SLOVENIJA UKIDA SKORO SVE MERE: Oglasio se ministar zdravlja
Slovenija, Foto: Profimedia

PANDEMIJA

SLOVENIJA UKIDA SKORO SVE MERE: Oglasio se ministar zdravlja

U poslednja 24 sata preminula su tri pacijenta, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo zdravlja Slovenije.

Objavljeno:

Slovenija se sprema da ukine najnovije restriktivne mere vezane za epidemiju koronavirusa, koja je u padu, rekao je slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Poslednjih dana primetan je snažan trend opadanja infekcija i hospitalizacija, pa bi odluka o ukidanju obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru mogla biti doneta ove nedelje.

Umesto obaveze, nošenje maski u zatvorenom prostoru ostaće samo kao preporuka, a i dalje bi se morale nositi u staračkim domovima i bolnicama, rekao je Poklukar u saopštenju za javnost nakon posete Infektivnoj klinici u Ljubljani, gde je razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji. Poklukar očekuje da će predstojeći letnji meseci biti u znaku "povratka na staro normalno".

Direktorka Infektivne klinike Tatjana Lejko Zupanc rekla je da se stanje u ustanovi popravlja, ali prilično sporo, te da je virus najopasniji za imunokompromitovane pacijente kojima je često potrebno višestruko hospitalizovanje i „ne mogu da se otarase” virus.

Slovenačka vlada je u ponedeljak saopštila da je u poslednja 24 sata potvrđeno 528 novih infekcija sa oko 3.800 PCR i brzim testovima na antigen, što je veliki pad u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo 785, kao i od pre sedam dana kada su bile 802 infekcije.

1 / 6 Foto: EPA/Georgi Licovski

U bolnicama se trenutno nalazi 275 pacijenata obolelih od koronavirusa, od kojih je 39 na odeljenjima intenzivne nege, a 14-dnevna incidencija i sedmodnevni prosek zaraženih u jednom danu su u opadanju. U poslednja 24 sata preminula su tri pacijenta, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo zdravlja Slovenije.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.