJU, ispražnjeni lokalni REZERVOARI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

gorivo

NAJAVA NESTAŠICE POSTALA REALNOST KOD KOMŠIJA: Vlasti UPOZORAVAJU, ispražnjeni lokalni REZERVOARI!

Vlada je odustala od zamrzavanja cena ali će regulisati maržu trgovaca na benzinskim pumpama van autoputeva

Objavljeno:

Najava iz slovenačkog „Petrola“ da bi ovog leta moglo biti nestašice derivata u regionu posle nekoliko dana je postala – stvarnost. Zasad, srećom, samo u Sloveniji gde na mnogim pumpama vozači danas nisu mogli da natoče gorivo.

Na pumpama vozaće obaveštavaju da goriva ima u centralnim skladištima ali da su zbog povećane tražnje i vikenda ispražnjeni lokalni rezervoari.

U "Petrolu", najvećoj naftnoj kompaniji, uveravaju građane da je panika nepotrebna, jer imaju dovoljne zalihe i da nema straha od nestašice.

- Problemi se javljaju širom Slovenije ali je panika nepotrebna jer su prekidi samo kratkotrajni. Zbog povećane prodaje snabdevanje je zbog vikenda logistički otežano, što dovodi do kašnjenja u isporuci -- rekla je Brigita Zorec iz "Petrola".

Prodaja je povećana jer vozači kupuju gorivo pred najavljeno povećanje cene.

Delimična regulacija tržišta

Premijer Robert Golob je izneo prošle nedelje prve predloge za ublažavanje krize s gorivom.

Vlada je odustala od zamrzavanja cena ali će regulisati maržu trgovaca na benzinskim pumpama van autoputeva. Režim će stupiti na snagu 21. juna i trajaće 12 meseci.

1 / 4 Foto: Profimedia

Uredba je promenjena jer su distributeri od države zatražili da nadoknadi 150 miliona evra gubitaka nastalih zbog ograničenja cene goriva. Da je uredba ostala, trošak države bi se popeo na 800 miliona evra do kraja godine, procenili su u Vladi Slovenije.

- Novim merama će cene goriva u Sloveniji biti slične cenama u Hrvatskoj van auto-puteva - rekao je Golob i dodao da će biti niže od cena u Austriji i Italiji.

Mediji su preneli da će, prema ulaznim parametrima, cena benzina od 95 oktana narednog utorka dostići oko 1,74 evra po litru, a cena dizela 1,81 evra.

Bonus video:

03:51

OSTOJA MIJAILOVIĆ ŽESTOKO ISPROZIVAO JSD PARTIZAN: Ponašaju se nemajčinski, mi ostali imamo pravo samo na vazduh oko STADIONA!

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.